3 Μαΐου 2018

Αλήθεια, πόσοι πρόσφυγες και μετανάστες ενσωματώθηκαν στη Σαμιακή κοινωνία;


Τα οριστικά και αναλυτικά αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ κατά την απογραφή του έτους 2011 παρουσίασαν, ποσοστιαία, τα εξής:
Το σύνολο των αλλοδαπών που διέμεναν το 2011 κατά την απογραφή μόνιμα στην Ελλάδα όπως και των ατόμων χωρίς ή µε αδιευκρίνιστη υπηκοότητα ανήλθε σε 911.929 άτομα. Το σύνολο των αλλοδαπών που διαμένουν στην Ελλάδα το έτος 2011 έχουν σε ποσοστό:

52,7% Αλβανική υπηκοότητα,
8,3% Βουλγαρική,
5,1% Ρουµάνικη
3,7% Πακιστανική
3,0% Γεωργιανή

Οι Ενώσεις - Σύλλογοι και Κοινότητες Μεταναστών στην Ελλάδα τείνουν να αγγίξουν τις 100. Τα σκήπτρα κρατά η Αφρικανική Κοινότητα (26 Κοινότητες), ακολουθεί η Ασιατική (8 Κοινότητες, εκτός των Κινεζικών), ενώ η Αλβανική, (11 Σύλλογοι), παρουσιάζει τη μεγαλύτερη δραστηριότητα. (πηγή web). Οι Ελληνικές καταγεγραμμένες ΜΚΟ με αντικείμενο τη μετανάστευση, ανέρχονται συνολικά στις 113 εκ των οποίων οι 60, (μια από αυτές δραστηριοποιείται στη Σάμο), αφορούν σε ΜΚΟ γενικού περιεχομένου για τη μετανάστευση και οι υπόλοιπες 53 αφορούν ΜΚΟ ειδικού περιεχομένου ανά χώρα προέλευσης μεταναστών. (πηγή migrants.gr). Επίσης, βάσει των στοιχείων της Ύπατης Αρμοστείας που δόθηκαν σε έγκριτο ιστοχώρο, την περίοδο της προσφυγικής κρίσης έχουν καταγραφεί περί των επιπλέον 59 οργανώσεων οι οποίες δρουν στην Ελλάδα, ενώ υπάρχουν και πολλές ακόμη ομάδες εθελοντών ή και NGO’s, (Non-governmental organization), που παραμένουν άγνωστες και η καταγραφή τους κατέστη αδύνατη. (πηγή huffingtonpost.gr). Το European Asylum Support Office που ανήκει στο European Council on Refugees and Exiles περιλαμβάνει 69 ΜΚΟ που ασχολούνται με θέματα ασύλου. Πάνω από τις μισές (35 υπηρεσίες) αφορούν στην ελληνική συμμετοχή, κα σχετίζονται με: κυβερνητικές υπηρεσίες, ΜΚΟ και άλλες υπηρεσίες. (πηγή keelpno.gr). Συνολικά στην Ελλάδα οι καταγεγραμμένες δραστηριότητες με κύριο άξονα δράσης το προσφυγικό/μεταναστατευτικό απαριθμούνται σε 307 περίπου.
Τα στατιστικά στοιχεία Υπηρεσίας Ασύλου – AIDA REPORT ON GREECE 2017 που δόθηκαν στις 15/02/2018 στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες με το αρ.πρωτ.3/2018, όπως αυτά αναρτήθηκαν για την περίοδο από 1/01/2017 – 31/12/2018 στην Εφαρμογή Χαρτογράφησης Κυκλοφορίας Αλλοδαπών (βάση δεδομένων- Αλκυόνη), κατέγραψαν 58.661 αιτήσεις διεθνούς προστασίας με τις περισσότερες να προέρχονται από τα νησιά του Β.Α Αιγαίου, Λέσβος 11.952 αιτήσεις, Χίος 6. 513, ενώ στη Σάμο οι αιτήσεις διεθνούς προστασίαςπροσφύγων/μεταναστών για το έτος 2017 έφτασαν στις 5.116. Αξίζει να αναφερθεί ότι από το σύνολο των 58.661 αιτήσεων, οι αιτήσεις Σύριων προσφύγων που ζήτησαν διεθνή προστασία στην Ελλάδα άγγιξαν τις 16.396, ενώ οι αιτήσεις από άλλες χώρες έφτασαν τις 15.401, γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα ότι το θέμα μας δεν είναι το προσφυγικό, αλλά αμιγώς το μη νόμιμο μεταναστατευτικό.    
