25 Αυγούστου 2020

Ευρώπη : Ίσως είναι αδύνατον να σωθεί η τουριστική σεζόν – Εκατομμύρια εργαζόμενοι σε κίνδυνο


Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι οι απόπειρες επανεκκίνησης των ταξιδιών και προσέλκυσης των τουριστών στην Ευρώπη, τον πλέον δημοφιλή προορισμό του πλανήτη, έχουν πέσει στο κενό, θέτοντας σε κίνδυνο εκατομμύρια θέσεις εργασίας και μειώνοντας τις πιθανότητες γρήγορης οικονομικής ανάκαμψης από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κοροναϊού.


Η TUI, η μεγαλύτερη εταιρεία τουρισμού στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι οι κρατήσεις μεταξύ του Ιουνίου και των αρχών Αυγούστου κατέρρευσαν κατά 81% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο της περσινής χρονιάς. Ακόμη και μετά τη μερική επανεκκίνηση του ευρωπαϊκού τουρισμού στα μέσα Ιουνίου, η εταιρεία αναφέρει ότι κατάφερε να πουλήσει μόλις το 16% των αρχικών προγραμμάτων της για το καλοκαίρι του 2020.

Η TUI, που εδρεύει στη Γερμανία, διαχειρίζεται κρουαζιερόπλοια, πέντε αεροπορικές γραμμές και περισσότερα από 400 ξενοδοχεία, απασχολώντας περίπου 70.000 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο. Ανακοίνωσε ζημίες εκμετάλλευσης ύψους €1,1 δισ. για τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο.

Αν και οι περιορισμοί έχουν χαλαρώσει, οι πωλήσεις για διακοπές τον ερχόμενο χειμώνα σημειώνουν μείωση 40% και η TUI έχει μειώσει τη διαθεσιμότητά της για το επόμενο καλοκαίρι κατά ένα πέμπτο, παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή οι κρατήσεις είναι πολύ περισσότερες από ό,τι τις αντίστοιχες πέρσι.

Η εταιρεία, η οποία έχει δανειστεί σχεδόν €2,9 δισ. από τη γερμανική κυβέρνηση, δεν αναμένει επιστροφή των δραστηριοτήτων της στην κανονικότητα πριν το 2022. Όπως και άλλες εταιρείες, εξακολουθεί να μην μπορεί να προβλέψει την οικονομική της απόδοση για τη φετινή χρονιά εξαιτίας της πανδημίας.

Οι άτονες προοπτικές της TUI αντανακλούν τον τεράστιο βαθμό αβεβαιότητας γύρω από το μέλλον του ιού.
Ήδη περιοχές της Ευρώπης έχουν προχωρήσει σε τοπικά lockdown, καθώς τα κρούσματα οδηγούνται σε νέα κορύφωση. Η Βρετανία απαιτεί καραντίνα 14 ημερών για τις αφίξεις από μια επεκτεινόμενη λίστα χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου.

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) δήλωσε ότι οι πτήσεις εντός της Ευρώπης τους τελευταίους μήνες έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 50% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2019, παρά το γεγονός ότι τα σύνορα έχουν ανοίξει.

Τα νέα είναι κάτι παραπάνω από δυσάρεστα για την περιοχή, η οποία συνήθως συγκεντρώνει τις μισές διεθνείς αφίξεις και περίπου το ένα τρίτο των δαπανών του παγκόσμιου τουρισμού κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού του ΟΗΕ. Η ΕΕ έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για να κερδίσει τους τουρίστες, δημιουργώντας ακόμη και σχετική ιστοσελίδα που προσφέρει ταξιδιωτικές συμβουλές για 30 ευρωπαϊκά κράτη.

Περισσότερες από 7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που σχετίζονται με τα ταξίδια και τον τουρισμό στην Ευρώπη βρίσκονται πλέον σε κίνδυνο. Πρόκειται για σημαντική αύξηση σε σχέση την εκτίμηση της ΙΑΤΑ τον Ιούνιο που έκανε λόγο για 6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Τρισεκατομμύρια σε κίνδυνο
Τα οικονομικά αποτελέσματα της TUI είναι μόνο μία από τις τελευταίες αποδείξεις των καταστροφικών επιπτώσεων της πανδημίας στα ταξίδια και τον τουρισμό, οι οποίες μπορούν να συμπαρασύρουν δεκάδες άλλους τομείς και να παρεμποδίσουν την παγκόσμια οικονομία από το να φτάσει σε μια γρήγορη ανάκαμψη.

Χωρίς «άμεση και συντονισμένη δράση» μεταξύ των σημαντικότερων κυβερνήσεων, τα ταξίδια και ο τουρισμός αναμένεται να βιώσουν «ανεπανόρθωτες καταστροφές», σύμφωνα με την Παγκόσμια Επιτροπή Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC).

Ο οργανισμός της βιομηχανίας τουρισμού προβλέπει πλέον την απώλεια 197 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας σε όλο τον κόσμο και μια μείωση $5,5 τρισ. στη συμβολή της στο παγκόσμιο ΑΕΠ – πρόκειται για μείωση 62% σε σύγκριση με τα νούμερα του 2019. Έως και 18,3 εκατομμύρια από τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν, ενδέχεται να βρίσκονται στην ΕΕ.

Οι προοπτικές έχουν επιδεινωθεί σημαντικά. Τον Απρίλιο, οι προβλέψεις της WTTC μιλούσαν για απώλεια περίπου 100 εκατ. θέσεων εργασίας σε όλο τον κόσμο και μείωση του ΑΕΠ κατά $2,7 τρισ. Η κλιμάκωση της κρίσης προκύπτει σε μεγάλο βαθμό από τα συνεχιζόμενα εμπόδια στις παγκόσμιες μετακινήσεις, τα μέτρα καραντίνας – ομπρέλα και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, εξήγησε η WTTC σε ανακοίνωσή της την περασμένη εβδομάδα.

«Το μπερδεμένο μωσαϊκό απαγορεύσεων, καραντίνων και ανοργάνωτων πολιτικών τεστ και ιχνηλάτησης, έχουν αποτρέψει πολλούς ανθρώπους από το να ταξιδέψουν, ενώ η κορύφωση της θερινής περιόδου τουρισμού του 2020 σχεδόν έχει ολοκληρωθεί», προσθέτει.

«Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο πρέπει να συμφωνήσουν σε κοινές πολιτικές και να συνεργαστούν στενά με τον ιδιωτικό τομέα, για να αναβιώσουν τα ταξίδια και ο τουρισμός, ώστε να μπορέσουμε να σώσουμε θέσεις εργασίας και να συμβάλουμε στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε η CEO Γκλόρια Γκεβάρα.

Πηγή: in.gr