Με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό της Χώρας, Πρωθυπουργό τον οποίο συνάντησε πρόσφατα ο Δήμαρχος Χίου κ. Σ. Κάρμαντζης και ενώ υποτίθεται εκπροσωπούσε το σύνολο του νησιού κανέναν από τους προβληματισμούς που θέτει σήμερα το επιμελητήριο της Χίου δεν του έθεσε, έστειλε σήμερα το επιμελητήριο παίρνοντας ξεκάθαρη θέση για την σοβαρότητα του θέματος του νέου συμφώνου για την μετανάστευση.
Στην επιστολή του το Επιμελητήριο δηλώνει ότι η όλη μεθόδευση που κυοφορείται στο νέο σύμφωνο μετανάστευσης για τα κράτη της Ευρωπαϊκής ένωσης σε σχέση με το Β αιγαίο δεν είναι τίποτα περισσότερο από επικίνδυνα παιχνίδια “σχεδιάζοντας φυλακές ανθρώπων μακριά από την αυλή τους.”
Η επιστολή του Επιμελητηρίου
Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Η υιοθέτηση του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης ναρκοθετεί το μέλλον των ακριτικών νησιών μας, καθώς είναι σαφής η –επίσημη πλέον- πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απεμπλακεί από τις συνέπειες της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης οριοθετώντας τη διαχείριση της στα νησιά πρώτης υποδοχής θεσπίζοντας μάλιστα αναλυτικές υποχρεώσεις για την Ελλάδα ενώ η αλληλεγγύη των άλλων χωρών αποτελεί για μία ακόμη φορά μία έκθεση ιδεών χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις.
Το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης «βλέπει» τα νησιά μας ως «εξωτερικά σύνορα» επιχειρώντας να περικλείσει σε αυτά την όλη διαχείριση μίας ασύμμετρα μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης υπονομεύοντας την κοινωνική σταθερότητα.
Δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να υψώσουμε για μια ακόμη φορά κραυγή διαμαρτυρίας δεδομένου ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε την επίσημη και εκπεφρασμένη δια του νέου Συμφώνου πλέον γκετοποίηση των ακριτικών περιοχών μας. Η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, χώρα πρώτης υποδοχής συστηματικά «αγνοείται» από την αρχή της προσφυγικής κρίσης, ωστόσο δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι στον αγώνα για την επιβίωση των ακριτικών περιοχών θα απομείνουμε εντελώς μόνοι μας. Ζητούμε από την Ελληνική Κυβέρνηση να σταθεί αποφασιστικά στο πλευρό μας και να αντιμετωπίσει τα νησιά μας με γνώμονα την εθνική, γεωστρατηγική σημασία τους αλλά και με σεβασμό στην ιστορία τους αποσοβώντας τα σχέδια σταδιακής καταστροφής τους.
Το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης θα δημιουργήσει πολλαπλές επιλογές για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη όσον αφορά τη διαχείριση των προσφυγικών ροών προς αυτά αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει σχεδιασθεί για να προστατεύσει την πρώτη γραμμή της εισόδου προσφύγων-μεταναστών.
Πως θα έπρεπε εξάλλου να αντιμετωπίσουμε τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά ο οποίος παραδέχθηκε ότι η Επιτροπή «θα έχει αποφασιστικό ρόλο στη διαχείριση του μηχανισμού αλληλεγγύης και στην τελική ανάλυση, αν τα κράτη-μέλη δεν παρέχουν την αναγκαία στήριξη, θα μπορεί να παρέμβει διορθωτικά». Ωστόσο η μορφή της στήριξης είναι στην επιλογή του κάθε κράτους-μέλους, ενώ η δυνατότητα διορθωτικών παρεμβάσεων είναι μερική, όχι πλήρης.
Επιπρόσθετα είμαστε βέβαιοι ότι αν η πλειοψηφία των κρατών-μελών επιλέξουν –αφού τους δίνεται η δυνατότητα- την χρηματοδότηση των επιστροφών αλλά δεν επιλέξουν την μετεγκατάσταση ή δεχθούν πολύ μικρό αριθμό μετεγκαταστάσεων ό,τι βιώνουμε σήμερα θα χειροτερέψει σημαντικά.
Δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε να θυσιασθεί η ακριτική νησιωτική χώρα για να μην διαταραχθεί η ηρεμία των υπολοίπων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θα αναμέναμε σε μία Ευρωπαϊκή Ένωση που ευαγγελίζεται την αλληλεγγύη και τη συν-ευθύνη, μία δίκαιη και ισόρροπη κατανομή των βαρών που προκύπτουν από την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση. Αντ’ αυτού εξυφαίνεται η «απόπειρα αυστηρής θωράκισης» των κρατών μελών από το «πρόβλημα» και αφήνονται οι ακριτικές περιοχές μόνες και χωρίς ουσιαστική στήριξη.
Αισθανόμαστε ως τα θύματα ενός ακήρυκτου πολέμου χωρίς επιλογές και χωρίς συμμάχους αποφασισμένους να βάλουν ένα τέλος στο προσφυγικό ζήτημα αντιμετωπίζοντας τα γενεσιουργά αίτια της ανθρωπιστικής αυτής κρίσης και όχι σχεδιάζοντας φυλακές ανθρώπων μακριά από την αυλή τους.
Ευελπιστούμε ότι κρούουμε ανοικτές θύρες ζητώντας σας να σταθείτε στο πλευρό μας απέναντι σε αυτό το στρεβλό και άδικο Σύμφωνο, υψώνοντας τείχος προστασίας στους ακρίτες.