11 Δεκεμβρίου 2020

Ακάρ: Η Ελλάδα κλιμακώνει την ένταση – Εμείς είμαστε έτοιμοι για διάλογο άνευ όρων



Είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου», τόνισε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας

O Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας στην επιτροπή της τουρκικής εθνοσυνέλευσης για τον προϋπολογισμό, δήλωσε ότι «εκείνη που θέλει να κλιμακώσει την ένταση στη Μεσόγειο είναι η Ελλάδα. Υποστηρίξαμε και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τις διερευνητικές επαφές και τις συναντήσεις από την αρχή για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης, καθώς και τις επιπλέον πρωτοβουλίες του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ για την αποκλιμάκωση της έντασης. Δυστυχώς, το χέρι που τείνουμε για ειρήνη και για λύση στο πλαίσιο της καλής γειτονίας έμεινε να αιωρείται. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε όλα τα προβλήματα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο χωρίς προϋποθέσεις».

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι «είμαστε δυνατοί, γιατί έχουμε δίκιο. Τα γεωτρύπανα και τα ερευνητικά μας πλοία θα συνεχίσουν τις τεχνικές και επιστημονικές ερευνητικές τους δραστηριότητες στις περιοχές που έχουν εγκριθεί από την ΤΔΒΚ και στις δικές μας περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, συνοδευόμενες από πλοία και αεροσκάφη του πολεμικού ναυτικού και της αεροπορίας. Όπως δεν εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα κανενός, έτσι δεν καταπατούμε και τα δικαιώματα κανενός. Μπορεί να πεθαίνουμε σαν ήρωες, να τραυματιζόμαστε εν ώρα μάχης, αλλά δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα. Είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου», διατράνωσε.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Κύπρο και στη Μεσόγειο ο Ακάρ υποστήριξε ότι η Τουρκία σε όλες τις σχέσεις της είναι πάντοτε υπέρ της ειρήνης, της φιλίας, του διαλόγου, της συνεργασίας και της πολιτικής λύσης.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνα κατηγόρησε για άλλη μια φορά την Ελλάδα ότι προσπαθεί να φυλακίσει την Τουρκία στη Μεσόγειο, που έχει 1.870 χιλιόμετρα ακτογραμμή, με το Καστελόριζο που απέχει μόλις 1.950 μέτρα από τις τουρκικές ακτές.

«Απαιτούν 40 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας δικαιοδοσίας για το Καστελόριζο που είναι μόλις 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η Ελλάδα, αντί να παράγει πολιτικές λύσεις σε συνεννόηση με την Τουρκία, επιδιώκει να δημιουργήσει ορισμένα τετελεσμένα. Επιπλέον, κάποιοι φιλόδοξοι από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, ξεπερνώντας τη δύναμη και το μπόι τους, θέλουν να παίξουν ρόλο, και, παρόλο που είναι προς ζημία του λαού τους, καταφεύγουν σε παράνομα μέσα όπως στην επιχείρηση Ειρήνη μόνο και μόνο για να συμμετάσχουν σε αυτήν τη διαδικασία (κατά της Τουρκίας)», ανέφερε με σαφείς αιχμές κατά της Γαλλίας και πάλι.

Ο Ακάρ δήλωσε ότι η επιχείρηση Ειρήνη παρέβλεψε την ανοιχτή υποστήριξη που δόθηκε στις δυνάμεις του Χαφτάρ, ήταν μια προκατειλημμένη, αμφιλεγόμενη και παράνομη δραστηριότητα, που προκάλεσε αστάθεια.

«Η παράνομη επιβίβαση στο εμπορικό πλοίο σε ανοιχτή θάλασσα στις 22 Νοεμβρίου 2020 αποκάλυψε τις αμφιλεγόμενες πτυχές αυτής της επιχείρησης που έχουμε τονίσει από την αρχή. Διατηρούμε όλα τα δικαιώματά μας σε αυτό το θέμα και το ζήτημα το παρακολουθούμε από κοντά».

Κακομαθημένη προσέγγιση
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επισήμανε ότι το μοναδικό εμπόδιο στην επίλυση του Κυπριακού είναι η ασυμβίβαστη, άδικη, κακομαθημένη προσέγγιση της Ελλάδας και της ε/κ πλευράς στις διαπραγματεύσεις από το 1968 και μετά.

