7 Σεπτεμβρίου 2020

Επικοινωνία Μισέλ – Ερντογάν: «Η Ε.Ε. σε πλήρη αλληλεγγύη με Ελλάδα και Κύπρο»


Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τη Μαρία Ψαρά, ανταποκρίτρια του Open Tv και του ethnos.gr, όπως ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Κυριακής στο Ανοικτό Κανάλι. Ο Σαρλ Μισέλ, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο, τόνισε ότι η ΕΕ είναι σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο.


Πιο αναλυτικά, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της Μαρίας Ψαρά, ο Σαρλ Μισέλ κάλεσε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πολυμερή διάσκεψη που θέλει να οργανώσει για την Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος Μισέλ τόνισε τη σημασία της κλιμάκωσης της σύγκρουσης και κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει δραστηριότητες που τροφοδοτούν τις εντάσεις. Τόνισε επίσης ότι η ΕΕ βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο. Πρόσθεσε ότι η ΕΕ επιθυμεί να έχει μια εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία.

Είναι γνωστό ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει καλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Ανατολική Μεσόγειο. Ο ίδιος θέλει να οργανώσει και μια πολυμερή διάσκεψη για το θέμα, για την εξεύρεση ειρηνικών λύσεων και απαντήσεις για το σύνολο των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία. Από την άποψη αυτή, θα ληφθούν υπόψη όλα τα μέτρα, που εμπίπτουν στο μαστίγιο και το καρότο.

Ο στόχος του Σαρλ Μισέλ είναι ξεκάθαρος: να ακούσει και να ζητήσει διάλογο ως ο μόνος τρόπος επίλυσης των τρεχουσών διαφορών. Ο πρόεδρος Μισέλ θα παραμείνει σε επαφή με όλα τα μέρη.

Το γαλλικό τελεσίγραφο στην Τουρκία
Νωρίτερα, τελεσίγραφο στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στέλνει το Παρίσι μέσω του επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Ζαν Ιβ Λεντριάν.

Ο Λεντριάν προειδοποιεί τον Ερντογάν ότι το ζήτημα των κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας θα κυριαρχήσει στην επόμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 24 – 25 Σεπτεμβρίου. “Το εύρος των μέτρων που θα ληφθούν κατά της Τουρκίας” αναμένεται να είναι το κύριο θέμα των συζητήσεων, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λεντριάν, την Κυριακή (06.09.2020), καθώς η Άγκυρα συνεχίζει την προκλητική της συμπεριφορά απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο. Όπως είπε ο ίδιος, μαζί με τους ομολόγους του από άλλες χώρες της ΕΕ έχουν συζητήσει το θέμα αυτό, ενώ και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, ο Ζοζέπ Μπορέλ, έχει αναφερθεί στην πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα, αλλά μέχρι στιγμής το Παρίσι δεν έχει καταφέρει να πείσει άλλες χώρες του μπλοκ να υιοθετήσουν και εκείνες την ίδια αυστηρή στάση. Ο Λεντριάν κάλεσε τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν να ξεκινήσει συνομιλίες για τα σχέδιά του στην Ανατολική Μεσόγειο από τώρα μέχρι την σύγκλιση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 του μηνός.

“Είναι στο χέρι των Τούρκων να δείξουν ότι αυτό το ζήτημα… μπορεί να συζητηθεί. Αν γίνει αυτό, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν ενάρετο κύκλο για όλα τα προβλήματα στο τραπέζι”, είπε ο Λεντριάν στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό “France Inter”. Ενώ αρνήθηκε να διευκρινίσει τον τύπο των κυρώσεων που τυχόν να αντιμετωπίσει η Άγκυρα, ο Γάλλος υπουργός είπε ότι “υπάρχει μια ολόκληρη σειρά μέτρων”. “Έχουμε πολλές επιλογές στο τραπέζι και το γνωρίζει εκείνος”, σχολίασε αναφερόμενος στον Ερντογάν.

Πηγή: ethnos.gr