Όταν είχαμε δημοσιεύσει το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για το πακέτο των 132.680.000 ευρώ, που αφορούσε την κατασκευή των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Σάμου, Λέρου και Κω, το πρώτο ερώτημα που ανέκυπτε ήταν πόσο μεγάλες θα είναι αυτές οι υπερδομές ή πόσο θα κόστιζε η θέση ανά φιλοξενούμενο.
Με βάση τα γνωστά κοστολογικά στοιχεία ανά θέση φιλοξενούμενου στα ΚΥΤ, είχαμε διατυπώσει τα ακόλουθα ως ερωτήματα:
«Πόσοι πρόσφυγες και μετανάστες σχεδιάζεται να φιλοξενηθούν σε αυτές τις τρεις δομές; Με απλή αριθμητική (133 εκατ. / 2.904 ή 2.466) προκύπτει ο απίστευτος αριθμός των 45.000 έως 50.000 προσφύγων και μεταναστών! Εκτός εάν εκτιναχθεί το κατασκευαστικό κόστος σε ποσά άνω των 10.000 ευρώ ανά ωφελούμενο, οπότε ο αριθμός των φιλοξενουμένων θα… πέσει στις 13.000 και για τα τρία νησιά».
Μόνον με αυτές τις παραδοχές θα μπορούσε να δικαιολογηθεί το ιλιγγιώδες ποσό της εργολαβίας, την οποία τελικά πήρε η εταιρεία Μυτιληναίος Α.Ε. αντί ποσού περίπου 121 εκατ. ευρώ, μέσα από τις γνωστές διαγωνιστικές διαδικασίες, τρεις στον γύρο παίρνει ο καθένας από ένα νησί νάχει να πορεύεται.
Ουδείς και κυρίως το αρμόδιο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και ο συνήθως λαλίστατος υπουργός κ. Νότης Μηταράκης μπήκε στον κόπο είτε να διαψεύσει, είτε να διαφωτίσει την κοινή γνώμη για το πού θα πήγαιναν αυτά τα χρήματα και μάλιστα σε μια περίοδο που καθημερινά επαίρεται για τον μηδενισμό των προσφυγικών ροών και την αποσυμφόρηση των νησιών.
Πήγε… αδιάβαστη η ερώτηση και η ΑΚΕ 37 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
προς τον Μηταράκη
Το ιλιγγιώδες ποσό των 132.680.000 ευρώ για τα τρία ΚΥΤ Κω, Λέρου και Σάμου αποτέλεσε αντικείμενο ερώτησης και αίτησης κατάθεσης εγγράφων 37 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Χίου κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, στις 26 Ιουνίου 2020.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αφού επεσήμαιναν το τεράστιο αυτό κόστος ζητούσαν από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη «να κατατεθεί στη Βουλή μελέτη του έργου “Κατασκευή περιφερειακών υπηρεσιών, δομών και διακριτών χώρων του άρθρου 8 του Ν. 4375/2016 στα νησιά Σάμο, Κω και Λέρο”, καθώς και τα έγγραφα με τις αναλυτικές προβλεπόμενες δαπάνες».
Ακόμα περιμένουν την απάντηση του κ. Μηταράκη οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ…
Τελικά, εδέησε και άνοιξε το στόμα του
Όλα αυτά μέχρι χθες, Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020, οπότε στην συνέντευξη Τύπου και σε σχετική ερώτηση που δέχθηκε ο κ. Μηταράκης παρουσίασε – επιτέλους – τα διαβόητα νούμερα των τριών ΚΥΤ, τα οποία – ομολογουμένως – ξεπερνούν κατά πολύ τις παραδοχές του ρεπορτάζ μας στις 20 Ιουνίου 2020, όπου είχαμε επισημάνει ότι είτε θα δημιουργηθούν δομές 45.000 έως 50.000 ανθρώπων, είτε θα εκτιναχθεί το κόστος ανά θέση σε ποσό άνω των 10.000 ευρώ (με παραδοχή για 13.000 θέσεις). Τελικά, συνέβη το δεύτερο, με το κόστος να είναι προσαυξημένο κατά 50%!
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που παρέθεσε η δυναμικότητα των τριών νέων ΚΥΤ έχει ως εξής:
Κως: 1816 θέσεις στον γενικό πληθυσμό, 400 θέσεις σε safe zone για ασυνόδευτα ανήλικα και μονογονεϊκές οικογένειες και προαναχωρησιακό κέντρο 1000 θέσεων, δηλαδή σύνολο 3.216 θέσεις.
