14 Δεκεμβρίου 2020

Διαμαρτύρονται οι Χιώτες έμποροι για το μέτρο παραλαβής παραγγελίας από το κατάστημα

 


Διαφωνούν και οι Χιώτες έμποροι με την Κυβερνητική απόφαση παραλαβής παραγγελιών από τα καταστήματα, αφού αυτό είναι πρακτικά αδύνατον από την συντριπτική πλειοψηφία τους, τονίζοντας  ότι το συγκεκριμένο μέτρο εξυπηρετεί μόνο τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες οι οποίες ήδη δουλεύουν διαδικτυακά όλο το διάστημα του γενικού απαγορευτικού εξόδου.
Αναλυτικά σε επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου στον υπουργό Ανάπτυξης επισημαίνονται: 


Οι ανακοινώσεις της Κυβέρνησης για τα νέα μέτρα κατά του Κορωναιού οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε λουκέτο μεγάλου ποσοστού καταστημάτων λιανικού εμπορίου.
Στο click- away έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν ελάχιστες επιχειρήσεις αφού το 80-90% δε διαθέτουνe-shop. Το συγκεκριμένο μέτρο εξυπηρετεί μόνο τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες οι οποίες ήδη δουλεύουν διαδικτυακά όλο το διάστημα του lockdown και φυσικά διαθέτουν ασύρματο μηχάνημα συναλλαγών αφού οι τράπεζες ζητούν μεγάλους τζίρους για να το διαθέσουν στους επαγγελματίες! Εν ολίγοις μας καταδικάζουν σε σίγουρο  «θάνατο»!
Ο Εμπορικός Σύλλογος Χίου διαπιστώνει καθημερινά τη δυσμενή θέση που βρίσκεται ο μικρομεσαίος επαγγελματίας και ζητά από την πολιτεία να πράξει επιτέλους  το αυτονόητο, να στηρίξει οικονομικά τους εμπόρους και επαγγελματίες και όχι να τους ρίχνει στάχτη στα μάτια με μικροποσά που δεν αρκούν ούτε για τα πάγια έξοδα της επιχείρησης!
 Υποχρέωση της Κυβέρνησης να σταθεί δίπλα στις ΜμΕ έως ότου ορθοποδήσει η αγορά  και καλύψει το τεράστιο κενό του lockdownαλλά και της χαμένης  εορταστικής περιόδου!
Απαιτούμε ουσιαστικά μέτρα στήριξης, κούρεμα των χρεών που έχουν δημιουργηθεί στις επιχειρήσεις με την ελπίδα ότι η Κυβέρνηση θα σταθεί για μια φορά στο ύψος των περιστάσεων!
 
Σε ανάλογη επιστολή της με τον ίδιο αποδέκτη, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Χίου επισημαίνει: 
Προς:  Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γεωργιάδη
Κύριοι, μετά τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ.Στέλιου Πέτσα που αφορούν στα νέα αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, η ανασφάλεια των επαγγελματιών έχει διογκωθεί καθώς τα καταστήματα λιανικού εμπορίου περίμεναν την εορταστική περίοδο για καλύψουν τα «σπασμένα».
Την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων πραγματοποιείται το μεγαλύτερο μέρος των ετήσιων πωλήσεων δηλαδή το 20 με 50 % του τζίρου. Τα φετινά Χριστούγεννα φαίνεται πως θα αποτελέσουν καταστροφή για τους επαγγελματίες καθώς μόνο το 15% διαθέτει e-shop για να μπορέσει να ανταποκριθεί στο click away ενώ ασύρματο μηχάνημα συναλλαγών που απαιτεί υψηλούς τζίρους έχουν μόνο οι μεγάλες αλυσίδες! Με τα μέτρα αυτά δημιουργείται μια άνιση αγορά δύο ταχυτήτων, η λειτουργία της οποίας δεν πληροί τους κανόνες θεμιτού ανταγωνισμού.
Δυστυχώς για ακόμη μια φορά θα επωφεληθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις με τις μικρομεσαίες να αφήνονται στην τύχη τους αφού δεν ανακοινώθηκε κάποιο ουσιαστικό μέτρο στήριξης τους!
Το χάος που δημιούργησε η Κυβέρνηση οδηγεί στον αφανισμό των επιχειρήσεων μας και των εργαζομένων.
Η Ο.Ε.Β.Ε. Χίου ζητά από  τους αρμόδιους να αναλάβουν τις ευθύνες τους λαμβάνοντας επιπλέον μέτρα για τη στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας έτσι ώστε να καταφέρουν να επιβιώσουν χιλιάδες ελληνικές  επιχειρήσεις και οικογένειες! Ζητάμε οικονομική ενίσχυση για όλους ανεξάρτητα αν απασχολούν προσωπικό, με βάση το τζίρο των καταστημάτων την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο.
Ζητάμε κούρεμα χρεών, μεγαλύτερη συμμετοχή στη μείωση ενοικίου από το κράτος, επίδομα 800 ευρώ για τους πληττόμενους επαγγελματίες και άμεση καταβολή των αποζημιώσεων!
Ουσιαστικά μέτρα τώρα με γνώμονα την υγεία που αποτελεί το υπέρτατο αγαθό για όλους μας! 
 https://www.alithia.gr/