23 Μαρτίου 2021

ΕΕ: «Χτύπημα» στον τουρισμό περιλαμβάνουν οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας



Η Ευρώπη είναι έτοιμη να χτυπήσει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκεί που πονά (στην οικονομία) εάν επιστρέψει στην «πειρατική» τακτική του με γεωτρύπανα στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με δημοσίευμα του EuObserver.

Επιπλέον, το «καρότο» σε αυτή τη διαπραγμάτευση με την Τουρκία θα μπορούσε να είναι η αποδέσμευση περισσότερων πόρων ώστε να κρατήσει τους πρόσφυγες από το εισρεύσουν στην Ευρώπη και ενδεχομένως να γίνουν ορισμένες παραχωρήσεις στο πάγιο αίτημα της Άγκυρας ως προς την τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, εφόσον παραμείνει «ήρεμη» και «παραγωγική».

Στην 16σέλιδη αναφορά που έχει συντάξει το γραφείο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, οι σκληρότερες κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία αφορούν «μέτρα που στοχεύουν σε σημαντικούς κλάδους της τουρκικής οικονομίας, όπως η αναστολή προμηθειών που σχετίζονται με τουριστικές υπηρεσίες, αποθάρρυνση των ταξιδιωτών από το να επισκεφθούν τη χώρα».

Αναφέρονται επίσης «μέτρα στον τομέα της ενέργειας και σε συναφείς τομείς, όπως απαγορεύσεις εισαγωγών / εξαγωγών σε ορισμένα αγαθά και τεχνολογίες».

Ένα πρώτο βήμα θα ήταν «πρόσθετες λίστες» Τούρκων επιχειρηματιών ή αξιωματούχων που συμμετέχουν στις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τα επόμενα βήματα θα ήταν «να συμπεριληφθούν νομικά πρόσωπα» ή να εφαρμοστούν «περαιτέρω περιορισμοί στην οικονομική συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας», όπως ο δανεισμός μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Αλλά ανεξάρτητα από τη συμπεριφορά του Ερντογάν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συνέγραψε την έκθεση, στοχεύει στο να «προετοιμάσει γρήγορα επιλογές για συνέχεια της χρηματοδότησης για τους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής στην Τουρκία», επιπλέον των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ που καταβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

«Έχουμε ένα πραγματικό συμφέρον να στηρίξουμε τα success stories των τελευταίων ετών», αναφέρει η έκθεση, σημειώνοντας ότι μόλις 25 άτομα διέσχισαν το Αιγαίο προς την Ελλάδα πέρυσι, σε σύγκριση με χιλιάδες πριν από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Εν τω μεταξύ, εάν τα πράγματα πάνε καλά, η ΕΕ θα πρέπει να ξεκινήσει εκ νέου συνομιλίες για τον «εκσυγχρονισμό και επέκταση του πεδίου εφαρμογής της τρέχουσας τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας», προσθέτει η έκθεση.

Θα πρέπει επίσης να βοηθήσει την Τουρκία να ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις για ταξίδια χωρίς βίζα και να επαναλαμβάνει τακτικά «συνομιλίες υψηλού επιπέδου», οι οποίες είχαν μειωθεί σε λίγες μόνο συναντήσεις ετησίως σχετικά με βασικά θέματα, όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ωστόσο, η Ευρώπη θα ζητήσει συγκεκριμένα ανταλλάγματα για την επίλυση σημαντικών ζητημάτων, προειδοποιούν οι αξιωματούχοι της ΕΕ.

Και ένα τέτοιο βήμα θα ήταν «ότι η Τουρκία θα επανεκκινήσει χωρίς καθυστέρηση τη διαδικασία επιστροφής από τα ελληνικά νησιά, ξεκινώντας από 1.450 επαναπατριζόμενους των οποίων οι νομικές προσφυγές έχουν κριθεί».

Η λίστα με τις κυρώσεις έρχεται μετά από κορύφωση των εντάσεων τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ο Ερντογάν «ενθάρρυνε ενεργά τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να εισέλθουν στην ΕΕ, χρησιμοποιώντας «βία στα ελληνικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα», σημειώνει η έκθεση.

Οι εντάσεις κορυφώθηκαν τον Αύγουστο και τον Οκτώβριο όταν το τουρκικό ναυτικό συνοδεύοντας ερευνητικό πλοίο έπλεαν στο Καστελόριζο «κλιμακώνοντας τις εντάσεις κοντά σε μια πιθανή σύγκρουση μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ».

Η «κατάσταση άρχισε να αλλάζει προς το τέλος του έτους», αναφέρει η έκθεση της ΕΕ, όταν ο Ερντογάν σταμάτησε να παραβιάζει ελληνικά και κυπριακά ύδατα και έδειξε μια «πιο ήρεμη, πιο εποικοδομητική στάση σε διάφορα θέματα».

 

Πηγή: indicator.gr