1 Μαρτίου 2019

Β. Κικίλιας: Με ΝΔ είχαμε διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών


Ισχυρίστηκε ότι το κόμμα του εκφράζει έναν "νέο πατριωτισμό" και τόνισε ότι οι Έλληνες δεν αισθάνονται πλέον ασφαλείς, τι είπε για μεταναστευτικό - προσφυγικό

Σχεδόν 50.000 πρόσφυγες - μετανάστες εισήλθαν στην Ελλάδα από την Τουρκία το 2018, αριθμός αυξημένος κατά 36% σε σχέση με το 2017



Σε ερωτήσεις του "Χ" κλήθηκε να απαντήσει ο τομεάρχης Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος βρέθηκε στην Κομοτηνή, το απόγευμα της Τρίτης 26/2, στο πλαίσιο φοιτητικής εκδήλωσης της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ σχετικά με την συμφωνία των Πρεσπών. "Όπως όλη η ΝΔ έτσι κι εγώ περιοδεύω την Ελλάδα και μιλάω για έναν νέο πατριωτισμό, ο οποίος έχει να κάνει με την φύλαξη των συνόρων, τα εθνικά μας θέματα, το μακεδονικό, την Κύπρο, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, το Αιγαίο, το προσφυγικό - μεταναστευτικό, την ασφάλεια και την τάξη στις γειτονιές μας", είπε σε μία γενική τοποθέτησή του ο πολιτικός, προσθέτοντας ότι για τα παραπάνω "χρόνια τώρα γενιές άντρες και γυναίκες έχυσαν το αίμα τους και στάθηκαν υπερήφανοι. Τα υπηρετούμε και τα πιστεύουμε ακράδαντα".

Αναφορικά με την διαχείριση του μεταναστευτικού - προσφυγικού θύμισε τα εξής: "Το 2014 ήμουν υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Τα σύνορά μας ήταν σφραγισμένα και ελεγχόμενα, είχαμε διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών, κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, το Λιμενικό φρόντιζε ώστε τα θαλάσσια σύνορα να είναι φυλαγμένα, οι συνοριοφύλακες έκαναν την δουλειά τους, η ελληνική αστυνομία επίσης" και πρόσθεσε πως "οι Έλληνες αισθάνονταν προστατευμένοι και ασφαλείς, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα, δυστυχώς οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εκτός από την οικονομική κρίση πρόσθεσαν και μία ακόμη κρίση του προσφυγικού - μεταναστευτικού, με τεράστιες συνέπειες". Χαρακτήρισε, μάλιστα, "δεδομένο", ότι "τα ζητήματα τάξης, ασφάλειας, άμυνας και τα εθνικά είναι απόλυτης προτεραιότητας". 



Σχεδόν 50.000 πρόσφυγες - μετανάστες εισήλθαν στην Ελλάδα από την Τουρκία το 2018. Ο αριθµός είναι αυξημένος κατά 36% σε σχέση µε το 2017, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην "έκρηξη" των διελεύσεων από τα χερσαία σύνορα. Παράλληλα, οι θαλάσσιες αφίξεις παρουσίασαν µικρή αύξηση, σύµφωνα µε τα απολογιστικά στοιχεία της Frontex και του Διεθνούς Οργανισµού Μετανάστευσης. Τη χρονιά που πέρασε παρατηρήθηκαν ανακατατάξεις στις προσφυγικές διαδροµές από την Αφρική προς την Ευρώπη µέσω της Μεσογείου.

Οι αφίξεις προς την Ιταλία µειώθηκαν κατά 80% και οι ροές εκτράπηκαν δυτικά προς την Ισπανία, η οποία αποτελεί την πιο ενεργή προσφυγική-µεταναστευτική διαδροµή σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Στον "χάρτη" των προορισµών µπαίνει ολοένα και περισσότερο η Κύπρος, η οποία είδε τις αφίξεις να αυξάνονται το 2018, ενώ αυξητικές τάσεις παρουσιάζει η κινητικότητα και στις συνοριακές διελεύσεις µεταξύ των βαλκανικών χωρών.

Το άνοιγµα της "πόρτας" του Έβρου την περασµένη χρονιά, ιδιαίτερα µετά την τουρκική εισβολή στο Αφρίν την άνοιξη, επανέφερε τις αυξητικές τάσεις στις προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές, έπειτα από θεαµατική µείωση την περασµένη χρονιά σε σχέση µε το 2016.

Σύµφωνα µε τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ∆ΟΜ, το σύνολο των αφίξεων στη χώρα το 2018 ανέρχεται σε 49.158 άτοµα, αριθµός αυξηµένος κατά 1/3 και πλέον σε σχέση µε τις 35.052 αφίξεις του 2017. Από τους 14.000 της διαφοράς, οι 11.000 προήλθαν από τον Έβρο, όπου οι αφίξεις υπερτριπλασιάστηκαν, από 5.551 το 2017, σε 16.657 το 2018. Στο ίδιο διάστηµα, οι αφίξεις διά θαλάσσης στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου παρουσίασαν αύξηση ακριβώς κατά 3.000 άτοµα (από 29.501 σε 32.501).

Οι πρόσφυγες και µετανάστες που εισήλθαν στην Ελλάδα το 2018 ανήκουν σε 49 διαφορετικές εθνικότητες. Το 27% είναι Αφγανοί, το 25% Σύροι και το 19% Ιρακινοί. Οι υπήκοοι Πακιστάν, Καµερούν και Κογκό αντιπροσωπεύουν ποσοστό 4%, ενώ το 17% των αφίξεων αφορά 43 εθνικότητες. Μεταξύ αυτών και οι Τούρκοι υπήκοοι, οι οποίοι, σύµφωνα µε τη Frontex, είναι η πρώτη σε αφίξεις εθνότητα στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα.

Διονύσης Βοργιάς
ΧΡΟΝΟΣ