2 Σεπτεμβρίου 2020

Κομισιόν σε Τουρκία: Βάλτε μυαλό διαφορετικά έρχονται κυρώσεις


Νέο σαφές μήνυμα στην Αγκυρα έστειλε η Κομισιόν μετά τις προκλητικές δηλώσεις για Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο
«ΗΤουρκία έλαβε ένα πολύ σαφές μήνυμα από την Ευρωπαϊκή Ενωση από την άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο.
Νομίζω ότι το μήνυμα ήταν αρκετά σαφές, αρκετά δυνατό, δημοσιοποιήθηκε, περιγράφηκε και κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής κλήσης μεταξύ Ζοζέπ Μπορέλ και Μεβλού Τσαβούσογλου. Και θα επαναλάβω ότι το μήνυμα, οι προσδοκίες, το χρονοδιάγραμμα και οι συνέπειες έχουν διατυπωθεί πολύ σαφώς από την Ευρωπαϊκή Ενωση και περιμένουμε από την Τουρκία να δράσει με τρόπο που να συμβάλλει στην αποκλιμάκωση και όχι το αντίθετο».

Πιο καθαρά δεν θα μπορούσε να το πει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν και του Ύπατου Εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο. Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο υπεύθυνος για θέματα εξωτερικής πολιτικής τόνισε ότι «η Ε.Ε. έστειλε σαφές μήνυμα αλληλεγγύης σε Ελλάδα και Κύπρο» και παραδέχθηκε ότι «δεν συμβαίνουν όλα μόνο στον δημόσιο χώρο, υπάρχουν πολλές άλλες δραστηριότητες που μπορεί να μην είναι τόσο ορατές αυτή τη στιγμή».

Ερωτηθείς για το αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ που πλέει προς την Ανατολική Μεσόγειο, ο ίδιος επανέλαβε ότι «ο Ύπατος Εκπρόσωπος ήταν πολύ σαφής ότι αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να μιλήσουμε με την Τουρκία και να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις και αποκλιμάκωση στον διάλογο. Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα και εδώ πρέπει να επικεντρωθούν όλες οι προσπάθειες από όλους τους συμμετέχοντες εταίρους».

«Αυτό που είναι πολύ σαφές είναι το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο παραμένει το σταθερό, δηλαδή τα συμπεράσματα των συζητήσεων των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στην άτυπη συνάντησή τους στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα. Η ΕΕ μέσω των λόγων της, ήταν πολύ σαφής για την αλληλεγγύη της με την Κύπρο και την Ελλάδα και ήταν πολύ ξεκάθαρο ως προς το τι περιμένουμε από την Τουρκία, προκειμένου να εξουδετερώσει και να κλιμακώσει την κατάσταση», τόνισε.

«Επίσης, οι Υπουργοί ήταν επίσης πολύ σαφείς στο χρονοδιάγραμμα – μέχρι πότε περιμένουμε την αλλαγή στη συμπεριφορά της Τουρκίας – όπως ήταν σαφείς για τις συνέπειες εάν δεν θα υπάρξει αλλαγή στη συμπεριφορά της και δεν θα υπάρξει αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο. Έτσι, το μήνυμα είναι σαφές, το χρονοδιάγραμμα είναι σαφές και τα μέτρα είναι σαφή, και ελπίζουμε ότι αυτό θα είναι λαμβάνονται υπόψη από τους Τούρκους συνεργάτες και φίλους μας και θα αρχίσουν να ενεργούν αναλόγως, οπότε δεν θα χρειαστεί να προχωρήσουμε στην εναλλακτική πορεία των περιοριστικών μέτρων, αλλά να προχωρήσουμε με διάλογο και την προσπάθεια αποκλιμάκωσης μέσω διαπραγματεύσεων και άμεσες συνομιλίες», συμπλήρωσε.

«Δεν είμαι σίγουρος αν αναφέρεστε σε μια πιθανή κλιμάκωση που σχετίζεται με την κίνηση πλοίων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά γενικά αυτό που συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο είναι: Η κατάσταση δεν είναι καλή, τα μέλη της ΕΕ ήταν πολύ ξεκάθαρα για την ανάγκη μείωσης της έντασης που θα άλλαζε την τρέχουσα πορεία των γεγονότων. Επαναλαμβάνοντας το μήνυμα, επίσης, ο Ύπατος Εκπρόσωπος ήταν πολύ σαφής ότι αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να καθίσουμε με την Τουρκία και να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις και αποκλιμάκωση στον διάλογο. Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα και εδώ πρέπει να επικεντρωθούν όλες οι προσπάθειες από όλους τους συμμετέχοντες εταίρους», κατέληξε.

Πηγή: ethnos.gr