Κάθετα αντίθετη είναι η δημοτική αρχή της Κω, αλλά και η τοπική κοινωνία, στη δημιουργία νέας κλειστής δομής για πρόσφυγες και μετανάστες, όπως λέει στο Sputnik ο δήμαρχος του νησιού, Θεοδόσης Νικηταράς.
Αντιδράσεις προκαλεί στους φορείς και την τοπική κοινωνία της Κω η είδηση για την κατασκευή νέας δομής, κλειστού και ελεγχόμενου τύπου, για φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών μετά τη σύμβαση με κατασκευάστρια εταιρεία που υπέγραψε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.
Άλλα δύο τέτοιου τύπου κέντρα θα κατασκευαστούν σε Σάμο και Λέρο για τα οποία οι δήμαρχοι τους, μιλώντας στο Sputnik, εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους.
Ο δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς, δήλωσε στο Sputnik ότι είναι «αχρείαστη και απαράδεκτη η επέκταση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ)» προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση, δίχως να λάβει υπόψη την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας, δημιουργεί ένα τεράστιο στρατόπεδο, σχεδόν τριπλασιάζοντας τις θέσεις φιλοξενίας από 1.300 σε 3.290».
Ο κ. Νικηταράς επισημαίνει παράλληλα ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα που θα δοθούν για την κατασκευή της δομής, για επείγοντα έργα του νησιού.
«Ξοδεύει (σ.σ. η κυβέρνηση) τεράστια ποσά, που ξεπερνούν τα 45 εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που η τοπική κοινωνία δίνει σύσσωμη τη μάχη για νέο νοσοκομείο, για το οποίο θα έφταναν τα μισά από όσα ξοδεύει για την επέκταση του ΚΥΤ» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ότι ο δήμος, όπως αποτυπώνεται και σε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, «είναι κατηγορηματικά αντίθετος στην επέκταση του ΚΥΤ και στη λειτουργία του ως κλειστό κέντρο. Άλλωστε από τον Μάρτιο έχουν σχεδόν μηδενιστεί οι αφίξεις».
Τα τέσσερα αιτήματα της Κω
Ο κ. Νικηταράς έκανε λόγο για «αγωνία της τοπικής κοινωνίας» που ζητά από την κυβέρνηση:
«Να μην επεκτείνει τη δομή.
Να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για αποσυμφόρηση της Κω.
Να διεκδικήσει τον αναλογικό διαμοιρασμό των προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο εσωτερικό της χώρας για όσους παραμένουν στην Ελλάδα.
Να στηρίξει τις δημόσιες δομές υγείας του νησιού και την κατασκευή νέου Νοσοκομείου».
«Επιτέλους ας καταλάβουν στην Αθήνα ότι τουριστικός προορισμός και στρατόπεδα εγκλωβισμού χιλιάδων ανθρώπων δεν πάνε μαζί. Ας πάψουν να υποθηκεύουν την ακριτική Ελλάδα με τέτοιες αποφάσεις και το μέλλον του νησιού μας» κατέληξε ο δήμαρχος Κω.
https://sputniknews.gr/