9 Δεκεμβρίου 2020

Υπ. Οικ: Απέρριψε τροπολογία 6 βουλευτών της Ν.Δ. για διευκόλυνση χιλιάδων επιχειρήσεων



 Έξι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας πρότειναν στην κυβέρνηση τροπολογία με την οποία θα μπορούσε να είχε δοθεί άμεση λύση σε δύο μείζονα προβλήματα που ανέκυψαν φέτος και αφορούν στην άδικη επιβολή φορολογικών προστίμων σε χιλιάδες επιχειρήσεις – αφενός για δήθεν εκπρόθεσμη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων φορολογικών στοιχείων του 2014 αφετέρου για μη εμπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων, λόγω αδυναμίας των αρρώστων από κορωνοϊό λογιστών τους να τους εξυπηρετήσουν ή λόγω ξαφνικών θανάτων των λογιστών τους. 


Όμως – παρότι ήταν κυβερνητικοί βουλευτές – δεν εισακούστηκαν από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Γράφει ο: Γιώργος Παλαιτσάκης

Οι έξι βουλευτές – οι κ.κ. Βασίλειος Σπανάκης από την Β3 Περιφέρεια Νοτίου Τομέα Αθηνών, Ιωάννης Παππάς από τα Δωδεκάνησα, Ξενοφών Μπαραλιάκος από την Πιερία, Δημήτριος Μαρκόπουλος από την Β’ Πειραιώς, Μιλτιάδης Χρυσομάλλης από την Μεσσηνία και Διονύσιος Σταμενίτης από την Πέλλα – κατέθεσαν στις 2 Δεκεμβρίου, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για τα μέτρα κατά του λαθρεμπορίου, τροπολογία με την οποία προβλέπονταν τα εξής:
1) Τα πρόστιμα τα οποία επιβλήθηκαν πρόσφατα σε χιλιάδες επιχειρήσεις με το αιτιολογικό ότι υπέβαλαν εκπρόθεσμα, την περίοδο από 21 έως 25 Ιανουαρίου 2016, τις συγκεντρωτικές καταστάσεις φορολογικών στοιχείων της χρήσης του 2014 διαγράφονται, καθώς η τότε ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είχε ανακοινώσει σιωπηρή παράταση της προθεσμίας της 20ης Ιανουαρίου 2016 έως τις 25 Ιανουαρίου 2016. Τυχόν ποσά προστίμων που ήδη έχουν καταβληθεί συμψηφίζονται με επόμενα χρέη των επιχειρήσεων ή επιστρέφονται σ’ αυτές με ενέργειες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
2) Σε περίπτωση, που λογιστής – φοροτεχνικός βεβαιωμένα πάσχει από COVID-19, μετατίθενται για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός μηνός οι προθεσμίες υποβολής των πάσης φύσεως δηλώσεών του και των εντολέων – πελατών του, για τις οποίες έχει εξουσιοδοτηθεί μέσω των αντίστοιχων πληροφοριακών συστημάτων του δημοσίου, καθώς και η εκπλήρωση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων του γραφείου του και των πελατών του. Ειδικά για την περίπτωση θανάτου λογιστή-φοροτεχνικού η παραπάνω παράταση ισχύει μέχρι την εξουσιοδότηση του πελάτη του σε άλλο λογιστή-φοροτεχνικό.
Κατά την ομιλία του επί των διατάξεων του υπό ψήφιση νομοσχεδίου, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δεν έκανε δεκτή την παραπάνω τροπολογία, επισημαίνοντας,  ότι «θα αξιολογηθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, από τον αρμόδιο υφυπουργό και αν υλοποιείται τεχνικά από την ΑΑΔΕ, τότε θα προχωρήσουμε». Έδειξε έτσι αδιαφορία για το μείζον πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με χιλιάδες επιχειρήσεις και ελευθέρους επαγγελματίες να έχουν επιβαρυνθεί αδίκως με υπέρογκα πρόστιμα αφενός για δήθεν εκπρόθεσμη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων φορολογικών στοιχείων του 2014 αφετέρου για μη εμπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων, λόγω αδυναμίας των αρρώστων από κορωνοϊό λογιστών τους να τους εξυπηρετήσουν ή λόγω ξαφνικών θανάτων των λογιστών τους και αντικειμενικής αδυναμίας τους να ανταποκριθούν στις συγκεκριμένες φορολογικές τους υποχρεώσεις.  Όπως ήδη επεσήμανε το fmvoice.gr, η δικαιολογία που χρησιμοποίησε ο υπουργός για την απόρριψη της τροπολογίας, ότι δηλαδή θα πρέπει πρώτα να εξεταστεί εάν μπορεί να υλοποιηθεί τεχνικά, είναι το λιγότερο για … γέλια και το περισσότερο για… κλάματα, αφού ο ίδιος και οι υπηρεσίες του, σε άλλες λιγότερο … πιεστικές περιπτώσεις αιτημάτων υποβληθέντων από οικονομικά ισχυρούς έχουν ανταποκριθεί άμεσα εξυπηρετώντας ταχύτατα τους …. ενδιαφερόμενους αιτούντες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τροπολογία για τη διαγραφή του προστίμου των 38 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκε στην εταιρεία ΣΕΚΑΠ για λαθρεμπορία καπνικών προϊόντων πριν καλά καλά συμπληρωθεί ένας μήνας κυβερνητικής θητείας, τον Αύγουστο του 2019, και η άμεση – σε χρόνο ρεκόρ από τη στιγμή που εκδόθηκε η ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ – επιστροφή των φόρων και των προστίμων ύψους 133 εκατ. ευρώ στις εν Ελλάδι αντιπροσωπείες των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών MERCEDES και ΒΜW.
Πηγή: fmvoice.gr