Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση: «Εγκρίνουμε την τροποποίηση της (στ)σχετικής σύμβασης, όσον αφορά το μέγιστο αριθμό σιτιζόμενων και τον χρόνο ισχύος της, στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής(ΚΕ.Π.Υ)/Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης(Κ.Υ.Τ) Προσφύγων και Μεταναστών, Στρατόπεδο ‘ΠΑΡΑΔΕΛΛΗ’ Νήσου Λέσβου, από 7.000 σε 7.500 άτομα, καθώς και τον χρόνο ισχύος από 12 σε 11 ημέρες(ήτοι έως και 02 Μαϊου 2018), εντός της διατιθέμενης, με το (γ)σχετικό, πίστωσης, λόγω αύξησης των μεταναστευτικών ροών”. Το συγκεκριμένο έγγραφο κοινοποιείται τόσο στη Διεύθυνση Υποστήριξης και Διοικητικής Μέριμνας του Γενικού Επιτελείου Στρατού όσο και στην Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων(ΑΣΔΕΝ).
«Μην χρησιμοποιείς ανθρώπους για να πιέσεις»
Να σημειώσουμε εδώ, ότι ο αρμόδιος υπουργός, κ. Βίτσας, ανέφερε πως το πρώτο εικοσαήμερο του Απριλίου 2.100 άνθρωποι έχουν περάσει στα νησιά και 2.600 στον Έβρο αριθμοί που είναι τέσσερις φορές μεγαλύτεροι από το αντίστοιχο διάστημα του 2017. «Δεν υπάρχει καμία βάση στο διεθνές δίκαιο να χρησιμοποιείς ανθρώπους για να πιέζεις είτε την ΕΕ είτε την Ελλάδα» τόνισε ακόμα σχολιάζοντας τη στάση της γειτονικής χώρας.
«Καμπανάκι» για κατακόρυφη αύξηση των μεταναστευτικών ροών έκρουσε ο Δημήτρης Βίτσας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ο ίδιος, ο κος Βίτσας ενημέρωσε ότι το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει συντάξει δύο σχέδια αντιμετώπισης. Το πρώτο προβλέπει αύξηση των αφίξεων προσφύγων κατά 15%, ενώ το δεύτερο περιλαμβάνει έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης ανεξέλεγκτης εισροής.
«Έχουμε το πρώτο σχέδιο που προβλέπει τα μέτρα σε περίπτωση που οι ροές αυξηθούν κατά 15%. Έχουμε και το δεύτερο σχέδιο σε περίπτωση αλματώδους αύξησης των ροών. Αυτά τα δύο σχέδια είναι έτοιμα και το υπουργείο μπορεί να τα συζητήσει με εκπροσώπους των δημοκρατικών κομμάτων στο γραφείο μου», εξήγησε.
Ο υπουργός ανέφερε ότι μετά την σύνοδο της ΕΕ – Τουρκίας στην Βάρνα παρατηρείται σημαντική άνοδος των ροών, ενώ υποστήριξε πως η ελληνική πλευρά ανησυχεί από το γεγονός ότι οι διακινητές χρησιμοποιούν πλέον και τα χερσαία σύνορα στον Έβρο, όπου η χώρα μας δεν διαθέτει την υποδομή για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο.
ΠΡΏΤΟ ΘΕΜΑ