18 Μαΐου 2018

Σειρά της… Φώφης για ΦΠΑ!


Μετά την απόρριψη της τροπολογίας της ΝΔ για την παράταση του ΦΠΑ, παίρνει τη σκυτάλη το ΚΙΝ.ΑΛ., μέσω του Συντονιστικού Φορέων

Η τροπολογία της ΝΔ για την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ, που κατατέθηκε προχτές στη βουλή επί της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις διαδικασίες ασύλου και δεν μπήκε καν σε διαδικασία ψήφισης, αφού απορρίφθηκε με την αιτιολογία πως δεν είχε τη σχετική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, δίνει πια τη σκυτάλη στο ΚΙΝ.ΑΛ.
Και ειδικότερα στη ΔΗ.ΣΥ  και στο Ποτάμι, που μέσω της σχετικής, υπέρ της παράτασης της ισχύος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά, πρότασης νόμου για μέτρα στήριξης στα νησιά που έχει εκπονήσει η ΔΗ.ΣΥ. από τον περασμένο Δεκέμβρη, θα επιχειρήσει την απέλπιδα προσπάθεια να σωθεί για λίγο ακόμα το ειδικό φορολογικό καθεστώς του νησιωτικού χώρου. Η επαναφορά της πρότασης νόμου, γίνεται μέσω του Συντονιστικού Φορέων που κατέθεσε επίσημο αίτημα στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, προκειμένου ο τελευταίος να το βάλει σε συζήτηση και έχει πλέον ενδιαφέρον η εξέλιξη. Να θυμίσουμε βέβαια εδώ, ότι η πρόταση νόμου που κατατέθηκε, αφορά και στα 32 νησιά που έχασαν (ή χάνουν οσονούπω) τον μειωμένο ΦΠΑ και αναμένεται να ανεβάσει ξανά ψηλά το πολιτικό θερμόμετρο γύρω από το όλο θέμα. Εξάλλου -ανεξάρτητα του αν η ΝΔ με την προχθεσινή της τροπολογία παραγνώρισε τον κανονισμό της Βουλής για να εξασφαλίσει την συζήτησή της- η κυβέρνηση έδειξε για μία ακόμη φορά ότι κρατά εντελώς αρνητική στάση απέναντι στο αίτημα των νησιωτών. Με τον Δημήτρη Βίτσα να αλλάζει ξαφνικά το «αφήγημα» των παρατάσεων για τον ΦΠΑ και να λέει προχθές από τα έδρανα της βουλής, πως «είναι λάθος να συνδέεται το προσφυγικό με τον ΦΠΑ…».Υπόθεση παράτασης του νησιωτικού ΦΠΑ λοιπόν, μέρος… δεύτερο. Μετά το «άκυρο» που έλαβε η τροπολογία της ΝΔ, με την επίσημη αιτιολογία πως δεν είχε προηγουμένως πάρει τη σχετική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το Συντονιστικό Φορέων ενεργοποιεί πια το ΚΙΝ.ΑΛ. Το οποίο έχει έτοιμη πρόταση νόμου υπέρ της παράτασης του μειωμένου ΦΠΑ για έναν ακόμη χρόνο, που πληροί -κατά τα φαινόμενα- όλες τις προϋποθέσεις για να μπει αυτή τη φορά σε συζήτηση στη βουλή και σε νομοσχέδιο ή θέμα με καθαρά «οικονομικό» αντικείμενο. Όπως εξάλλου παρότρυνε προχθές και η ίδια η κυβέρνηση, απορρίπτοντας την σχετική τροπολογία της ΝΔ, δια στόματος Δημήτρη Βίτσα.Το Συντονιστικό, θεωρεί πως το αίτημα των νησιωτών είναι πέρα για πέρα δίκαιο και είναι πεπεισμένο πως αν καταφέρει να εισαχθεί στη βουλή, θα δημιουργήσει ζητήματα… συνείδησης και στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Ειδικά στους νησιώτες. Και με όπλο πια τις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΔΗ.ΣΥ και του Ποταμιού, αλλά και την πρόεδρό Φώφη Γεννηματά που έχει αποδείξει έμπρακτα την συμπαράστασή της στους νησιώτες και στο Συντονιστικό Φορέων, κατέθεσε προχθές στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση αίτημα για άμεση συζήτηση της πρότασης νόμου των δυο κοινοβουλευτικών ομάδων  από τις 11/12/2017.Το επίσημο αίτημα στον Βούτση