Από 1/01/2017 – 31/12/2017 εκδόθηκαν συνολικά 51.999 αποφάσεις α΄βαθμού, εκ των οποίων οι 26.324 υποθέσεις εξετάστηκαν σύμφωνα με το άρθρο 60 του ν. 4375/2016 (δηλ. της διαδικασίας των συνόρων). Οι 9.323 υποθέσεις έγιναν αποδεκτές με την αναγνώριση καθεστώτος πρόσφυγα και επιπλέον 1.041 με το καθεστώς επικουρικής προστασίας. Οι 12.149 αιτήσεις δεν έγιναν αποδεκτές ως αβάσιμες και οι 22.497 κρίθηκαν απαράδεκτες. Ωστόσο 5.263 και 1.726 παρουσιάζονται ως να παραιτήθηκαν από την αίτηση διεθνούς προστασίας, σιωπηρά ή και ρητά. Στο τέλος του άρθρου παραθέτουμε ολόκληρο το έγγραφο της Υπηρεσίας Ασύλου – AIDA REPORT ON GREECE 2017.
Όμως, όλα αυτά, τα επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία αφορούν το σήμερα. Το χθες της εισόδου μεταναστών στην Ελλάδα καταγράφει μια πορεία ήδη 38 χρόνων, από το έτος 1990, με τη αρχή της διέλευσης χιλιάδων απελπισμένων Αλβανών και Βορειοηπειρωτών στην Ελλάδα, αφού τότε η χώρα μας εμφάνιζε προοπτικές ανάπτυξης. Και την είχε, τότε την είχε. Βέβαια ως πυροτέχνημα. Με τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004. Στα κατασκευαστικά έργα που έγιναν για τη φιλοξενία των αγώνων εργάστηκαν περί των 7.000 αλλοδαπών τεχνιτών, όπως αυτή η διαπίστωση ακούστηκε και καταγράφηκε αργότερα σε συνεδρίαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Κατά τις δηλώσεις του Αλβανικής καταγωγής κ. Jurgen Doci, ο οποίος ασχολείται ενεργά με τους φοιτητικούς συλλόγους των Αλβανών στην Ελλάδα και είναι συνεργάτης του «Youthnet Hellas»,  στη χώρα μας ζουν πάνω από 500.000 άτομα Αλβανικής καταγωγής, ενσωματωμένα πλήρως στην ελληνική κοινωνία. (πηγή lifo.gr).
Αν και δε γνωρίζουμε  τον ακριβή αριθμό των Αλβανών, κι όχι μόνο,  αλλοδαπών πολιτών που ζουν στη Σάμο, πάραυτα γνωρίζουμε ότι είναι αρκετοί και μάλιστα, όντως, ενσωματώθηκαν στη Σαμιακή κοινωνία. Στο μεγαλύτερο αριθμό τους αγκαλιάστηκαν από τους Σαμιώτες. Στα χρόνια που διαμένουν στο νησί μας πολλοί Σαμιώτες ζήτησαν την εκδούλευση τους, παραβλέποντας τον τρόπο που αυτοί εισήλθαν στην Ελλάδα. Εργάζονται μαζί μας στις αγροτικές μας δραστηριότητες, και σε πολλές άλλες ακόμη, μας βοηθούν στη φροντίδα των ηλικιωμένων ανθρώπων μας, μας εξυπηρετούν σαφώς με το αζημίωτο, ένα κόστος που στο παρελθόν είχαμε τη δυνατότητα να επωμισθούμε αφού ήταν προσιτό, ενώ σήμερα λόγω της οικονομικής κρίσης προσπαθούμε να αποφύγουμε. Αυτοί οι άνθρωποι δημιούργησαν οικογένειες με Σαμιώτες, σπουδάζουν τα παιδιά τους στα σχολεία του νησιού, ενδιαφέρθηκαν και ακολούθησαν τα ήθη και έθιμά μας.
