19 Σεπτεμβρίου 2018

Διεθνής Αμνηστία: Να μεταφερθούν οι πρόσφυγες από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα


Με μια ανακοίνωση κόλαφο η Διεθνής Αμνηστία χαρακτηρίζει «μαύρη τρύπα» για τα ανθρώπινα δικαιώματα τους καταυλισμούς προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου. Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να μεταφέρουν αμέσως τους πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα και να τερματίσουν την απάνθρωπη πολιτική περιορισμού.



Στην ίδια ανακοίνωση φιλοξενείται και δήλωση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, Διευθυντή της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα, ο οποίος επισημαίνει ότι οι πρόσφυγες έρχονται αντιμέτωποι και πάλι με τη βία, τον φόβο και το τραύμα και ότι είναι αδικαιολόγητο να κλείνει κανείς τα μάτια σε αυτή την ανθρώπινη τραγωδία για να επιτραπεί η υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία υπογραμμίζει τα εξής:

«Οι ελληνικές αρχές πρέπει να μεταφέρουν αμέσως τους πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα και να τερματίσουν την απάνθρωπη πολιτική περιορισμού που έχει παγιδεύσει σχεδόν 20.500 ανθρώπους σε απαράδεκτες και υπερπλήρεις συνθήκες στα νησιά του Αιγαίου. Οι συνθήκες στους καταυλισμούς προσφύγων έχουν φτάσει στο απροχώρητο.

Η κατάσταση στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά του Αιγαίου - ιδιαίτερα στη Μόρια - έχει καταστεί αφόρητη· η ζωή και η υγεία των ανθρώπων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εκεί, ανδρών γυναικών και παιδιών, διατρέχει σοβαρό κίνδυνο. Η πραγματικότητα αυτή έρχεται ως συνέπεια της ευρωπαϊκής πολιτικής απόφασης που επιβάλλει τον γεωγραφικό περιορισμό σε άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες στα ελληνικά νησιά. Καθώς ο αριθμός των αφίξεων έχει αυξηθεί, οι ήδη δύσκολες συνθήκες έχουν επιδεινωθεί και ο αριθμός των μετακινήσεων προς την ηπειρωτική χώρα παραμένει ιδιαίτερα ανεπαρκής για την αντιμετώπιση της κρίσης αυτής.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, σήμερα στη Μόρια της Λέσβου βρίσκονται 8.827 πρόσφυγες, ενώ ο καταυλισμός υποτίθεται ότι έχει μέγιστη χωρητικότητα 3.100 ανθρώπων. Το κέντρο φιλοξενίας στο Βαθύ της Σάμου παρέχει καταφύγιο σε περίπου 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες/τριες, ενώ η αναφερόμενη χωρητικότητά του είναι 648 άτομα. Ταυτόχρονα, το κέντρο φιλοξενίας Βιάλ στη Χίο, φιλοξενεί τον διπλάσιο αριθμό από την επίσημη χωρητικότητά του (2.269 άτομα). Από το σύνολο του σημερινού πληθυσμού προσφύγων στα νησιά, τα παιδιά αποτελούν σχεδόν το ένα τρίτο, ενώ πολλά από αυτά είναι ασυνόδευτα ή χωρισμένα από την οικογένειά τους. Σε πρόσφατες δηλώσεις τους, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κατήγγειλαν μια άνευ προηγουμένου κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία και την ψυχική υγεία των προσφύγων στη Μόρια, αναφερόμενοι σε νέες αφίξεις ανθρώπων με διαταραχές ύπνου, ανεπαρκή παροχή φαγητού και πολύ περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρική βοήθεια.

"Οι σκληρές επιπτώσεις της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και της πολιτικής εγκλωβισμού των προσφύγων στα νησιά, πλήττουν χιλιάδες ανθρώπους που διέφυγαν από συγκρούσεις. Όχι μόνο οι ζωές τους τίθενται σε αναμονή, αλλά αναγκάζονται να ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες και σε υπερπλήρεις χώρους. Έτσι, έρχονται αντιμέτωποι και πάλι με τη βία, τον φόβο και το τραύμα. Οι αρχές πρέπει να μετακινήσουν επειγόντως τους πρόσφυγες, και ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες, στην ηπειρωτική χώρα και να τους παράσχουν επαρκή καταλύματα", δήλωσε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Διευθυντής της Αμνηστίας Ελλάδας.

"Ταυτόχρονα, τα κράτη μέλη της ΕΕ οφείλουν να δείξουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους, αναλαμβάνοντας το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί για τους αιτούντες και τις αιτούσες άσυλο, με μέτρα μετεγκατάστασης σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη κατόπιν επιλογής. Είναι αδικαιολόγητο να κλείνει κανείς τα μάτια σε αυτή την ανθρώπινη τραγωδία για να επιτραπεί η υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας", σύμφωνα με τη δήλωσή του.

Σε επισκέψεις τους στη Λέσβο, τη Σάμο και την Χίο,  οι ερευνητές και οι ερευνήτριες της Διεθνούς Αμνηστίας έχουν πιστοποιήσει το απάνθρωπο των συνθηκών διαβίωσης στους καταυλισμούς και τις καταστροφικές τους επιπτώσεις, ιδιαίτερα για τις πιο ευάλωτες ομάδες, όπως οι έγκυες γυναίκες και τα μωρά, οι γυναίκες που έχουν υποστεί έμφυλη βία και τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα.

Η οργάνωση μαζί με δεκάδες άλλες ΜΚΟ έχει επανειλημμένα ζητήσει από τις ελληνικές αρχές την άρση της απαράδεκτης πολιτικής γεωγραφικού περιορισμού».