«Η διατήρηση της έκπτωσης ΦΠΑ, για τα ακριτικά και δυσπρόσιτα νησιά, μπορεί να αποτελέσει ένα κρίσιμο και ουσιαστικό αντιστάθμισμα, τόσο για τα ιδιαίτερα προβλήματα που απορρέουν από τη νησιωτικότητα αυτή καθαυτή, η οποία όπως γνωρίζετε προστατεύεται και από το Σύνταγμα, όσο και από τις επιβαρύνσεις που επέφεραν, οι αυξημένες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές», γράφει το αίτημα του Συντονιστικού Φορέων, που κοινοποιείται σε όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες, προς τον κ. Βούτση. «Με δεδομένα τα ανωτέρω, ζητούμε να προγραμματίσετε άμεσα για συζήτηση της πρότασης Νόμου που κατέθεσαν οι Πρόεδροι των Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑ.ΣΟ.Κ - ΔΗΜ.ΑΡ και ΠΟΤΑΜΙ, καθώς και οι βουλευτές των κοινοβουλευτικών τους ομάδων, που περιλαμβάνει προτεινόμενα μέτρα στήριξης για τα νησιά και κατατέθηκε στις 11/12/2017 με θέμα: «Προστασία α’ κατοικίας και μέτρα στήριξης για τα νησιά». Η ανωτέρω πρόταση Νόμου συνοδεύεται και από την απαιτούμενη έκθεση του ΓΛΚ. Ευελπιστώντας για την αποδοχή του αιτήματός μας».ΚΙΝ.ΑΛ Λέσβου: «Ας αφήσει και η ΝΔ τα τερτίπια…»Την ίδια ώρα, η νεοσύστατη νομαρχιακή επιτροπή του ΚΙΝ.ΑΛ, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά, εξαπολύει επίθεση κατά της ΝΔ, που… ξέχασε να πάρει το «ΟΚ» του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, καταθέτοντας τη δική της τροπολογία. «Με λύπη μας πληροφορηθήκαμε σήμερα την απόρριψη της τροπολογίας της Ν.Δ από τη Βουλή των Ελλήνων που αφορούσε την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά μας. Ήταν  όμως αναμενόμενο αφού σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής των Ελλήνων έπρεπε να έχει λάβει πριν τη συζήτηση στη Βουλή τη σχετική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου Του Κράτους», γράφει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση και συνεχίζει: «Άλλη λοιπόν μια κίνηση μικροπολιτικής εξαπάτησης, η οποία τελικά ενισχύει τα αισθήματα των συμπολιτών μας που αισθάνονται αηδία για τη πολιτική και τους πολιτικούς. Είναι λοιπόν καιρός η Ν.Δ. να αφήσει αυτού του είδους τα τερτίπια , τα οποία μόνο αηδία μπορούν να προκαλέσουν και να τοποθετηθεί ανοιχτά αν θα στηρίξει στη Βουλή των Ελλήνων τη πρόταση Νόμου που κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής και της οποίας σύντομα αναμένεται η συζήτηση όπως προκύπτει από τα σχετικά έγγραφα τα οποία συνοδεύουν το δελτίο τύπου. Γιατί εμείς θέλουμε να κοιτάμε τον κάθε Έλληνα στα μάτια σχετικά με τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων του».Η ΝΟΔΕ Λέσβου της ΝΔ, κατακεραυνώνει την κυβέρνηση  στο θέμα του ΦΠΑ

«Αν έχουν λίγη συνείδηση, να παραιτηθούν»!Για θέατρο του παραλόγου και μάλιστα χωρίς ίχνος ντροπής, κάνει λόγο η ΝΟΔΕ Λέσβου της ΝΔ, στον απόηχο της απόρριψης της τροπολογίας της ΝΔ για τον μειωμένο ΦΠΑ, από την κυβέρνηση. «Για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση στήνει τους νησιώτες στον τοίχο και τους πυροβολεί, δίχως έλεος, καταργώντας τους μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α.».

Αναλυτικότερα, η ΝΟΔΕ εστιάζει και στη δήλωση που πράγματι προκάλεσε αίσθηση του Δημήτρη Βίτσα και ξαφνικά… ζητά αποσύνδεση του προσφυγικού από τον ΦΠΑ.

«Το επιχείρημα απόρριψης αυτής ξεπερνά κάθε φαντασία, καθώς όπως είπε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας : «δεν θα πρέπει να συνδέονται οι συντελεστές Φ.Π.Α. με το προσφυγικό». Επιχείρημα που μας αφήνει ενεούς αφού οι παρατάσεις που δόθηκαν μέχρι τώρα, από την κυβέρνηση Τσίπρα, ήταν ακριβώς επειδή επικρατεί δύσκολη κατάσταση στα νησιά λόγω μεταναστευτικού!

Ο δε βουλευτής Λέσβου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Γιώργος Πάλλης, θεωρεί επικίνδυνο να συνδέονται μεταναστευτικό και Φ.Π.Α. (!)  υποτιμώντας αν μη τι άλλο την νοημοσύνη μας και θεωρώντας φυσιολογικές τις κωλοτούμπες της συγκυβέρνησης «τσαρλατάνου» που εκείνος πρεσβεύει.

Τα δε στελέχη του τοπικού ΣΥ.ΡΙΖ.Α. καμαρώνουν τον κ. Τσίπρα και το επιτελείο του, που φάσκουν και αντιφάσκουν, και έχουν βαλθεί να ρίξουν στον Καιάδα τους κατοίκους του νησιού τούτου.

Επιτέλους ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και αν έχουν κάποιο απομεινάρι συνείδησης ας κάνουν το λιγότερο που θα μπορούσαν να κάνουν... να παραιτηθούν»!
ΕΜΠΡΟΣ