18 Μαΐου 2018

Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι κατηγορούν τον Στ. Κοντονή για θεσμική εκτροπή


Για ανεπίτρεπτη θεσμική εκτροπή κατηγορούν τον υπουργό Δικαιοσύνης οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, σε συνέχεια της ανακοίνωσης - απάντησης του Σταύρου Κοντονή στον Δημήτρη Βερβεσό, στον απόηχο της παραίτησης του προέδρου του ΣτΕ, Νίκου Σακελλαρίου.Ειδικότερα, έπειτα από τη χθεσινή παραίτηση - βόμβα του Ν. Σακελλαρίου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός έκανε λόγο για ιδιότυπο μιθριδατισμό στη σημερινή κοινωνία, με τον υπουργό Δικαιοσύνης να του απαντά ότι εκπροσωπεί τα συμφέροντα των μεγαλοδικηγορικών γραφείων.

Οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων τονίζουν ότι το ύφος της ανακοίνωσης του υπουργού δεν προσιδιάζει σε ύφος λόγου δημόσιου λειτουργού, ούτε μπορεί να γίνει αποδεκτό, ενώ υπερβαίνει τα εσκαμμένα.

Παράλληλα, σημειώνουν ότι το υπουργείο δεν έχει πράξει ούτε τα στοιχειώδη ως προς την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος, ενώ καταγγέλλουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το δικηγορικό σώμα δέχεται επίθεση εκπροσώπων της εκτελεστικής εξουσίας.

Αναλυτικά, η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, αναφέρει:

1. Το ύφος της ανακοίνωσης του Υπουργού Δικαιοσύνης δεν προσιδιάζει σε ύφος λόγου δημόσιου λειτουργού ούτε μπορεί να γίνει αποδεκτό από το δικηγορικό σώμα στα πλαίσια του δημόσιου διαλόγου. Η επίθεση κατά του Προέδρου του ΔΣΑ και της Ολομέλειας υπερβαίνει τα εσκαμμένα, θίγει το σύνολο του δικηγορικού κόσμου και συνιστά ανεπίτρεπτη θεσμική εκτροπή.

2. Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και των δικηγόρων αποτελεί θεμέλιο λίθο για κάθε κράτος δικαίου. Προϋποθέτει και την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος. Το δικηγορικό σώμα, διαχρονικά και αταλάντευτα, αγωνίζεται στην κατεύθυνση αυτή. Αποτελεί υποχρέωση και του αρμόδιου Υπουργείου να συνδράμει αποφασιστικά στο σκοπό αυτό. Δυστυχώς όμως, μέχρι σήμερα, αυτό δεν έχει πράξει ούτε τα στοιχειώδη.

3. Η ίδρυση Δικαστηρίων πρέπει να εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχέδιο για την διαμόρφωση των συνθηκών ορθής και ταχείας απονομής της δικαιοσύνης, σε πλήρη συνεργασία με τους συλλειτουργούς της. Δεν μπορεί να αποτελεί προεκλογική εξαγγελία και μάλιστα χωρίς προηγούμενη διαβούλευση. Αυτονόητη προϋπόθεση, η προηγούμενη επίλυση των προβλημάτων και ελλείψεων των ήδη λειτουργούντων Δικαστηρίων, ιδίως σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, προϋποθέσεις όμως που δεν συντρέχουν σήμερα με κύρια ευθύνη του Υπουργείου.

4. Η διαφύλαξη της αξιοπρέπειας του δικηγόρου και του θεσμικού ρόλου των εκπροσώπων του αποτελεί υποχρέωση όλων. Το επιτάσσει ο νόμος, το οφείλει η πολιτεία, το εγγυάται η ενότητα και η ιστορία μας. Δεν είναι η πρώτη φορά που το δικηγορικό σώμα δέχεται επίθεση εκπροσώπων της εκτελεστικής εξουσίας. Έχουμε συνηθίσει. Ενωμένοι θα αντιμετωπίσουμε και αυτή την πρόκληση.

Την Δευτέρα 21/5/2018 και ώρα 17:00 θα συνεδριάσει έκτακτα στην Αθήνα η Συντονιστική Επιτροπή, προκειμένου να λάβει περαιτέρω αποφάσεις και να καθορίσει τη δράση της επί του θέματος αυτού».

Πηγή: liberal.gr