Οι «εισροές» χωρίς «εκροές» προκαλούν βραχυκύκλωμα στη χώρα και κυρίως στα νησιά
«Ενα «σύστημα» που δέχεται μόνο εισροές και δεν έχει εκροές, κάποια στιγμή θα εκραγεί», τονίζει στην εφημερίδα«Καθημερινή» στέλεχος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, παρουσιάζοντας απτά τη δυσλειτουργία του συστήματος υποδοχής μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα. Και δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να καταλάβει ότι με αυτά τα δεδομένα η Ελλάδα θα βρίσκεται μονίμως με έναν υπερπληθυσμό αιτούντων ασύλου που θα παραμένει εγκλωβισμένος στη χώρα, πολλοί εκ των οποίων στα νησιά, χωρίς διέξοδο για τη χώρα προορισμού ή επιστροφής πίσω στην Τουρκία ή στη χώρα προέλευσης τους.
Περίπου 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες υπολογίζεται ότι βρίσκονται αυτή τη στιγμή «εγκλωβισμένοι» στη χώρα, με την έννοια ότι δεν μπορούν να μεταβούν νόμιμα σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και θα το επιθυμούσαν, και βέβαια δεν δέχονται οικειοθελώς να επιστρέψουν στην Τουρκία. Όσο περισσότερο αυξάνονται οι «φιλοξενούμενοι», τόσο ανεβαίνει και το κόστος φιλοξενίας, εφόσον οι υφιστάμενες δομές δεν επαρκούν και αναζητούνται διαρκώς νέες «επείγουσες» λύσεις. Οι οποίες επείγουσες λύσεις είναι και κοστοβόρες αφού στην ανάγκη το όποιο κόστος εκτοξεύεται!
Χαρακτηριστικά, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής υπέγραψε πριν από λίγες ημέρες συμβάσεις με εννέα ξενοδοχεία στα Γρεβενά για τη μίσθωση των κτιρίων τους, ώστε να φιλοξενηθούν όσοι μεταφέρονται από τα νησιά στην ενδοχώρα. Για τον λόγο αυτό έχει εγκριθεί ποσό 1 εκατ. ευρώ για το 2018. Μάλιστα για το ένα απ’ αυτά έχει γίνει και σχετική ερώτηση από το βουλευτή Θ. Παπαθεοδώρου του ΚΙΝ.ΑΛ στην οποία ζητά εξηγήσεις γιατί οι μετακινούμενοι από το «κολαστήριο» της Μόριας, όπως χαρακτηρίζεται το κέντρο φιλοξενίας στο νησί θα στεγαστούν και θα «ξεχειμωνιάσουν» στο χιονοδρομικό της Βασιλίτσας Γρεβενών.
Συμβάσεις για «ξεχειμώνιασμα»
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αθηναϊκού τύπου οι συμβάσεις με τα ξενοδοχεία που θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες, είναι επτάμηνες και έχουν διάρκεια από τις 30 Σεπτεμβρίου 2018 έως τις 30 Απριλίου 2019 και σύμφωνα με τα ποσά που θα λάβουν οι ξενοδόχοι αναλογεί «ενοίκιο» 300 ευρώ ανά κλίνη τον μήνα, χωρίς την παροχή σίτισης, για κάθε ένα φιλοξενούμενο. Ενδεικτικά, ξενοδοχείο στη Σαμαρίνα που θα παρέχει 120 κλίνες θα λάβει 252.000 ευρώ σύμφωνα με τη σύμβαση.
Παράλληλα, καθημερινά ο αριθμός όσων βρίσκονται στην Ελλάδα αυξάνεται λόγω των νέων αφίξεων τόσο από τα νησιά όσο και από τον Έβρο. Οι νεοαφιχθέντες προέρχονται από διαφορετικές χώρες -οι Σύροι δεν αποτελούν πλέον τη συντριπτική πλειονότητα όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια από το 2015 και μετά- γεγονός που καθιστά τη διαχείριση αυτού του πληθυσμού ακόμα πιο δύσκολη. Από τον Ιούνιο του 2018 έως και τις 15 Οκτωβρίου, 21.902 άτομα (σύμφωνα με τα στοιχεία Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ) πέρασαν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά. Περίπου το ίδιο χρονικό διάστημα (Ιούνιος έως τέλος Σεπτεμβρίου 2018) 6.021 μετανάστες (σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας) εισήλθαν παράνομα στη χώρα από τον Έβρο.
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας λέει πως αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα βρίσκονται περίπου 70.000 αιτούντες άσυλο, υπολογίζοντας σύμφωνα με το υπουργείο όσους φιλοξενούνται σε καταυλισμούς και διαμερίσματα στην ενδοχώρα, αλλά και στα ΚΥΤ (κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης ή αλλιώς hotspot) και σε άλλες δομές στα νησιά.
Έφυγαν μόλις 177!
