10 Δεκεμβρίου 2020

Επιτυχημένη η αντιπυρική περίοδος – Προετοιμασία για τους χειμερινούς κινδύνους (vid)

 

Στη Χίο βρίσκονται ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, Υποστράτηγος Ιωάννης Σταμούλης και ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου Αιγαίου, Αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος.
Στο πλαίσιο της παρουσίας τους, συνοδευόμενοι από τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου, Γιάννη Βουράκη, παραχωρήθηκε συνέντευξη τύπου στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου με σκοπό να γίνει μια αποτίμηση της αντιπυρικής περιόδου του 2020.


Ο κ.Σταμούλης χαρακτήρισε επιτυχημένη την αντιπυρική περίοδο που πέρασε αποδίδοντας τα εύσημα στα στελέχη της Πυροσβεστικής όπως και στους εθελοντές, την αυτοδιοίκηση, την Αστυνομία, το Λιμενικό και τις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς αποσοβήθηκαν έγκαιρα καταστροφές.
Ιδιαίτερη μνεία πραγματοποίησε και στην στάση των πολιτών, καθώς οι πυρκαγιές από αμέλεια, που συνιστούν τον υπ’αριθμόν 1 κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών, κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα φέτος.
Το βλέμμα, πλέον, στρέφεται στους χειμερινούς μήνες και ήδη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για την αντιμετώπιση πιθανών πλημμυρών ενώ το γεγονός ότι δεν υπάρχουν βροχοπτώσεις δεν αποκλείει τον κίνδυνο πυρκαγιών, γι’αυτό η έκκληση προς τους πολίτες να προσέχουν στις αγροτικές εργασίες τους.
Αναλυτικά τα στατιστικά στοιχεία συμβάντων της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν.Χίου για το 2020:


Κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου του 2020 εκδηλώθηκαν τρεις μεγάλες πυρκαγιές:
Α) Στις 06-06-2020 στη νήσο Ψαρά κάηκαν 2.500στρ.
Β) Στις 01-07-2020 στους Βαβίλους κάηκαν 137στρ και
Γ) Στις 12-08-2020 στη Λαγκάδα κάηκαν 280στρ.
 

Δοκιμασία και για το Πυροσβεστικό Σώμα συνιστά η πανδημία με τον κ.Σταμούλη να αναφέρει πως πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση καθώς από τη μια τα στελέχη της Πυροσβεστικής πρέπει να εξασφαλίζουν την υγεία των πολιτών ειδικά σε μεγάλα συμβάντα και από την άλλη πρέπει να φροντίζουν την ατομική προστασία τους και την αποφυγή συνωστισμού.
Όσον αφορά τα ΚΥΤ σε Χίο, Λέσβο, Σάμο, Κω και Λέρο, ο Συντονιστής υπογράμμισε πως εφόσον υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων και συνεπακόλουθη ανθρώπινη δραστηριότητα, πάντα είναι σημεία μεγάλης επικινδυνότητας ειδικά το καλοκαίρι, τονίζοντας ότι τους περασμένους καλοκαιρινούς μήνες σημειώθηκαν πολλές πυρκαγιές πέριξ της ΒΙΑΛ όμως η Π.Υ. αποσόβησε την εξάπλωσή τους.
Τέλος, σχετικά με τον μεγάλο σεισμό με επίκεντρο τη Σάμο, ο κ.Σταμούλης είπε πως επρόκειτο για μια ιδιαίτερη περίπτωση λόγω πολλών μαζεμένων γεγονότων, με την ένταση του σεισμού, τις ζημιές, το τσουνάμι και τη μεγάλη φωτιά στο ΚΥΤ λίγες ώρες μετά να βάζουν μια δύσκολη εξίσωση ενώ στάθηκε στην τραγωδία με την απώλεια των δυο παιδιών που συγκλόνισε τη χώρα.
https://tvpatrida.gr/