Στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων του Επιμελητηρίου Χίου, βρίσκονται στο νησί μας πρόεδροι και μέλη από όλα τα Επιμελητήρια της χώρας, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, καθώς και αιρετοί του Δήμου Χίου και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Το πρωί του Σαββάτου και μερικές ώρες πριν τη μεγάλη εκδήλωση του εορτασμού στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Επιμελητήριο Χίου διοργάνωσε ημερίδα με θέμα την μεταναστευτική κρίση και την μεταμνημονιακή Ελλάδα. Πώς και με ποιον τρόπο επηρεάζει η μεταναστευτική κρίση τους επιχειρηματίες της Ελλάδας και κυρίως των νήσων του Αιγαίου και τι σημαίνει πρακτικά για τις επιχειρήσεις η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια.
Παντ. Λεγάτος: «Το μεταναστευτικό δυσκολεύει την επιχειρηματική άνοδο του νησιού»
Την ημερίδα άνοιξε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου και σημερινός «οικοδεσπότης», Παντ. Λεγάτος , ο οποίος ανέφερε τις δυσκολίες των τοπικών επιχειρήσεων. «Αφενός το μεταναστευτικό πρόβλημα που δυσκολεύει την προσέλκυση τουριστών, αφετέρου το βάρος που δίνεται από τη χώρα σε αυτό το πρόβλημα, δυσκολεύει κατά πολύ την επιχειρηματική άνοδο του νησιού», ανέφερε ο κ. Λεγάτος.
Κ. Μίχαλος: «Το μεταναστευτικό είτε έμμεσα είτε άμεσα, έχει επιπτώσεις στην οικονομία»
Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας , Κ. Μίχαλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα που έχει η χώρα μας για μία γενναία και συνεκτική μεταναστευτική πολιτική. «Σήμερα οι αντοχές μας έχουν εξαντληθεί. Το μεταναστευτικό είτε έμμεσα είτε άμεσα, έχει επιπτώσεις στην οικονομία –ειδικά των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου- και πώς να μην έχει άλλωστε; Οι απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό μειώνονται και σε κάποια μέρη είναι και ανύπαρκτες, από ότι πληροφορούμαι. Οι κρουαζιέρες αποφεύγουν να αγκυροβολούν στα λιμάνια των νησιών του ΒΑ Αιγαίου, κι αν το κάνουν οι τιμές των πρακτόρων πρέπει να πέσουν πολύ. Γιατί η Χίος τα τελευταία χρόνια να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την προσφυγική κρίση προς τα έξω; Το πρόβλημα αυτό δεν είναι εθνικό, αλλά ευρωπαϊκό και παγκόσμιο. Ζητάμε την ολοκλήρωση της αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μίχαλος, εισπράττοντας από τους ακροατές ένα ειλικρινές χειροκρότημα.
Δ.Τεμπονέρας: «Το υπ. Ναυτιλίας είναι έτοιμο το επόμενο χρονικό διάστημα να δώσει μάχη για τις μεταναστευτικές ροές»
Ο Δ. Τεμπονέρας, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, ανέβηκε στο βήμα και αναφέρθηκε έμμεσα στο θέμα του μεταναστευτικού προβάλλοντας την σπουδαία και αναντικατάστατη δράση του Λιμενικού Σώματος. Έκανε λόγο για την επιχείρηση «Ποσειδών» που έχει τεθεί σε λειτουργία από τον Μάη του 2008, προσφέροντας αποτέλεσμα καθώς και για την καθημερινή μάχη που δίνουν οι Λιμενικοί, οι αφανείς ήρωες, αυτής της κρίσης. «Το υπ. Ναυτιλίας είναι έτοιμο το επόμενο χρονικό διάστημα να δώσει μάχη για τις μεταναστευτικές ροές», κατέληξε.
Παρόντες και οι Χιώτες κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι
Στη συνέχεια της ημερίδας τον λόγο πήραν οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ο βουλευτές Χίου, Ανδ. Μιχαηλίδης και Ν. Μηταράκης.
«Η δεκαετής κρίση έχει αφήσει πληγές, που σταδιακά και συλλογικά κλείνουμε. Περισσότερο σε αυτό το διάστημα πιέστηκαν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όμως η χώρα έχει εισέλθει σε φάση οικονομικής ανάπτυξης», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Μιχαηλίδης και έκλεισε την ομιλία του με αναφορά στο Μεταφορικό Ισοδύναμο, χαρακτηρίζοντας το «εμβληματικό παράδειγμα στήριξης της κυβέρνησης στη βάση ενός υγιούς επιχειρηματικού μοντέλου».
Στον αντίποδα, ο Ν. Μηταράκης είπε ότι ακόμη η χώρα δεν έχει δείγματα ανάπτυξης. «Όσο η χώρα βρίσκεται εκτός αγορών οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν. Η ελπίδα της Ελλάδας είναι οι άνθρωποι που ξυπνούν νωρίς το πρωί, οι αφανείς ήρωες της καθημερινότητας. Πρέπει να καταλάβετε ότι οι φόροι που πληρώνετε πιάνουν τόπο. Εμείς πιστεύουμε στην καινοτομία και το επιχειρηματικό μοντέλο που της Ν.Δ. συμπεριλαμβάνει χαμηλότερους φόρους και στήριξη της καινοτομίας», εξήγησε ο βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας. Όσο για το θέμα του μεταναστευτικού τόνισε ότι η κυβέρνηση υπέγραψε μία συμφωνία (Ε.Ε.- Τουρκίας) την οποία απέτυχε να λειτουργήσει.
Χρ. Καλογήρου: «Είμαι γραφική, αλλά ζητάμε αποσυμφόρηση»
Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χρ. Καλογήρου, με τη σειρά της επανέλαβε για πολλοστή φορά μία φράση που, ίσως για τους περισσότερους νησιώτες έχει καταντήσει κλισέ, ωστόσο σύμφωνα με εκείνη όσες φορές και να την αναφέρουμε δεν είναι αρκετή. «Ζητάμε άμεση αποσυμφόρηση. Ξέρω ότι έχω καταντήσει γραφική με αυτή μου την επανάληψη, όμως όσες φορές και να το πούμε δεν είναι αρκετό. Η κατάσταση δεν είναι οριακή – όπως την χαρακτηρίζουν τα Μέσα- είναι δραματική. Εκκρεμούν 18.000 και πλέον αιτήσεις ασύλου. Μπορείτε να καταλάβετε για τι αριθμό μιλάμε;», υποστήριξε η Περιφερειάρχης.
Μ. Βουρνούς: « Πρέπει να εκμεταλλευτούμε την αγορά της Σμύρνης»
Καθυστερημένος, λόγω της Ημερίδας του Κάμπου, εμφανίστηκε στο Ομήρειο ο πρώτος πολίτης της Χίου, Μ. Βουρνούς, ο οποίος στην ομιλία του υπογράμμισε μεταξύ άλλων, τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι εργάτες και οι επιχειρηματίες του νησιού μας λόγω της γεωγραφικής μας θέσης, καθώς και το γεγονός της μη «εκμετάλλευσης» της Σμύρνης, μίας πόλης με 7.000.000 κατοίκους που απέχεις μόλις λίγη ώρα από το νησί μας.
politischios.gr