7 Αυγούστου 2018

ΕΘΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ



Νότης Μαριάς, Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- O ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Ευρωβουλευτής  Καθηγητής Θεσμών ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης



Παρά τις πρόσφατες εκ νέου αποκαλύψεις μας για τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες λόγω μη αξιοποίησης 750 εκατ. ευρώ από τα κονδύλια της ΕΕ για την αντιμετώπιση των συνεπειών των φυσικών  καταστροφών, εντούτοις  κυβέρνηση και αντιπολίτευση δεν βρήκαν ούτε μια λέξη να αρθρώσουν για τη  σημαντική αυτή αποκάλυψη.


Επισημαίνουμε  ότι εδώ και ένα χρόνο αποκαλύψαμε  ότι  από 29/7/2017 η κυβέρνηση θα μπορούσε να δαπανήσει το 5% των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) για εκτέλεση έργων αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας καθώς και για αποζημίωση πληγέντων και μάλιστα αναδρομικά από το 2014. Το ποσό αυτό ανέρχεται σε 750 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020, συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ κατά 95%  και είναι άμεσα διαθέσιμο για την Ελλάδα. Έτσι η κυβέρνηση καλείτο να συμβάλει με εθνικούς πόρους 37,5 εκατ. ευρώ προκειμένου να ενεργοποιηθεί το  κονδύλι των 750 εκατ. ευρώ,  που θα μπορούσε να αυξηθεί και να φτάσει μέχρι και το 1,3 δις ευρώ μέσω της αξιοποίησης όλων των Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων της ΕΕ.

 Για τον λόγο αυτόν εδώ και ένα χρόνο έχουμε προτείνει τη δημιουργία ενός Εθνικού Ταμείου για την αντιμετώπιση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών αλλά και της κλιματικής αλλαγής που  θα συγκέντρωνε τους παραπάνω πόρους και στη βάση ενός σύγχρονου Σχεδίου θα προχωρούσε στην εκτέλεση των απαραίτητων δράσεων. 

Τα ζητήματα αυτά βεβαίως έχουν συζητηθεί  στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 'Ετσι στις 25 Οκτωβρίου 2017 με αφορμή τη συζήτηση για τις πυρκαγιές σε Πορτογαλία-Ισπανία είχα επισημάνει την αναγκαιότητα ενίσχυσης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου λόγω των φυσικών καταστροφών που είχαν υποστεί ζητώντας ταυτόχρονα οι τυχόν καταβαλλόμενοι εθνικοί πόροι να μην μετρούν στο έλλειμμα κατ΄ εξαίρεση των όσων καθορίζει το δρακόντειο Σύμφωνο Σταθερότητας. Επιπλέον στην εν λόγω συνεδρίαση ο Επίτροπος κ. Στυλιανίδης είχε αναλύσει τις νέες δυνατότητες που παρέχει πλέον η νομοθεσία της ΕΕ για διάθεση ευρωπαϊκών πόρων του ΕΤΠΑ για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Μάλιστα κατά τη συζήτηση, στην οποία σημειωτέον ήμουν και ο μοναδικός Έλληνας Ευρωβουλευτής που συμμετείχε, προέκυψε ότι ήδη Πορτογαλία και Ισπανία λόγω των φονικών πυρκαγιών του καλοκαιριού του 2017 είχαν ήδη μάθει το μάθημά τους και είχαν προχωρήσει σε αλλαγή των σχετικών επιχειρησιακών σχεδίων προβλέποντας μέτρα αντιπυρικής προστασίας αλλά και διαδικασίες γενναίας αποζημίωσης και χρηματοδότησης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που είχαν υποστεί ζημιές.

Επιπλέον στις 29/11/2017 μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις φονικές πλημμύρες της Μάνδρας είχα ζητήσει την αποδέσμευση σχετικών κονδυλίων και από το ΕΤΠΑ.

Είναι δε χαρακτηριστικό, όπως αποκάλυψα σε τηλεοπτική μου παρέμβαση (Νέα Τηλεόραση 2/8/2018), ότι η Επίτροπος κα Κρέτσου μιλώντας στην ίδια συνεδρίαση επιβεβαίωσε ουσιαστικά τις απόψεις μου επισημαίνοντας δύο φορές με έμφαση ότι βρίσκονται στη διάθεση της Ελλάδας τα παραπάνω 1,3 δις ευρώ τα οποία η κυβέρνηση θα μπορούσε να απορροφήσει. Κλείνοντας την τότε παρέμβασή της η κα Κρέτσου είχε επισημάνει ότι στην παρούσα προγραμματική περίοδο 2014-2020 η Ελλάδα έχει 1,3 δις ευρώ τα οποία μάλιστα δεν είχαν μέχρι τότε καν δαπανηθεί και τα οποία ήταν διαθέσιμα για δράσεις τόσο για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή όσο και για μέτρα πρόληψης κινδύνων και τα οποία βεβαίως για να ενεργοποιηθούν απαιτούσαν την υποβολή σχετικών σχεδίων εκ μέρους κυβέρνησης και περιφερειών.

Όμως όπως λέει και ο λαός μας "στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα". Μόνο που αυτή την κυβερνητική εγκληματική αμέλεια μη αξιοποίησης εδώ και ένα χρόνο του πακτωλού των παραπάνω διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων δυστυχώς την πλήρωσαν δεκάδες αδικοχαμένοι συμπολίτες μας στο Μάτι.

Κονδύλια τα οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν δράσεις αντιπυρικής προστασίας σε περιοχές στόχους όπως έχει αποδειχθεί ότι είναι η  Πεντέλη, η Καλλιτεχνούπολη και ο Ν.Βουτζάς απ΄ όπου εξαπλώθηκε  η φωτιά που οδήγησε στο Ολοκαύτωμα στο Μάτι.

Τέλος ο κ. Τσίπρας αφού ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τις φονικές πυρκαγιές έπρεπε να την συνοδεύσει και με την υποβολή της παραίτησής του αντί να επιτρέπει στους Ηρακλείς του Στέμματος να κατασκευάζουν επιχειρήματα περί δήθεν μειωμένου του καταλογισμού λόγω του νεαρού της ηλικίας του ........μια και είναι μόνο 44 ετών!!!