26 Αυγούστου 2020

ΕΕ : Συζήτηση για τις «επιλογές» έναντι της Τουρκίας και αποφάσεις στα τέλη Σεπτεμβρίου


Εν μέσω κλιμάκωσης του πολέμου νεύρων στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και της διαμεσολαβητικής πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει το Βερολίνο, οι Βρυξέλλες παραπέμπουν στις καλένδες τις όποιες αποφάσεις για την Τουρκία.


Προκειμένου να γίνει σαφές ότι η ΕΕ αυτή τη χρονική στιγμή δεν θα σπεύσει να λάβει κάποιου είδους απόφαση για κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας, ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ ανέλαβε να περιγράψει το πλαίσιο της συζήτησης.

Αφενός, ξεκαθάρισε ότι καλύτερο είναι να χρησιμοποιούμε τον όρο «επιλογές» και όχι «κυρώσεις», αφετέρου αποσαφήνισε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

«Επιλογές» όχι «κυρώσεις»
«Διαφορετικές επιλογές απέναντι στην παράνομη τουρκική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο» αναμένεται να παρουσιάσει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο στις 27 και 28 Αυγούστου, όπως υπογράμμισε ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

O ίδιος αξιωματούχος έκανε λόγο για μια «πολύπλοκη και δύσκολη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ αναφορικά με τις κυρώσεις, επισήμανε ότι ο όρος «επιλογές» καλύπτει μια πιο ευρεία έννοια.

Παράλληλα, τόνισε η ΕΕ πρέπει «να αντιμετωπίσει εξ ολοκλήρου τις σχέσεις με την Τουρκία», καθώς σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία και το μεταναστευτικό και σημείωσε ότι στόχος είναι η αποκλιμάκωση.

Ευρύτερη συζήτηση και αποφάσεις αναμένονται στην Ειδική Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.