21 Σεπτεμβρίου 2018

Προσφυγικό: Νέες θέσεις φιλοξενίας



Τη μεταφορά χιλιάδων αιτούντων άσυλο από τα νησιά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα δρομολογεί η κυβέρνηση προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα hotspots, στον απόηχο της κατακραυγής για τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν κυρίως στη Μόρια της Λέσβου. Συγκεκριμένα, ενώ ήδη είναι έτοιμες 3.000 νέες θέσεις φιλοξενίας στην ενδοχώρα, σχεδιάζεται εκτάκτως η δημιουργία ακόμα 3.000 θέσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντηση που είχε χθες το πρωί με τον επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο, έλαβε το πράσινο φως από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να αυξηθούν οι θέσεις φιλοξενίας στην ενδοχώρα πέραν των ήδη προβλεφθέντων.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη σε υπουργικό επίπεδο στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με τη συμμετοχή του κ. Αβραμόπουλου, διάρκειας περισσότερο των δύο ωρών, όπου συζητήθηκαν τόσο οι λεπτομέρειες εφαρμογής του σχεδίου όσο και ο τρόπος χρηματοδότησής του μέσω κοινοτικών κονδυλίων. Πρακτικά, δεδομένου ότι η κοινοτική χρηματοδότηση για το μεταναστευτικό - προσφυγικό πραγματοποιείται μέσω συγκεκριμένων εργαλείων, απαιτούνται διεργασίες προκειμένου να απελευθερωθούν κονδύλια και να διοχετευθούν στη δημιουργία θέσεων φιλοξενίας για αιτούντες άσυλο. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός από τον υπουργό Μετανάστευσης Δημήτρη Βίτσα και την υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Παναγιώτης Ρήγας, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης και η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα.


Χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη σε υπουργικό επίπεδο στο υπ. Προστασίας του Πολίτη με τη συμμετοχή του κ. Αβραμόπουλου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δηλώσεις του ο επίτροπος, αμέσως μετά τη συνάντηση, δεσμεύτηκε ότι οι άσχημες εικόνες στα ελληνικά νησιά θα σταματήσουν. Από την πλευρά του, και ο κ. Βίτσας μίλησε για άμεση αποσυμφόρηση. «Σε σύντομο χρονικό διάστημα οι οριακές καταστάσεις που υπάρχουν στα νησιά, και ιδιαίτερα στη Μόρια της Λέσβου και στη Σάμο, θα έχουν κατά πολύ απαλυνθεί», τόνισε. Παράλληλα, ευχαρίστησε πολλάκις τον κ. Αβραμόπουλο για τη στήριξη και τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ελλάδα. «Θέλω να ευχαριστήσω κατ’ αρχήν τον επίτροπο για την προσπάθεια που κάνει να βοηθήσει τη χώρα, η οποία έχει αναλάβει ένα πολύ βαρύ καθήκον απέναντι στην Ευρώπη, αλλά και στο να εξευρεθούν ευρωπαϊκές κοινές λύσεις στα ζητήματα που αφορούν το μεταναστευτικό - προσφυγικό», τόνισε ο υπουργός. Και συμπλήρωσε ότι «υπάρχουν πράγματα που ζήτησε η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Επιτροπή θα έλεγα υπερακόντισε, δηλαδή περισσότερα από αυτά που ζητήσαμε μπορεί να μας παράσχει». Ο κ. Βίτσας έκανε αναφορά και στις επιστροφές στην Τουρκία στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης Ευρώπης - Τουρκίας, οι οποίες ωστόσο δεν πραγματοποιούνται, δεσμευόμενος ότι θα επισπευσθούν οι διαδικασίες.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, αναμένεται να ενισχυθεί με προσωπικό η Υπηρεσία Ασύλου στα νησιά προκειμένου να εξετάζονται πιο γρήγορα οι αιτήσεις που κατατίθενται.

Ηδη στελέχη των υπουργείων Μετανάστευσης και Προστασίας του Πολίτη πρόκειται να μεταβούν άμεσα στα νησιά προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της μεταφοράς ανθρώπων που έχουν κριθεί ευάλωτοι στις θέσεις στην ενδοχώρα.