12 Νοεμβρίου 2020

Τελεσίγραφο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον Λετζερί για τις επαναπροωθήσεις



Κάθε άλλο παρά περίπατος ήταν για την Ελλάδα και το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ειδικότερα η σημερινή, Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020, συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Frontex, που συνεκλήθη εκτάκτως από την αρμόδια επίτροπο εσωτερικών υποθέσεων κα Ίλβα Γιόχανσον, για να συζητήσει τις αναφορές για περιστατικά επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών.

Υπενθυμίζεται ότι η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έκτακτη σύγκληση του Δ.Σ. της Frontex έγινε στον απόηχο των αποκαλύψεων πολύμηνης έρευνας των ερευνητικών και δημοσιογραφικών ομάδων Lighthouse Reports, Bellingcat, Spiegel, ARD και Asahi TV,  για τουλάχιστον έξι παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης στο Αιγαίο στις 28 Απριλίου, στις 4, 5 και 8 Ιουνίου και στις 15 Αυγούστου από το ελληνικό Λιμενικό με την συνεργασία ή την ανοχή της Frontex.

Σε σημερινό ρεπορτάζ του γερμανικού Spiegel, που συμμετείχε στην αποκαλυπτική έρευνα, σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει από τον επικεφαλής της Frontex κ. Φαμπρίς Λετζερί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου να δώσει απαντήσεις για την συμμετοχή της υπηρεσίας σε παράνομες επαναπροωθήσεις.

Σε σχετική με την σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Frontex ανάρτησή του ο δημοσιογράφος του Spiegel κ. Γιώργος Χρηστίδης σημειώνει τα ακόλουθα:

«Για περίπατο πήγαινε η Ελλάδα στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Frontex που συγκάλεσε η επίτροπος Γιόχανσον για το ζήτημα των παράνομων επαναπροωθήσεων μεταναστών στο Αιγαίο.

“Προπαγάνδα” χαρακτήριζε μονολεκτικά ο υπουργός Μηταράκης τις έρευνες του Der Spiegel και άλλων μέσων.

Αντί περιπάτου, οι πληροφορίες μας από μέσα λένε ότι οι Έλληνες αξιωματούχοι βρέθηκαν σε θέση άμυνας επί πολλές ώρες. Έθεσαν μάλιστα βέτο, με την υποστήριξη ολίγων χωρών (η Γερμανία δεν ήταν μία από αυτές) σε πρόταση να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν, που θα έλεγε ότι η Frontex μπορεί να αναστείλει επιχειρήσεις της, εφόσον παραβιάζονται σοβαρά ανθρώπινα δικαιώματα.

Παρά ταύτα, η Frontex ανακοίνωσε νέα επιτροπή νομικής παρακολούθησης υπό την Κομισιόν, ενίσχυση του Officer Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, νέες δυνατότητες αναφοράς σοβαρών περιστατικών.

Το Δ.Σ. και η Κομισιόν έδωσαν επίσης προθεσμία μέχρι το τέλος του μήνα στον επικεφαλής της υπηρεσίας να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα. Ο ίδιος ο Leggeri θα κληθεί να δώσει απαντήσεις και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, στην Ε.Ε. ο έλεγχος και η λογοδοσία έχουν ακόμα νόημα. Ελπίζουμε να βρει μιμητές στο υπουργείο Μετανάστευσης. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που επικαλείται μονίμως και ορθώς το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες, όταν αμφισβητούνται δικαιώματά της. Πρέπει και η ίδια να τηρεί τους ίδιους κανόνες, αν θέλει να έχει το moral high ground. Τόσο απλά».