Κατά τον κ. Etmond Guri, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αλβανικών Συλλόγων στην Ελλάδα και βαφτισμένος Βασίλης-Ιωάννης που μένει μόνιμα στη χώρα μας από το 1997, ένα χαρακτηριστικό αποτέλεσμα της ενσωμάτωσης των Αλβανών στην Ελληνική κοινωνία είναι ότι η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία έχουν αποκτήσει τον εναέριο χώρο της Αλβανίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ κι ότι η Ελλάδα κατέχει το 30% του ΑΕΠ της Αλβανίας και της οικονομίας της. Επίσης, όπως αναφέρει ο κ. Guri, η Αλβανία ήταν μια χώρα διαλυμένη, στην οποία κυριαρχούσε η διαφθορά, οι συμμορίες. Δεν υπήρχαν ούτε τα βασικά αγαθά για να ζήσεις και η επιλογή να έρθεις στην Ελλάδα ήταν μονόδρομος για εμάς. Η αποδοχή από την ελληνική κοινωνία σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ήταν πολύ καλή. Αυτό διαπιστώνεται και από το γεγονός ότι οι δύο λαοί έχουν συσφίξει τις σχέσεις τους και αγγίζουν ή και ξεπερνούν τις 22.000 οι κοινές οικογένειες Αλβανών και Ελλήνων. Το πρώτο, πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε ήταν η προπαγάνδα. Το δεύτερο ήταν πως η πολιτεία δεν ήθελε για κανέναν λόγο να μας βοηθήσει στο θέμα της νομιμοποίησης και χορήγησης ιθαγένειας. Και έχει έρθει η στιγμή να πούμε αλήθειες. Οι Αλβανοί είναι ένας λαός άθρησκος και παγανιστικός. Στην Ελλάδα, οι περισσότεροι, όταν άκουγαν ότι είσαι μουσουλμάνος, σε ταύτιζαν με την Τουρκία κι επομένως σε θεωρούσαν εχθρό. Στην Ελλάδα ακούς για τη "Μεγάλη Αλβανία" και στην Αλβανία διαβάζεις για τη "Μεγάλη Ελλάδα". Οι συνθήκες πλέον έχουν ωριμάσει, είμαστε αδέλφια. Μαζί μεγαλώνουμε, παίζουμε, ξενυχτάμε και γλεντάμε. Εγώ νιώθω Έλληνας. Είμαι πολίτης αυτής της χώρας» Όταν ζεις τόσα χρόνια σε μια χώρα, υιοθετείς όλα τα χαρακτηριστικά και τις συνήθειές της. (πηγή lifo.gr).       
Στον αντίποδα όλων των προαναφερόμενων που μόνο ρατσισμό, ξενοφοβία, ή και όποια άλλη νέο-έκφραση χρησιμοποιείται από τους φερόμενους «ειδικούς» στις μέρες μας, δε στοιχειοθετούν για τους Έλληνες και την πηγαία αλληλεγγύη τους,  έρχεται η διαμαρτυρία των Μυτιληνιών στη μεγάλη συγκέντρωση που λαμβάνει τώρα χώρα στη Μυτιλήνη εν εναμονή της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στο Περιφερειακό Συνέδριο. Μόνα αιτήματα των Μυτιληνιών είναι να βρεθεί άμεσα λύση στο μεταναστευτικό πρόβλημα και επιπλέον να μη γίνει καμία αύξηση στους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ από το 17% που είναι μέχρι τις 30 Ιουνίου στο 24%.
«…..Έτσι, η μουσουλμανική ταυτότητα εκθειάζεται και το περιεχόμενο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στρεβλώνεται (η αριστερά και οι νεοφεμινίστριες αξιώνουν «το δικαίωμα των γυναικών στην μπούρκα»)· όσο για τις γνωστές ευαισθησίες σχετικά με τον σεξισμό, την ομοφοβία, τον ρατσισμό, δεν κινητοποιούνται σε ό,τι αφορά τους μουσουλμάνους. Οι μουσουλμάνοι έχουν «δικαίωμα» στο ρατσιστικό μίσος και στη μισογυνία: ο νόμος και οι ηθικές αξίες που ισχύουν για τους υπολοίπους καταλύονται.»… (πηγή Τα Νέα: Σώτη Τριανταφύλλου).
Η Σώτη Τριανταφύλλου, ιστορικός και συγγραφέας, βρέθηκε στο ειδώλιο του κατηγορουμένου για δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο, μετά από μήνυση του Παναγιώτη Δημητρά εκπρόσωπο του ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, για τη φράση σε κείμενο της:
«...αν οι μετριοπαθείς μουσουλμάνοι (που, σας διαβεβαιώ, είναι λιγοστοί και αμήχανοι μέσα στο αγριεμένο ισλαμικό πλήθος), θέλουν να αποφύγουν τον στιγματισμό, πρέπει να κατέβουν μαζικά στους δρόμoυς –σήμερα, τώρα– και να διαμαρτυρηθούν για τα εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας που διαπράττονται στο όνομα του Αλλάχ.
Μόλις χθες η κα Τριανταφύλλου κρίθηκε αθώα.