27 Αυγούστου 2020

Με 2 εκατ. αυστριακά αργύρια «ξεμπέρδεψαν» με το προσφυγικό


Με δυο εκατομμύρια ευρώ, καθησύχασαν την συνείδησή τους και θεωρούν ότι έκαναν το χρέος τους οι Αυστριακοί απέναντι στην προσφυγική κρίση και στην Ελλάδα που έχει βρεθεί εδώ και 6 χρόνια στο μάτι του κυκλώνα, προσπαθώντας να διαχειριστεί μια κατάσταση που την υπερβαίνει πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά.


«Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Αυστρίας», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, κ. Καρλ Νέχαμμερ, κατά την διάρκεια της εθιμοτυπικής επίσκεψής του στον δήμο Χίου και της συνάντησής του με τον δήμαρχο Χίου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη, το πρωί της Τετάρτης 26 Αυγούστου 2020.

 “Βαθύτατα εντυπωσιασμένος από τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται οι κάτοικοι της Χίου τις προκλήσεις της μεταναστευτικής κρίσης στο νησί“, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, κ. Νέχαμμερ. Επιπλέον, επεσήμανε πως “θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων“, συμπληρώνοντας πως “επιλέγουμε να βοηθήσουμε εμπράκτως την Ελλάδα και όχι μόνο να μένουμε σε συζητήσεις. Για αυτό το λόγο, προσφέρουμε 2 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, προκειμένου η ελληνική Κυβέρνηση να τα αξιοποιήσει για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης“, κατέληξε χαρακτηριστικά. 

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας έφτασε στο νησί το βράδυ της Τρίτης 25 Αυγούστου και νωρίς το πρωί της Τετάρτης επισκέφτηκε το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ, το οποίο μετά τους εντατικούς καθαρισμούς του τελευταίου 24ώρου ήταν πραγματικά αγνώριστο.

Ο κ. Νέχαμμερ συνοδευόταν από τον υπουργό  Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη και τον αναπληρωτή υπουργό κ. Γιώργο Κουμουτσάκο.

Σε δηλώσεις του στο δημαρχείο ο κ. Μηταράκης για ακόμη μια φορά αναφέρθηκε στις μηδενικές ροές.

“Η Αυστρία, από την πρώτη στιγμή, έδειξε την έμπρακτη αλληλεγγύη της στην προστασία των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων. Όταν δεχθήκαμε, στα τέλη Φεβρουαρίου, την ασύμμετρη απειλή από τη γείτονα χώρα, η οποία προσπάθησε να εργαλειοποιήσει τον ανθρώπινο πόνο για την επίτευξη γεωπολιτικών επιδιώξεων, η Αυστρία δε μας στήριξε μόνο πολιτικά, αλλά και έμπρακτα με την αποστολή επίλεκτων μονάδων των Σωμάτων Ασφαλείας της στην πρώτη γραμμή.  Η επίσκεψη του κ. Nehammer καταδεικνύει την έμπρακτη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και το γεγονός ότι η χώρα μας έχει και χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Σύνορα που φυλάει με αποφασιστικότητα και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, με αποτέλεσμα οι ροές στα νησιά να είναι σχεδόν μηδενικές από τον Μάρτιο και μετά. Επίσης, η επίσκεψη αυτή καταδεικνύει την αλληλεγγύη της Ευρώπης στο γεγονός ότι τα 5 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σήκωσαν όλο το βάρος της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής κρίσης. Ένα γεγονός που θέλουμε να αποτελέσει άμεσα παρελθόν. Πλέον, με την προστασία των συνόρων, με την επιστροφή όσων δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας, με την αποσυμφόρηση των νησιών, απαλύνουμε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.  Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω την Αυστρία για τη δωρεά της με σκοπό την υποστήριξη υγειονομικών μονάδων. Μια δωρεά που θα χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά και για το νησί μας“. 

Ακολούθως ο δήμαρχος Χίου δήλωσε: “Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας διαπίστωσε ιδίοις όμμασι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης” και προσέθεσε ότι “ενώνοντας δυνάμεις, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που μας ταλαιπωρεί εδώ και 6 χρόνια“.

https://astraparis.gr/