28 Αυγούστου 2020

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες για κρονοϊό και προσφυγικόΑν χθες συνεδρίαζε το Περιφερειακό Συμβούλιο του Μουρμάνσκ θα μπορούσε άνετα να συζητάει για το αν πρέπει να προσληφθούν γεωπόνοι ή κτηνίατροι για την στελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας, κι αν θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί ο Αιολικός Μυτιλήνης και ο Παπανικολής της Ερεσού για τις εκδηλώσεις που θέλουν να διοργανώσουν.
Όμως το Περιφερειακό Συμβούλιο βορείου Αιγαίου που συνεδρίασε χθες όφειλε να συζητήσει και να λάβει αποφάσεις για τα δύο πιο καυτά ζητήματα που απασχολούν τα νησιά μας, την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού στην Λέσβο, την αναμενόμενη εξάπλωση της και στα άλλα νησιά και το προσφυγικό που σε συνθήκες πανδημίας μπαίνει σε νέες διαστάσεις.


Η Περιφέρεια οφείλει να πάρει πολιτικές πρωτοβουλίες ενημέρωσης, οργάνωσης και εκπαίδευσης του πληθυσμού ώστε να προστατευθεί από την νόσο. Να πάρει πρωτοβουλίες για να αντιμετωπισθούν προληπτικά πιθανές εστίες διάδοσης της νόσου (π.χ. το άνοιγμα των σχολείων). Να πάρει πρωτοβουλίες για να υποστηρίξει όσους νοσούν και βρίσκονται σε κατ οίκων περιορισμό ή βρίσκονται σε υγειονομική απομόνωση προληπτικά. Ναι όλα τα παραπάνω είναι αρμοδιότητα και ευθύνη του κεντρικού κράτους, όμως από την στιγμή που το κράτος με τους μηχανισμούς του αποδεικνύεται ανίκανο να οργανώσει όλα τα παραπάνω οφείλει να το κάνει η Περιφέρεια.
Τις προηγούμενες εβδομάδες εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού στην ΒΙΑΛ στην Χίο, είναι ζήτημα χρόνου να δούμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων σε όλα ΚΥΤ που βρίσκονται στα νησιά μας (Μόρια, Βαθύ, ΒΙΑΛ). Είναι ζήτημα χρόνου η νόσος να πάρει τραγικές διαστάσεις στα νησιά μας, κι οι τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές να κάνουν ακόμη πιο δραματική την κατάσταση για όλους μας (πρόσφυγες και μόνιμους κατοίκους).

Επιμένουμε, δεν πρέπει να περιμένουμε άλλο μια κυβέρνηση και ένα κρατικό μηχανισμό που εμφανώς δεν ενδιαφέρονται για τους νησιώτες. Οφείλει η Περιφέρεια να πάρει πρωτοβουλίες εδώ και τώρα.

Αντί όσων αναφέρουμε πιο πάνω το Περιφερειακό Συμβούλιο αναλώθηκε επί πέντε ώρες να συζητά θέματα σημαντικά αλλά όχι πρώτης προτεραιότητας. Ο δε Περιφερειάρχης όπως και τα περισσότερα μέλη της Περιφερειακής Αρχής αποχώρησαν στα μισά της συνεδρίασης. Απούσα από την συνεδρίαση ήταν και η μισή σχεδόν παράταξη της κ. Καλογήρου. Αυτοί που πριν ένα χρόνο διεκδικούσαν την διοίκηση της Περιφέρειας, τώρα σε στιγμές εξαιρετικά κρίσιμες για τους νησιώτες τους γυρνούν την πλάτη και απαξιώνουν το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά θα συνεχίσει να αγωνίζεται μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο για α) Να ληφθούν μέτρα που θα αντιμετωπίζουν την εξάπλωση του κορονοϊού και β) Να κλείσουν τα κολαστήρια της ΒΙΑΛ, της Μόριας και του Βαθύ αίτημα που σε συνθήκες πανδημίας γίνεται πιο επιτακτικό.