Η κατάσταση στο ΕΣΥ αν και παρουσιάζει σταθεροποίηση παραμένει ιδιαίτερα πιεστική. Στο 83% οι κατειλημμένες ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα, στο 91% στην Θεσσαλονίκη.
Γιώργος Σακκάς
Στη μεγάλη δυσκολία να υπάρχει άρση στους περιορισμούς κινητικότητας λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων και της πίεσης που εξακολουθεί να υφίσταται το ΕΣΥ, αναφέρθηκε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό, το απόγευμα της Τετάρτης 9/10. Όπως τόνισε, η κατάσταση παραμένει πιεστική στο ΕΣΥ και στις ΜΕΘ.
Ο υπουργός ανέφερε όχι σε επικοινωνία που είχε με τον καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα, σημειώθηκε ότι η ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων σε άτομα άνω των 75 ετών αλλά και 65 έως 74, παρουσιάζει αύξηση τον τελευταίο μήνα 5%. Ενώ η πλειοψηφία των κρουσμάτων κατανέμεται σε ηλικίες 40-64 ετών. Επίσης περισσότερα νέα κρούσματα παρουσιάζονται τις τελευταίες 7 ημέρες στους νομούς Πιερίας, Δράμας, Κιλκίς, Πέλλας, Ξάνθης, Ημαθία, Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Φλώρινας. Ανησυχητική κρίνεται με βάση τον κυλιόμενος μέσος όρος των τελευταίων 7 ημερών η κατάσταση στη Δυτική Αττική.
Πάντως θεωρείται σχετικά θετικό το γεγονός ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι περίπου ίσες με εξιτήρια και αυτό μετά από 5 εβδομάδες lockdown και οι ΜΕΘ παρουσιάζουν σταθεροποίηση.
“Όσον αφορά στα ποσοστά κάλυψης των κλινών ΜΕΘ, αυτό ανέρχεται στο 83% στην Επικράτεια, στο 77% στην Αττική και 91% στην Θεσσαλονίκη. Κι αυτό μετά από 5 εβδομάδες lockdown και με πολύ μεγάλες προσπάθειες της κοινωνίας και τη μάχη του έδωσαν οι υγειονομικοί στο ΕΣΥ”, σημείωσε ο υπουργός.
Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα “τίθεται πλέον ευθέως το ερώτημα: με αυτά τα ημερήσια κρούσματα, αυτή την πίεση στο ΕΣΥ, εάν σαν κοινωνία προτεραιοποιούμε το μήνυμα των Χριστουγέννων που είναι αλληλεγγύη, αγάπη, προστασία στις ευπαθείς ομάδας, η εκτίμηση και ο σεβασμός στην προσπάθεια του ΕΣΥ ή υπερτερεί η ατομική αίσθηση της αντίληψής μας για τα πράγματα. Αυτά τα Χριστούγεννα είναι διαφορετικά»
Η κινητικότητα έχει δείξει αυξητική τάση παρά το lockdown και το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα γίνει και που θα νοσηλευτεί ένας πολίτης μετά από μία χαλάρωση, σημείωσε επίσης ο κ. Κικίλιας και ανέφερε ότι μέσος όρος παραμονής ενός ασθενή είναι στις ΜΕΘ 15 ημέρες και 10 ημέρες ως διασωληνωμένος.
Τέλος ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος, υποστήριξε ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων έχει πραγματοποιήσει 141 συνεδριάσεις «με μέση διάρκεια 3,5 με 4 ώρες που σημαίνει εκατοντάδες ώρες συνεδριάσεων χωρίς να συνυπολογίζουμε την προετοιμασία» και πρόσθεσε ότι «βλέπουμε φως στο τούνελ, με τα εμβόλια».
Πηγή: news247.gr