1 Σεπτεμβρίου 2020

Moody’s: Σταθερά ανθεκτικοί οι τουριστικοί δείκτες για Ελλάδα το 2020


Μεταξύ των κυρίαρχων τουριστικών προορισμών που έχουν υποστεί τις συνέπειες της πανδημίας αλλά παρουσιάζουν ανθεκτικό πιστωτικό προφίλ, κατατάσσει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s την Ελλάδα, στην τελευταία του έκθεση.Όπως προβλέπει, η ζήτηση για τουρισμό θα παραμείνει αδύναμη καθόλη τη διάρκεια του έτους. Ορισμένες χώρες του Ευρωπαϊκού νότου διαθέτουν άλλες πηγές οικονομικής, θεσμικής και δημοσιονομικής ανθεκτικότητας… όλες όμως εκτίθενται στον πιστωτικό αντίκτυπο μιας απότομης πτώσης του τουρισμού που είναι πιθανό να διαρκέσει πέρα ​​από τη θερινή περίοδο του 2020.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση της Moody’s Investors Service οι χώρες που πλήττονται περισσότερο στην Ευρώπη και αποτελούν τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο παρουσιάζουν την εξής ανθεκτικότητα: Κροατία (θετικό Ba2), Ελλάδα (σταθερό B1), Πορτογαλία (θετικό Baa3), Μάλτα (σταθερό A2), Ισπανία (σταθερό Baa1), Κύπρος (θετικό Ba2) και Ιταλία (σταθερό Baa3).

Ένα υψηλό μερίδιο τουριστικών αφίξεων με αυτοκίνητο μετριάζει τους κινδύνους για την Κροατία και ένα σχετικά υψηλό μερίδιο των εγχώριων τουριστικών αφίξεων μετριάζει τους κινδύνους για την Ιταλία και την Ισπανία.

Σημαντική αρνητική επίδραση στην απασχόληση, το δημόσιο χρέος και την οικονομική ανάπτυξη, ένιωσαν οι χώρες που διατηρούν πιστωτικές δυνάμεις, τις οποίες “έχτισαν” μετά την κρίση χρέους του ευρώ.

Η πολιτική στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακουφίσει ορισμένες από τις αρνητικές επιπτώσεις που προκαλούνται από την πανδημία και τις επιπτώσεις της στον τουρισμό.

Βέβαια, παρά την άρση των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων μεταξύ των χωρών της ΕΕ, την έντονη ανησυχία των τουριστών σχετικά με την υγεία και την ασφάλειά τους, τους κανόνες καραντίνας και την οικονομική ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία, η τρέχουσα ύφεση είναι όλο και πιο πιθανό να διαρκέσει πέρα ​​από αυτό το καλοκαίρι, όπως αναφέρει στα συμπεράσματά της Αντιπρόεδρος της Moody’s, Sarah Carlson.