30 Μαρτίου 2021

Ήρθε για νέες δομές η Γιόχανσον




 Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων πραγματοποίησε  τριήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα έχοντας στις αποσκευές της 155 εκατομμύρια ευρώ για τις δομές Λέσβου-Χίου και 121 εκατομμύρια για τις δομές σε Σάμο, Κω, Λέρο • Χλιαρό «όχι» στις κλειστές δομές, σιγή για τις επαναπροωθήσεις • Επιμένει στο υπό διαπραγμάτευση Σύμφωνο Μετανάστευσης που έχει ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων στο σύνολο του νησιωτικού κόσμου

Με 276.000.000 ευρώ στις αποσκευές της πραγματοποίησε  τριήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα η επίτροπος αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ιλβα Γιόχανσον, από την Κυριακή 28 Μαρτίου έως και την Τρίτη 30 Μαρτίου. Στόχος της επίσκεψης, η δρομολόγηση των νέων προσφυγικών δομών κυρίως στη Λέσβο αλλά και στον βαθμό που είναι δυνατόν στη Χίο, καθώς και επαφές με φορείς και εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, των ΜΚΟ, των διεθνών οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον τομέα, καθώς και των ευρωπαϊκών οργανισμών. Επίσης θα επισκεφθεί τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης σε Σάμο και Λέσβο μαζί με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, ενώ τη Δευτέρα θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Η ίδια φρόντισε να προετοιμάσει το έδαφος σε ένα αρκούντως αποκαλυπτικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Η άνοιξη είναι η καλύτερη στιγμή για προετοιμασία για τον χειμώνα - γιατί επισκέπτομαι τη Λέσβο τώρα» είναι ο τίτλος του άρθρου όπου γίνεται και η αναφορά στα 155.000.000 ευρώ που θα διατεθούν στις δομές Λέσβου και Χίου καθώς και στα 121.000.000 που θα διατεθούν για «μικρότερα κέντρα στα νησιά Σάμος, Κως και Λέρος» όπως αναφέρει.

«Είναι επαρκής χρηματοδότηση για αποδεκτά πρότυπα σε λογικό χρονοδιάγραμμα. Πρόκειται για εγκαταστάσεις που δεν θα είναι κλειστές, θα είναι ανθρώπινες και θα προβλέπουν περιοχές για οικογένειες και ευάλωτα άτομα. Θα επιτρέπουν στα παιδιά να πάνε σχολείο - απαραίτητο ώστε να μη χαθούν πολύτιμα χρόνια», σημειώνει, απορρίπτοντας ουσιαστικά τις επιδιώξεις Μηταράκη για κλειστές ελεγχόμενες δομές.

Η κ. Γιόχανσον θεωρεί ότι η σημερινή συγκυρία είναι η πλέον κατάλληλη για να προχωρήσουν οι δομές. Ακόμη, πανηγυρίζει για τη μείωση των ροών, χωρίς πάντως να κάνει αναφορά στις παράνομες επαναπροωθήσεις που έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας. «Είναι μια στιγμή που οι αφίξεις βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 8 χρόνια. Γίνεται εκκαθάριση σε καθυστερούμενες υποθέσεις. Οι εγκαταστάσεις είναι λιγότερο γεμάτες. Σημειώνεται πρόοδος», επισημαίνει.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει και στο υπό διαπραγμάτευση Σύμφωνο Μετανάστευσης που όμως έχει ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων στο σύνολο του νησιωτικού κόσμου, αφού και τον γεωγραφικό αποκλεισμό παρατείνει, ενώ επιπλέον «γκριζάρει» με τρόπο απαράδεκτο τα νησιά, επιβάλλοντας σε αυτά καθεστώς εξαίρεσης από όσα ισχύουν στο κοινό κατά τα άλλα ευρωπαϊκό έδαφος! Συγκεκριμένα, σε αυτό το Σύμφωνο προβλέπεται η εξαίρεση των δομών από το ευρωπαϊκό δίκαιο!

Παραβλέποντας ωστόσο και αυτό, η κυρία Γιόχανσον τονίζει τα εξής: «Η πρόθεσή μας δεν είναι και δεν ήταν ποτέ η Ελλάδα ή η Μάλτα, η Κύπρος, η Ιταλία ή η Ισπανία να γίνουν κέντρα κράτησης. Αυτό δεν είναι αποδεκτό για αυτές τις χώρες, για την Ε.Ε. συνολικά και για τους ίδιους τους μετανάστες. Αντ’ αυτού, το νέο σύμφωνο που προτείναμε τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους αποσκοπεί στην εισαγωγή υποχρεωτικής αλληλεγγύης σε ένα λειτουργικό, αποτελεσματικό, πιο ευρωπαϊκό σύστημα μετανάστευσης. Περιγράψαμε λεπτομερείς προτάσεις που δείχνουν πώς με τη διαλογή, τη σαφή κατηγοριοποίηση και τις διαδικασίες συνόρων το σύστημα μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά».

Την Τρίτη, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια, Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη και την υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη.
Γιώργος Παγούδης

https://www.efsyn.gr/