24 Μαρτίου 2021

Μήνυμα Μίκας Ιατρίδη για την Επέτειο της 25ης Μαρτίου



 «Ξύπνα, ταράζου, μη φοβού, χαίρε, Παρθένε, χαίρε.
Ο Κύριός μου είναι με σε, Ελλάς ανάστα, χαίρε».
Ευαγγελισμός-Ελληνισμός
(Αριστοτέλης Βαλαωρίτης)

Τη μεγάλη ημέρα αυτή, ημέρα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, γιορτάζουμε σύσσωμοι οι Έλληνες τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821. Μια διαδρομή που είχε πολλές προκλήσεις, μάχες και αγώνες συλλογικούς και ατομικούς. 

Με πείσμα, υπομονή, επιμονή και αγάπη για την πατρίδα, οι Έλληνες απέδειξαν πως ξέρουν να δίνουν μάχες με θάρρος και τόλμη για να προασπίσουν τα ιδανικά τους, την πίστη τους και τα ιερά χώματά τους.
 
Ο συμβολισμός της σημερινής επετείου είναι μεγάλος και ξεπερνά τα όρια της πατρίδας μας. Σήμερα γιορτάζει ο Ελληνισμός σε όλον τον κόσμο, σήμερα η καρδιά της ελεύθερης Ελλάδας χτυπά δυνατά σε κάθε ομογενή μας, σε κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα που κρατά μέσα του την πατρίδα ως πολύτιμο φυλακτό. 

Σήμερα γιορτάζουμε διπλά. Τιμούμε την πατρίδα μας την Ελλάδα και τους δικούς μας αγώνες ως Δωδεκανήσιοι, που χρειαστήκαμε αρκετά χρόνια ακόμη για να ενωθούμε με την πατρίδα μας. Τιμούμε την κληρονομιά, την ιστορία και τη μνήμη μας που την κρατήσαν οι πρόγονοί μας ζωντανή όλα αυτά τα χρόνια. 

Τιμούμε και την πίστη μας, τον Ευαγγελισμό της Παναγίας, της μεγάλης προστάτιδάς μας, που ήταν η παρηγοριά και το αποκούμπι τόσο των προγόνων μας κατά τη διάρκεια των ξένων κατοχών των νησιών μας, όσο και δικής μας σήμερα που βιώνουμε δυσκολίες και δοκιμασίες μεγάλες.
 
Οι Έλληνες κρύβουμε μέσα μας μια μεγάλη δύναμη, την αγάπη για την πατρίδα μας. Αυτή είναι η κινητήριος δύναμή μας και η έμπνευσή μας για όλες τις διεκδικήσεις μας. 

Τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης μας εμπνέουν και μας καθοδηγούν για όσες μάχες έχουμε μπροστά μας και θα δώσουμε με σθένος και πίστη. Πίστη στα ιδεώδη μας, πίστη στην Ελλάδα, πίστη στη νέα γενιά μας, τα παιδιά μας, το μέλλον μας. 

Με ομόνοια, σύμπνοια, και διάλογο μπορούμε να είμαστε το παράδειγμα των δικών μας απογόνων. 

Εύχομαι σε όλες και όλους χρόνια πολλά και ελεύθερα!