24 Αυγούστου 2020

Ανοίγει ο κυβερνητικός «φάκελος» για νέες μειώσεις φόρων και εισφορών – Μέτρα στήριξης για ενοίκια και μισθούς


Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου, αναφορικά με το νέο πακέτο στήριξης, βρίσκεται, μεταξύ άλλων, η επιμήκυνση των αναστολών συμβάσεων εργασίας, η παράταση των επιδομάτων των 534 ευρώ, η παράταση της επιδότησης μισθών και εισφορών, η στήριξη των εποχικών εργαζομένων, η φορολογική κάλυψη των μειωμένων ενοικίων απο οικειοθελείς συμφωνίες ενοικιαστών και ιδιοκτητών, αλλά και η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ.


Μέτρα στήριξης που θα αφορούν τα ενοίκια, τις αναστολές συμβάσεων εργασίας και τους μισθούς καθώς και την ενίσχυση ρευστότητας των επιχειρήσεων βρίσκονται στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών, ενώ μόλις κλείσει η παρένθεση των έκτακτων δαπανών, λόγω κορωνοϊού, ανοίγει ξανά ο κυβερνητικός «φάκελος» για νέες μειώσεις φόρων και εισφορών.

Σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», όσον αφορά το νέο πακέτο ελαφρύνσεων σε φόρους και εισφορές, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (ΣΚΑΪ) υπογράμμισε ότι μόλις κλείσει η παρένθεση των έκτακτων δαπανών λόγω κορωνοϊού θα μπορούν να υλοποιηθούν και τα σχέδια για μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών. Ανέφερε πως «έχουμε ρευστότητα ύψους 34,7 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία για να καλύψουμε τις όποιες ανάγκες προκύψουν από τη συνέχιση της κρίσης του κορωνοϊού». Τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου, σύμφωνα με τον Σταϊκούρα, ανέρχονται σε 34,7 δισ. ευρώ (ήταν 37,5 δισ. ευρώ τον Μάρτιο).

Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου, αναφορικά με το νέο πακέτο στήριξης, βρίσκεται, μεταξύ άλλων, η επιμήκυνση των αναστολών συμβάσεων εργασίας, η παράταση των επιδομάτων των 534 ευρώ, η παράταση της επιδότησης μισθών και εισφορών, η στήριξη των εποχικών εργαζομένων, η φορολογική κάλυψη των μειωμένων ενοικίων απο οικειοθελείς συμφωνίες ενοικιαστών και ιδιοκτητών, αλλά και η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ. Σχετικά με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή η αγορά έχει ενισχυθεί με περίπου 1,8 δισ. ευρώ από τις πρώτες φάσεις, ενώ η τρίτη αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του Αυγούστου, με στόχο να διατεθούν πόροι περί το 1 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση από το φθινόπωρο αναμένεται να εξαγγείλει παρεμβάσεις – με ισχύ το 2021 – που θα αφορά φοροελαφρύνσεις περίπου 2 δισ. ευρώ. Στο υπό εξέταση πακέτο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης (30%), η μείωση του τέλους επιτηδεύματος (50%), η μείωση του ΕΝΦΙΑ (8-10%) και φυσικά η στήριξη της μισθωτής εργασίας. Ανάμεσα στις προτεραιότητες είναι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, με στόχο την τόνωση της απασχόλησης και τη μείωση της αδήλωτης εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι η πανδημία έβαλε στον πάγο την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά περίπου 1,2 ποσοστιαίες μονάδες το 2020, το οποίο μετατίθεται, ενδεχομένως για το 2021.

Υπενθυμίζεται πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, πριν από λίγες ημέρες, είχε αναφέρει πως η κυβέρνηση εξετάζει ένα πλαίσιο είτε επέκτασης υφιστάμενων μέτρων είτε θέσπισης νέων για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Σημείωσε ότι οι αναστολές εργασίας θα επεκταθούν για όσο διάστημα χρειαστεί και είχε αποκαλύψει ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη φετινή ομιλία του στις παραγωγικές τάξεις στη Θεσσαλονίκη, θα ανακοινώσει ένα νέο πακέτο μέτρων με μειώσεις φόρων και εισφορών.

Ο υπουργός άφησε ανοιχτό, επίσης, το ενδεχόμενο να υπάρξει οικονομική στήριξη των πολιτών για την προμήθεια των εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Ερωτηθείς ο Σταϊκούρας εάν οι ασφαλισμένοι θα πληρώσουν από την τσέπη τους το εμβόλιο για τον κορωνοϊό όταν είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα ή θα υπάρξει κάλυψη του κόστους από το Δημόσιο, απάντησε πως η χώρα έχει εξασφαλισμένους πόρους ώστε να βοηθήσει και την οικονομία και την κοινωνία και «εάν χρειαστεί το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο να συνδράμει σε αυτή την κατεύθυνση».

Παράλληλα, από το ίδιο μαξιλάρι ρευστότητας θα πληρωθούν και όλα τα αναδρομικά των συνταξιούχων το συντομότερο δυνατό τόσο στον ιδιωτικό τομέα βάσει της απόφασης του ΣτΕ, όσο και του Δημοσίου βάσει της αναμενόμενης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Παρά τα σενάρια για πληρωμή δύο ταχυτήτων (για συνταξιούχους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) εντός τους έτους, ο Σταϊκούρας είπε ότι ο στόχος είναι να πληρωθούν μαζί και τα αναδρομικά που αφορούν τις κυρίες συντάξεις του Δημοσίου.

Πηγή newpost.gr