3 Μαΐου 2018

Νότης Μαριάς: Η Επίτροπος Κρέτσου πετάει το μπαλάκι στην Ελληνική κυβέρνηση για το μεταφορικό ισοδύναμο στα νησιά του Αιγαίου

Ο Νότης Μαριάς βγάζει είδηση «βόμβα» για το Μεταφορικό Ισοδύναμο!

Δεν υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης του εν λόγω μέτρου από Ευρωπαϊκά Προγράμματα, σύμφωνα με την απάντηση της Επιτρόπου Κορίνας Κρέτσου



Παραμονές της δεύτερης ημέρας του διήμερου Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση του Βορείου Αιγαίου και πριν την ειδική συνεδρία για το Μεταφορικό Ισοδύναμο, έρχεται μία απάντηση της Κορίνας Κρέτσου στην Ευρωβουλή στον Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, σχετικά με την πιθανότητα ενίσχυσης του μέτρου (όπως τουλάχιστον διατείνεται η κυβέρνηση πως μπορεί να γίνει), που βάζει «βόμβα» στις κυβερνητικές εξαγγελίες. Καθώς ουσιαστικά η Ευρωπαία Επίτροπος «ξέκοψε» κάθε πιθανότητα να ενισχύσει με πόρους το εν λόγω μέτρο, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Δηλώνοντας ότι η θεσμοθέτηση του μέτρου είναι και ευθύνη της Ελληνικής κυβέρνησης.

Το μπαλάκι στην Ελληνική κυβέρνηση πέταξε η Επίτροπος Κρέτσου για το περίφημο μεταφορικό ισοδύναμο για τα νησιά του Αιγαίου μετά από Ερώτηση - Παρέμβαση του Προέδρου του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» Ευρωβουλευτή, Καθηγητή Νότη Μαριά σήμερα 2/5/2018 στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.
Απευθυνόμενος στην παρευρισκομένη Επίτροπο Κορίνα Κρέτσου ο Νότης Μαριάς επισήμανε ότι «οι βιώσιμες μεταφορές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τα νησιά. Ιδίως για τα νησιά στην Ελλάδα τα οποία λόγω της απόστασής τους από την Ηπειρωτική χώρα έχουν ανταγωνιστικό μειονέκτημα. Αυτό κυρία Κρέτσου ισχύει ιδίως για τα νησιά του Αιγαίου τα οποία πλήττονται από τις τεράστιες μεταναστευτικές ροές».
Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε: «Έτσι λοιπόν μπορεί το πρόβλημα της απόστασης να αντιμετωπιστεί με την θεσμοθέτηση του μεταφορικού ισοδύναμου, δηλαδή την εναρμόνιση της τιμολογιακής επιβάρυνσης του χρήστη θαλασσίων μεταφορών με χερσαίες μεταφορές. Αυτό που λέγεται road equivalent tariff. Αυτό μπορεί να χρηματοδοτηθεί ως διαδικασία από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης».

Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε: «Σας ρωτώ κυρία Κρέτσου εάν εσείς συμφωνείτε να γίνει χρήση κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης για τη χρηματοδότηση του μεταφορικού ισοδύναμου για τα νησιά του Αιγαίου. Και σας ρωτώ αν η Ελληνική κυβέρνηση σας έχει θέσει το θέμα αυτό. Αν έχει ζητήσει τη συνεργασία σας, προκειμένου να θεσμοθετηθεί το μεταφορικό ισοδύναμο για τα νησιά του Αιγαίου. Ευχαριστώ».
Η Επίτροπος Κορίνα Κρέτσου απάντησε: «Όσον αφορά τα Ελληνικά νησιά, κύριε Μαριά γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχω μεταβεί στα νησιά αυτά, τα έχω επισκεφθεί. Είναι ένα θέμα που το έχουμε συζητήσει επανειλημμένως με την κυβέρνηση, με τις κυβερνήσεις θα έλεγα και πολλές φορές υπογράμμισα τις απαιτήσεις τις δικές σας και είπα ότι είναι και ευθύνη της Ελληνικής κυβέρνησης».