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, στη Λέσβο παραμένουν 12.585 αιτούντες άσυλο, στη Χίο 3.082, στη Σάμο 5.547, στην Κω 2.299, και στη Λέρο 653. Ωστόσο, εφόσον σε αυτούς προστεθούν και οι 27.750 που από το 2015, όταν εντάθηκε το κύμα των προσφυγικών ροών, έχουν λάβει άσυλο στην Ελλάδα, οπότε ως αναγνωρισμένοι πρόσφυγες είναι τυπικά υποχρεωμένοι να παραμείνουν στη χώρα, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα φτάνει συνολικά τα 97.750 άτομα.
Στις αρχές της εβδομάδας 177 αιτούντες άσυλο επιβιβάστηκαν στο αεροπλάνο για να ταξιδέψουν στη Γερμανία, στο πλαίσιο του προγράμματος οικογενειακής επανένωσης (κανονισμός Δουβλίνο ΙΙΙ). Πρόκειται για τους μοναδικούς αιτούντες άσυλο που ταξίδεψαν νομίμως και επισήμως προς άλλο κράτος-μέλος τους τελευταίους μήνες. Περίπου 1.800 άτομα βρίσκονται στην αναμονή εδώ και σχεδόν έναν χρόνο, ενώ οι αιτήσεις τους έχουν εγκριθεί από τη Γερμανία. Η Υπηρεσία Ασύλου εκτιμά ότι ακόμα 1.000 άτομα έχουν αιτηθεί να μεταφερθούν στη Γερμανία στο πλαίσιο του προγράμματος οικογενειακής επανένωσης, ωστόσο οι αιτήσεις αυτές δεν έχουν ακόμα γίνει δεκτές.
Αντίθετα, η Γερμανία έχει ζητήσει από την Ελλάδα να δεχθεί την επιστροφή 3.874 ατόμων, και όχι μερικές εκατοντάδες όπως ήθελαν οι πρώτες διαρροές κυβερνητικών παραγόντων με αφορμή τις διμερείς συζητήσεις Γερμανίας - Ελλάδας σε επίπεδο κορυφής, τα οποία εντοπίστηκαν να βρίσκονται στη χώρα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα. Προς το παρόν, οι ελληνικές αρχές έχουν απαντήσει θετικά για 219 άτομα, ενώ έχουν επιστρέψει επτά άτομα από τη Γερμανία στην Ελλάδα.
Μηδενικές οι επιστροφές στην Τουρκία
Για επιστροφές στην Τουρκία βέβαια ούτε λόγος, αφού ο μοναδικός τρόπος για την αποσυμφόρηση των νησιών που εφαρμόζεται είναι οι μεταφορές εκατοντάδων ανθρώπων στην ενδοχώρα. Το σκέλος αυτό της συμφωνίας ΕΕ -Τουρκίας, που προέβλεπε επιστροφές στη γείτονα χώρα και μάλιστα για να επιτηρηθεί αυτό είχαν έρθει και Τούρκοι αξιωματούχοι στα νησιά έπαψε να τηρείται μετά τις ολιγόριθμες επιστροφές διά Θαλάσσης από τη Μυτιλήνη στο Δικελή και αεροπορικώς από τη Μυτιλήνη στα Άδανα. Οι επαναπροωθήσεις αν και ήταν στην αρχική συμφωνία έμειναν κενό γράμμα και λόγω των αντιδράσεων παραγόντων του κυβερνώντος κόμματος που δεν ήθελαν να ακούσουν για επιστροφές στην Τουρκία. Από την εν λόγω συμφωνία για μεγάλο διάστημα τηρήθηκε με «θρησκευτική ευλάβεια», κυρίως από τον προκάτοχο του κ. Βίτσα, Γιάννη Μουζάλα, η απαγόρευση μετακίνησης στην ενδοχώρα αιτούντων ασύλου, γεγονός που βραχυκύκλωσε τη Λέσβο και τα άλλα νησιά και ευτυχώς που τώρα δεν ισχύει στον ίδιο βαθμό γιατί τότε θα μιλούσαμε για «έμφραγμα» στη Μόρια, χωρίς ελπίδα σωτηρίας!
Χρονική μετακίνηση το Νοέμβρη
Το γεγονός ότι το «δόγμα» Μουζάλα δεν είναι ποια στην πολιτική της κυβέρνησης, αλλά μιλά για αποσυμφόρηση, όταν επί εποχής Μουζάλα η λέξη ήταν απαγορευμένη στο λεξιλόγιο της, είναι μια αλλαγή τακτικής που για να έχει πρακτικό αποτέλεσμα στην εικόνα της Μόριας και της Λέσβου συνολικά θα πρέπει να υλοποιηθεί με συγκεκριμένες κινήσεις χωρίς άλλη καθυστέρηση. Η χρονική μετακίνηση της αποσυμφόρησης της Μόριας από τον Σεπτέμβριο, που ήταν η αρχική δέσμευση του κ. Βίτσα πριν το καλοκαίρι, στο Νοέμβριο που λέει τώρα για να υλοποιηθεί θα πρέπει να μετακινηθούν το προσεχές διάστημα μερικές χιλιάδες για να «ξεχειμωνιάσουν» σε δομές ή ξενοδοχεία που θα μισθωθούν στην ενδοχώρα, διαφορετικά ο... εφιάλτης θα επιστρέψει και η Μόρια είναι πια σημείο αναφοράς της διεθνούς προσοχής για να μείνει στην τύχη της!