23 Φεβρουαρίου 2019

«Οχι» από τους κληρικούς, που θυµίζουν ότι «έρχονται εκλογές»


Και επίσηµα «όχι» στις κυβερνητικές προτάσεις για τη µισθοδοσία των κληρικών από τη Γενική Συνέλευση του Ιερού Συνδέσµου Κληρικών Ελλάδος, που πραγµατοποιήθηκε µε αυξηµένη συµµετοχή χθες, µε φόντο το Πλαίσιο Συµφωνίας Πολιτείας και Εκκλησίας το οποίο δόθηκε στη δηµοσιότητα πριν από λίγες ηµέρες από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Ο ΙΣΚΕ -όπως άλλωστε αναµενόταν- ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση, επισήµως και κατηγορηµατικώς, ότι οι ιερείς δεν δέχονται καµία αλλαγή στα θέµατα της µισθοδοσίας τους
. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο «Εθνος» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΙΣΚΕ, π. Γεώργιος Κωνσταντίνου, «οµόφωνα αποφασίσαµε να µη δεχτούµε καµία αλλαγή στα θέµατα της µισθοδοσίας.

Μια απόφαση που είχαµε πάρει από την πρώτη στιγµή και έκανε οµόφωνα απόφασή της και η Ιερά Σύνοδος στις 16 Νοεµβρίου του 2018 και η οποία είναι δεσµευτική για όλη την Εκκλησία. Οι ιερείς δεν δέχονται το Προτεινόµενο Πλαίσιο της κυβέρνησης, καθώς θεωρούν ότι είναι το ίδιο πράγµα µε άλλα λόγια. Είναι γνωστό πως τα λόγια δεν µπορούν να απαλείψουν την ουσία. Ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος, που είναι και νοµικός µας σύµβουλος, το αποδόµησε πλήρως. Ολες οι προτάσεις µας θα καταγραφούν και όταν θα είµαστε έτοιµοι θα τις δηµοσιεύσουµε». Αξίζει να σηµειωθεί ότι από την πρώτη στιγµή που έγινε γνωστό το περιεχόµενο του Προτεινόµενου Πλαισίου Συµφωνίας Πολιτείας και Εκκλησίας, ο ΙΣΚΕ έκανε λόγο για «απαράδεκτο σχέδιο απαξίωσης του ιερού κλήρου και της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας γενικότερα».

Ο αντιπρόεδρος του ΙΣΚΕ, π. Γεώργιος Βαµβακίδης, πάντως, µε δηλώσεις του νωρίτερα χθες είχε προχωρήσει ένα βήµα παραπέρα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει µονοµερώς στην υλοποίηση του σχεδίου «υπάρχουν και οι ειρηνικές κινητοποιήσεις», ενώ δεν παρέλειψε να θυµίσει ότι «έρχονται και εκλογές». Είναι πλέον ξεκάθαρο πως τον τελικό λόγο για το Προτεινόµενο Πλαίσιο Συµφωνίας Πολιτείας και Εκκλησίας θα τον έχει η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας που αναµένεται να συνεδριάσει πριν ή µετά το Πάσχα.

πηγή ethnos.gr Πηγή:www.dimokratiki.gr