Άρση του φορολογικού απορρήτου και απευθείας καταβολή της επιδότησης στον λογαριασμό εξυπηρέτησης του δανείου προβλέπονται μεταξύ άλλων στη συμφωνία κυβέρνησης – τραπεζών για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Οι νομικοί σύμβουλοι κυβέρνησης και τραπεζών συνεχίζουν να εργάζονται ώστε το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας να πάρει τελική μορφή τις επόμενες ώρες, και να σταλεί ακόμα και αύριο στους δανειστές ενόψει και του EuroWorking Group.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, υπήρξε μια σειρά από κρίσιμα στοιχεία τα οποία έδωσαν στην Κομισιόν το δικαίωμα να απευθύνει προειδοποιήσεις προς την ελληνική πλευρά και τα οποία αποτέελεσαν το σημείο τριβής στη διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση. Η συμφωνία βασίζεται, κατά τις ίδιες πηγές, στα εξής σημεία:
Θα υπάρξει συνολική αναμόρφωση του νόμου Κατσέλη με την κατάθεση ενιαίου πτωχευτικού κώδικα για τους ιδιώτες
Σε αυτόν τον ενιαίο νόμο θα υπαχθεί και το πλέγμα διατάξεων για την πρώτη κατοικία.
Για την επιδότηση της δόσης θα χρησιμοποιείται αλγόριθμος που θα πραγματοποιεί αυτόματο υπολογισμό κατά την υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και εξωδικαστικά. Δικαίωμα επιδότησης θα έχουν όσοι έχουν εισόδημα κάτω από τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται να ληφθούν υπόψιν τα όρια του νόμου Κατσέλη, δηλαδή οι δαπάνες διαβίωσης όπως καταγράφονται από την ΕΛΣΤΑΤ με επιπλέον προσαύξηση 70%.
Η επιδότηση θα πιστώνεται στον λογαριασμό εξυπηρέτησης του δανείου και δεν θα δίνεται στον δανειολήπτη
Απώλεια της ρύθμισης θα προκύπτει μετά τη συμπλήρωση 9μήνου με αθέτηση πληρωμής
Οι δανειολήπτες που απορρίπτοναι από την πλατφόρμα θα μπορούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη ωστόσο δεν θα τυγχάνουν προστασίας μέχρι την εκδίκαση της προσφυγής
Όσοι έχουν λάβει ήδη κατασχετήριο δεν θα έχουν δικαίωμα ανακοπής της διαδικασίας του πλειστηριασμού με απλή αίτηση δικαστικής προστασίας όπως ισχύει σήμερα
Πιστοποιημένος εκτιμητής θα αναλαμβάνει τη διαδικασία της εκτίμησης της αξίας του ακινήτου και για τους δανειολήπτες
Οι εκκρεμείς αιτήσεις που έχουν υποβληθεί με βάση τον νόμο Κατσέλη και έχουν λάβει δικάσιμο θα εξεταστούν από τις τράπεζες με βάση τα κριτήρια του συγκεκριμένου νόμου. Στόχος είναι η επίσπευση των διαδικασιών και η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων. Ωστόσο δεν είναι σαφές τι θα γίνει με τις περίπου 20.000 υποθέσεις που δεν έχουν λάβει δικάσιμο
Για τους δανειολήπτες που θα ζητούν την προστασία της πρώτης κατοικίας οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν τόσο τα τραπεζικά στοιχεία, βάσει της ρύθμισης που έχει ήδη ψηφιστεί περί άρσης του τραπεζικού απορρήτου αλλά και τα φορολογικά δεδομένα.
Όσοι έχουν απορριφθεί δικαστικά από τις διατάξεις του νόμου Κατσέλη για τυπικούς λόγους θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για προστασία στο νέο πλαίσιο.
Το νέο πλαίσιο προστασίας θα παραμείνει ενεργό για ένα χρόνο, με εξαίρεση τις ευπαθείς ομάδες για τις οποίες θα παραμείνει εν ισχύ για τρία χρόνια. Επιπροσθέτως, η η αντικειμενική αξία των ακινήτων δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ και το υπόλοιπο των δανείων με προσημείωση κύριας κατοικίας δεν πρέπει να ξεπερνά τις 130.000 ευρώ.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινιστεί τα εισοδηματικά όρια, αφού τραπεζικοί παράγοντες κάνουν λόγο για σημείο εκκίνησης τα 12.500 ευρώ με πλαφόν τα 36.000 ευρώ για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, ενώ κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν πως θα παραμείνουν εν ισχύ τα σημερινά όρια του νόμου Κατσέλη. Σύμφωνα με τις εν λόγω διατάξεις, λαμβάνονται υπόψιν οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%, ανεβάζοντας έτσι το «ταβάνι» στα 40.800 ευρώ.
Γιωργος Παππούς
economistas.gr/