13 Αυγούστου 2020

«Από την αποσυμφόρηση… στα νησιά‑ φυλακές»


Η Κυβέρνηση έχει υιοθετήσει στη διαχείριση του προσφυγικού τα αντίθετα από αυτά που υποσχέθηκε ο κ.Μητσοτάκης προεκλογικά.
Έτσι από τις πρωθυπουργικές υποσχέσεις για «αποσυμφόρηση των νησιών», με τα μισθωτήρια συμβόλαια του κ. Μηταράκη περάσαμε πλέον και επίσημα στα «νησιά-φυλακές», με τα τεράστια στρατόπεδα Μόριας και Ζερβού σε εξέλιξη, αλλά και στην άμεση διαχείριση υπέρογκων ποσών, μέσα από προσλήψεις και εργολαβικές συμβάσεις.

Αυτή είναι η ολοκλήρωση της πολιτικής της Ν.Δ. που είχε ξεκινήσει σταδιακά με τη διασπορά φόβου για τους μετανάστες και συνεχίστηκε με την απαξίωση κάθε μορφής αλληλεγγύης, από Ελληνες και ξένους.
Παράλληλα η Κυβέρνηση με την επιλογή της να αναλάβει η Ελλάδα το ρόλο της «ασπίδας της Ευρώπης», μετέτρεψε το παγκόσμιο πρόβλημα του μεταναστευτικού, σε πρόβλημα μεταξύ των οικισμών των νησιών για το πως θα αποφύγουν την εγκατάσταση των ΚΥΤ στα δικά τους όρια.
Οι αυτοδιοικητικοί άρχοντες ακολούθησαν ανάλογη διαδρομή. Πέρασαν από τις «επαναστατικές κορώνες» και κατέληξαν στο ίδιο σημείο, αποδεχόμενοι τη κυβερνητική πολιτική μέσα σε μια «εκκωφαντική» σιωπή. Η πρόσκληση του κ. Μηταράκη για συνομιλίες μόνο στους Μοριανούς για να βρουν λύση, δηλαδή το τίμημα της εξαγοράς της αποδοχής τους της επέκτασης του ΚΥΤ, επιβεβαιώνει τα παραπάνω. ΧΩΡΙΣ τους αυτοδιοικητικούς, γιατί αυτοί έχουν ήδη πεισθεί για την ορθότητα της ακολουθούμενης πολιτικής.
Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ από την αρχή υπογράμμισε ότι η διαχείριση του προσφυγικού είχε δύο διαστάσεις: αυτήν της καθημερινότητας των νησιωτών και αυτή της ανθρωπιστικής διαχείρισης των προσφύγων.
Αυτό περιλαμβάνει:
- από την μια την αποζημίωση των καταστροφών και την θωράκιση του συστήματος υγείας των νησιών καθώς και την εγκαθίδρυση αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων αλλά έχει αρχική προϋπόθεση την αποσυμφόρηση των νησιών.
- και από την άλλη τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων όσο καιρό θα μένουν στα νησιά.
Με τις διαστάσεις του αυτές θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί η κρίση του προσφυγικού, μέσα από τη χάραξη μιας Εθνικής Μεταναστευτικής Πολιτικής σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων και με αλλαγή της υφιστάμενης Ευρωπαϊκής Μεταναστευτικής Πολιτικής, με στόχο τόσο τη μείωση των μεταναστευτικών ροών, όσο και τη καλύτερη διαχείριση των προσφύγων μέσα στην ΕΕ. Οι αυτοδιοικητικές μας αρχές, που προτίμησαν την επίδειξη της ισχύος τους με λεονταρισμούς για εσωτερική κατανάλωση στο εκλογικό τους ακροατήριο, βρίσκονται σήμερα έκθετες και παντελώς αναξιόπιστες για να τους εμπιστευτούμε το οτιδήποτε.
Επαναλαμβάνοντας σήμερα όσα είπαμε και πριν δύο μήνες σε ανάλογη συγκέντρωση των κατοίκων της Μόριας, επιβεβαιώνουμε τις θέσεις μας σε 3 σημεία:
Η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της κυβέρνησης, για να υπάρξουν συζητήσεις για την επόμενη μέρα, περνά μέσα από την αποσυμφόρηση των ΚΥΤ στο όριο της κατασκευής τους, με παράλληλη αποζημίωση των άμεσα πληγέντων από την ανεξέλεγκτη παραμονή των προσφύγων
Η συζήτηση με τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου της Βουλής σχετικά με την αναγκαιότητα χάραξης εθνικής μεταναστευτικής πολιτικής που να αντιμετωπίζει συνολικά το πρόβλημα σε επίπεδο χώρας
Η ενημέρωση των οργάνων της ΕΕ για τη κατάσταση στα νησιά και την αναγκαιότητα αλλαγών στην υφιστάμενη μεταναστευτική πολιτική της.
Η αποτυχία των μεσολαβητών των τοπικών κοινωνιών που είναι οι αυτοδιοικητικοί μας εκπρόσωποι, απαιτεί να υπάρξουν πρωτοβουλίες από όσους πιστεύουμε σε ένα διαφορετικό τρόπο προσέγγισης του μεγάλου προβλήματος που βιώνουμε στα νησιά.