Η προκλητική στάση της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα δεν άφησε ανεπηρέαστη την κοινή γνώμη. Όπως φαίνεται από τη δημοσκόπηση που διενήργησε η Prorata για το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ και τη δημοσιεύει το «Έθνος της Κυριακής», η γειτονική χώρα καταγράφεται ως η Νο1 πηγή ανησυχίας.
Αναλυτικότερα, για την Τουρκία, οι ερωτηθέντες την αντιλαμβάνονται ως τη λιγότερη φιλική χώρα και σαν «απειλή». Η πολιτική του Ερντογάν προκαλεί φόβο -ειδικά στις νεότερες ηλικίες- για ένα θερμό επεισόδιο, ενώ ένα τμήμα των συμμετεχόντων εμφανίζεται προβληματισμένο με το εάν μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Μάλιστα, η κοινή γνώμη είναι δύσπιστη ότι η ευρωπαϊκή ένταξη της Τουρκίας θα λύσει τα προβλήματα.
Όσον αφορά τα Βαλκάνια, παρότι μόνο η Βουλγαρία ως κράτος με φιλικές διαθέσεις απέναντι στην Ελλάδα, η Αλβανία και η πΓΔΜ δεν εμπνέουν ανησυχία. Οι πολίτες που ερωτήθηκαν πιστεύουν πως η από κοινού ανάπτυξη των χωρών της Βαλκανικής θα συμβάλει στη συνολική ευημερία.
Ενδιαφέρον, επίσης, είναι το γεγονός πως το μακεδονικό ζήτημα εμφανίζεται ιδιαίτερα χαμηλά στην ιεράρχηση των πολιτών με τα σημαντικότερα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Οι περισσότεροι ερωτηθέντες κατανοούν το ενδεχόμενο να λυθούν τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας-πΓΔΜ με μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει τη σύνθετη ονομασία των Σκοπίων που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία». Μάλιστα, το εν λόγω ζήτημα εμφανίζεται χαμηλά στην ιεράρχηση με τα σημαντικότερα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
-Ποιες χώρες από τις παρακάτω θεωρείτε εχθρικές;
Αλβανία: 47% Ναι, 37% Όχι
πΓΔΜ: 45% Ναι, 38% Όχι
Βουλγαρία: 70% Όχι, 10% Ναι
Τουρκία: 87% Ναι, 7% Όχι
-Ποιο θεωρείτε ότι πρέπει να είναι το βασικό εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής της χώρας;
71% Διπλωματία
16% Στρατιωτική ισχύς
6% Διπλωματία και στρατιωτική ισχύς
3% Εμπόριο
-Η προοπτική αναγνώρισης της πΓΔΜ με σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία»…
…μου είναι κατανοητή 45%
…μου προκαλεί οργή για όσους την αποδέχονται 23%
…με κάνει να ντρέπομαι ως Έλληνας 14%
…με αφήνει αδιάφορο 13%
-Ποιο θεωρείτε το σημαντικότερο πρόβλημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής σήμερα;
Τη διαχείριση της τουρκικής στάσης έναντι της Ελλάδας 46%
Τη διαχείριση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο 34%
Τη διαχείριση του ζητήματος της ονομασίας της πΓΔΜ 5%
Όλα τα παραπάνω 7%
Πηγή capital.gr