«Μια δίκαιη, περιεκτική και μόνιμη λύση στο Κυπριακό είναι δυνατή μόνο με την αποδοχή του γεγονότος ότι ο Τουρκοκύπριος λαός είναι ο συνιδιοκτήτης στο νησί. Προσκαλούμε όλα τα θεσμικά όργανα, ειδικά την ΕΕ, και όλα τα εμπλεκόμενα κράτη να σεβαστούν τα δικαιώματα και τους νόμους της χώρας μας και τους Κύπριους αδελφούς μας στην Κύπρο και τη Μεσόγειο. Ο όρος «κλειστά» Βαρώσια που χρησιμοποιούνταν από το 1974 πλέον δεν υπάρχει. Το άνοιγμα των Βαρωσίων είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο, είναι νόμιμο και η πόλη ανήκει στην ΤΔΒΚ. Η Τουρκία ανέκαθεν ήταν ο εγγυητής των Τ/Κ. Η στάση μας σήμερα είναι η ίδια ήταν κι εκείνη την ημέρα το 1974», δήλωσε.

Ιμπραχίμ Καλίν: Απογοητευτικό να συζητούν για κυρώσεις κατά της Τουρκίας
«Απογοητευτικό» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, το προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής της ΕΕ σχετικά με την Τουρκία.

Σε μία πρώτη αντίδραση από την Άγκυρα σχετικά με τα τεκταινόμενα στη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ, ο Ιμπραχίμ Καλίν στο πλαίσιο συμμετοχής του σε πάνελ του think tank ‘German Marshall Fund’, δήλωσε πως «διάβασα το προσχέδιο της Συνόδου της ΕΕ αναφορικά με την Τουρκία. Είναι απογοητευτικό να βλέπει κανείς μία γλώσσα που μιλά για κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Ελπίζω οι ηγέτες της Ευρώπης και της ΕΕ να το αποφύγουν. Η γλώσσα των κυρώσεων και των απειλών κατά της Τουρκίας ουδέποτε απέδωσε».

Επισημαίνοντας πως η ευρεία γεωπολιτική και γεωστρατηγική ατζέντα της Τουρκίας δεν θα πρέπει να καταστεί όμηρος της πολύ ‘στενής’ ατζέντας και των μαξιμαλιστικών αιτημάτων μεμονωμένων κρατών-μελών, ο Καλίν ανέφερε ότι «Ναι, έχουμε διαφορές με ορισμένες χώρες επί ορισμένων ζητημάτων αλλά αυτές δεν θα πρέπει να κυριαρχήσουν, δεν θα πρέπει να καθορίσουν τις ίδιες τις παραμέτρους της σχέσης μας με την ΕΕ».

Ο Καλίν επεσήμανε ακόμα ότι η ελληνική πλευρά δεν είναι πρόθυμη να μιλήσει στην Τουρκία έως ότου τελειώσει η σύνοδος κορυφής της ΕΕ, συμπληρώνοντας πως «αυτό με κάνει να πιστεύω ότι η Ελλάδα ελπίζει ότι θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία από αυτή τη σύνοδο κορυφής. Να είστε βέβαιοι ότι κάτι τέτοιο θα ήταν επιβλαβές όχι μόνο για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, αλλά και για τις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας».

Επίσης, ο Καλίν τόνισε πως η Τουρκία έχει προτείνει εδώ και πολύ καιρό λύσεις για την Κύπρο, αλλά η ‘Ε/Κ Διοίκηση της Νότιας Κύπρου’ αρνήθηκε να τις αποδεχθεί, καθώς και ότι, παρά το γεγονός αυτό, η Τουρκία έχει επιδείξει υπομονή, συμμετέχοντας σε διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ και στο Κραν Μοντανά το 2017.

Ο Καλίν, ο οποίος επέκρινε επίσης τη στάση κρατών μελών της ΕΕ για την Κύπρο, είπε ότι «μπορείτε να ρωτήσετε αξιωματούχους της ΕΕ ποιος είναι αυτός που δεν τηρεί τις υποσχέσεις του. Ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ έρχονται σε εμάς και λένε ότι πρέπει να αποδεχτούμε τους όρους της Νότιας Κύπρου. Γιατί να το κάνουμε αυτό; Εργαζόμαστε για την ακεραιότητα της νήσου, αλλά, δυστυχώς, η Ε/Κ Διοίκηση της Νότιας Κύπρου δεν έχει δεχτεί ποτέ την τουρκική πλευρά ως συνομιλητή της».

Δηλώνοντας ότι μια διάσκεψη όπου όλοι θα είναι στο τραπέζι για την ενέργεια στην ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε να είναι παραγωγική, ο Καλίν σχολίασε πως «όπως γνωρίζετε, έχουμε διαφωνίες επί ορισμένων ζητημάτων με την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Ωστόσο, σχετικά με την ανατολική Μεσόγειο, είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε σε όλους χωρίς προϋποθέσεις».

Πηγή: ethnos.gr