Λέρος: 1360 θέσεις στον γενικό πληθυσμό, 200 θέσεις για safe zone και προαναχωρησιακό κέντρο 300 θέσεων, δηλαδή σύνολο 1860 θέσεις.
Σάμος: 1500 θέσεις στον γενικό πληθυσμό, 600 θέσεις safe zone και προαναχωρησιακό κέντρο 900 θέσεων, δηλαδή σύνολο 3.000 θέσεις.
Με βάση τα παραπάνω το γενικό σύνολο των θέσεων και στα τρία νησιά ανέρχεται σε 8.076.
Αυτή είναι η απάντηση που έδωσε χθες στην συνέντευξη Τύπου
Ιλιγγιώδες το κατασκευαστικό κόστος για κάθε θέση
Με δεδομένα, λοιπόν, ότι η εργολαβία του Μυτιληναίου ανέρχεται στο ποσό των 121 εκατ. ευρώ (προσώρας γιατί μπορεί στην πορεία να αναθεωρηθεί προς τα πάνω, απρόβλεπτα, πρόσθετα κ.λπ.) και οι θέσεις που θα δημιουργηθούν είναι 8.076, τα απλά μαθηματικά λένε ότι το κόστος ανά θέση προσεγγίζει τις 15.000 ευρώ.
Πραγματικά και χωρίς ίχνος υπερβολής τέτοιο κατασκευαστικό κόστος προσιδιάζει, όπως θα αναφέρουμε παρακάτω, μόνο σε πυρηνικά καταφύγια κι όχι σε απλές κατασκευές, όπως είναι τα ΚΥΤ προσφύγων και μεταναστών.
Κι όχι μόνον αυτό, αλλά το ποσό των 15.000 ευρώ είναι πολλαπλάσιο εκείνου για το οποίο ο κ. Μηταράκης «έσκιζε τα ρούχα του», απαντώντας σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή, αλλά και αργότερα σε σχετικό δημοσίευμα.
Συγκεκριμένα, στο από 29 Μαΐου 2020 δελτίο Τύπου και αφού χαρακτηρίζει λανθασμένους τους αριθμούς του δημοσιεύματος, επισημαίνει – κάνοντας, μάλιστα, αναφορά στην ομιλία του στην Βουλή, στις 8 Μαΐου 2020, με αφορμή το κόστος κατασκευής της δομής στην Μαλακάσα – ότι «το κόστος ανήλθε συνολικά σε 2.330 ευρώ ανά διαμένοντα, ενώ το αντίστοιχο έργο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κόστισε 3.050 ευρώ ανά διαμένοντα. Σε αυτό το κόστος περιλαμβάνεται και η συντήρηση για έξι μήνες του έργου, μολονότι το κόστος κατασκευής μειώθηκε κατά 23%».
Θα έχει, λοιπόν, μεγάλο ενδιαφέρον να εξηγήσει ο κ. Μηταράκης, πώς μέσα σε ελάχιστους μήνες το κόστος ανά διαμένοντα ανέβηκε περίπου 6,5 φορές και εκτινάχθηκε από τις 2.330 ευρώ στις 15.000 ευρώ!
Τα πυρηνικά καταφύγια κοστίζουν λιγότερο από μια θέση σε ΚΥΤ
Κι επειδή αναφερθήκαμε, το έχουμε και στον τίτλο του ρεπορτάζ, για κατασκευαστικό κόστος ανάλογο με εκείνο των πυρηνικών καταφυγίων, παραθέτουμε εδώ απόσπασμα από δημοσίευμα της εφημερίδας «Ποντίκι» υπό τον τίτλο «Δισεκατομμυριούχοι χτίζουν καταφύγια για προστασία από πυρηνικά και φυσικές καταστροφές», το οποίο σημειώνει τα εξής:
«Οι τιμές ξεκινούν από 19.000 δολάρια (το κόστος του BombNado), αλλά μπορούν να φτάσουν τα 8,3 εκατομμύρια.
Για 19.000 δολάρια παίρνετε μόνο τα βασικά. Πρόκειται για έναν χώρο 2,4Χ2,4 μέτρα με ένα κρεβάτι, μια τουαλέτα και ένα φίλτρο αέρα».
Ο ατομικός, εν προκειμένω, χώρος του καταφυγίου έχει επιφάνεια 5,76 τετραγωνικά μέτρα και τα 19.000 δολάρια με σημερινή ισοτιμία είναι περίπου 16.000 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι η εργολαβία του Μυτιληναίου προβλέπει ότι η αναλογία ατόμων τυπικών κτιρίων διαμονής θα είναι κατ’ ελάχιστον 4 τετραγωνικά μέτρα μικτού εμβαδού/άτομο.
https://astraparis.gr/