13 Αυγούστου 2020

Η Γαλλία ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στη Μεσόγειο


Την ανησυχία του για τις εντάσεις που προκαλούνται από τις μονομερείς αποφάσεις της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τις πετρελαϊκές έρευνες, οι οποίες θα πρέπει να σταματήσουν για να υπάρξει διάλογος μεταξύ των γειτονικών χωρών και συμμάχων στους κόλπους του ΝΑΤΟ, εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε την ενίσχυση της γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελιζέ.



«Προκειμένου να εκτιμήσει καλύτερα την κατάσταση σε αυτήν την περιοχή της Μεσογείου και να δείξει τη βούλησή του ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό, ο πρόεδρος αποφάσισε να ενισχύσει προσωρινά τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο εντός των επόμενων ημερών, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα»,αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Υπενθυμίζοντας τη σπουδαιότητα να επιλυθούν οι τρέχουσες διαφορές μέσω του διαλόγου», ο Γάλλος Πρόεδρος υπογράμμισε «την ανάγκη βαθύτερου διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και χαιρέτισε, ως προς αυτό, τη μεσολαβητική πρωτοβουλία της Γερμανίας», προστίθεται στο κείμενο.

«Η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο είναι ανησυχητική αναφέρει στην ανάρτησή του ο Γάλλος Πρόεδρος. Οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας για την εκμετάλλευση πετρελαίου προκαλού εντάσεις. Αυτές θα πρέπει να σταματήσουν προκειμένου να υπάρξει ένας ειρηνικός διάλογος μεταξύ των γειτονικών κρατών και συμμάχων στο ΝΑΤΟ», σημειώνει επίσης σε ανάρτησή του ο Γάλλος Πρόεδρος.

Επικοινωνία με Σίσι

Οι διπλωματικές προσπάθειες της Αθήνας κορυφώνονται ενόψει της έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υπόθέσεων της ΕΕ την ερχομένη Παρασκευή, αλλά και της συνάντησης Δένδια - Πομπέο στη Βιέννη, την ίδια ημέρα.



Μετά την επικοινωνία με τον Γάλλο Πρόεδρο ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπτέλ Αλ Σίσι, τον οποίο και ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι δύο ηγέτες χαρακτήρισαν την υπογραφή της Συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου για την Οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών ορόσημο στις σχέσεις των δύο χωρών, που αποτελεί πρότυπο συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ γειτονικών χωρών κατά το Διεθνές Δίκαιο.

Μητσοτάκης και Σίσι συμφώνησαν στην ταχύτερη δυνατή επικύρωση της Συμφωνίας από τις δύο χώρες γεγονός που θα επισφραγιστεί και από συνάντηση των δύο ηγετών.


Η συνάντηση της Βιέννης

Όσον αφορά στην κρίσιμη συνάντηση με τον Μάικ Πομπέο την Παρασκευή στη Βιέννη, διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι η άμεση ανταπόκριση της αμερικανικής πλευράς στο αίτημα της Ελλάδας, μόλις μια ημέρα μετά τη σαφή τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι ενδεικτική της εδραιωμένης αντίληψης εταίρων και συμμάχων για την τουρκική παραβατικότητα.


Αντίληψη, όπως σημειώνουν, η οποία αντικατοπτρίζεται και στην ξεκάθαρη ανακοίνωση που εξέδωσε η ισραηλινή διπλωματία σήμερα το πρωί, σύμφωνα με την οποία εκφράζεται πλήρης αλληλεγγύη στην Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες της και το δικαίωμά της να οριοθετεί την ΑΟΖ της.

Στο Ισραήλ ο Ν. Δένδιας


Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών θα ταξιδέψει την Πέμπτη στο Ισραήλ, όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι (Gabi Ashkenazi). Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, καθώς και στη συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ σε διμερές επίπεδο, και στο πλαίσιο του σχήματος 3+1 (Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ - ΗΠΑ).