4 Μαΐου 2018

Πήγε στη Μυτιλήνη… να τους μαλώσει!


Του Γιάννη Σιδέρη

Δεν ήταν τίποτα. Ήταν απλώς η παρατεταμένη… εφηβεία του πρωθυπουργού, που όπως όλοι οι έφηβοι ονειρεύονται ότι θα αλλάξουν τον κόσμο. Κάποιοι τον άλλαξαν, έγραψαν ιστορία, αλλά πρόσφεραν για αντάλλαγμα ιδρώτα, κούραση, φυλακίσεις, αίμα, βασανιστήρια ζωές – τις ζωές τους. Κάποιοι δεν είχαν το σθένος, αλλά επιμένουν στα ηχηρά λόγια.



Χθες στο Λιβαδοχώρι της Λήμνου ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η ασφάλεια, η διαφύλαξη των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας είναι το πρώτο καθήκον της κυβέρνησης, απέναντι στη Λήμνο και όλες τις ακριτικές περιοχές της χώρας. Οσο ήταν «έφηβος» αναρωτιόταν αν έχει σύνορα η θάλασσα, ενώ στο προεκλογικό του πρόγραμμα υποσχόταν μείωση των εξοπλισμών, που ασμένως τώρα τρέχει – και σωστά – να αναβαθμίσει. Άλλωστε ο έτερος «έφηβος» Γιάννης Μπαλάφας, όταν του είχε επισημανθεί «πως θα μειώσετε τους εξοπλισμούς, απέναντι έχουμε τους Τούρκους», είχε διαβεβαιώσει με αυτοπεποίθηση… Nick the Greek, «θα το ρισκάρουμε»!

Τελικά ο πρωθυπουργός ανακάλυψε ότι τα σύνορα… δεν είναι χαρακιές στο πρόσωπο του πλανήτη. Μόνο που όσους τους έλεγαν τότε ότι έχουν αυταπάτες και εκφράζουν αφελείς επικίνδυνες απόψεις, τους χαρακτήριζαν εθνικιστές – και όχι μόνο οι Συριζαίοι αλλά και άλλοι εχθροί των συνόρων, ένιοι εκ των φιλελεύθερων.

Η ερημιά που τον υποδέχτηκε στη Μυτιλήνη, τα κατεβασμένα ρολά, οι άδειες κεντρικοί οδοί αλλά και οι κλειστοί δρόμοι προς το σημείο όπου θα μιλούσε, τα ΜΑΤ - φύλακες άγγελοι (εντάξει, δεν ήταν 17 ήταν 9 οι διμοιρίες, λέει το υπουργείο Προ Πο), σκιαγράφησαν ένα πρωτόγνωρα αφιλόξενο σκηνικό, που δεν έχει ξανασυμβεί σε πρωθυπουργό. Υπήρχε και μια συμβολικότητα! Στην Μυτιλήνη ήταν που πριν οχτώ χρόνια είχε ζητήσει να αφοπλιστεί η αστυνομία και να καταργηθούν τα ΜΑΤ, που τώρα τον προστάτευαν.

Και φυσικά είναι αστείος ο ισχυρισμός κάποιων στελεχών ότι πίσω από τη μαζική εκδήλωση δυσφορίας βρισκόταν η ΝΔ. Ακόμη και του πρωθυπουργού, που στην ίδια ρότα είπε «Κάποιοι εδώ και αρκετές μέρες επεδίωξαν να μην είναι εδώ σήμερα το βράδυ. Κάποιοι επεδίωξαν να δημιουργήσουν κλίμα έντασης και τρομοκρατίας».

Μα αν με το 28,55% που πήρε τον Σεπτέμβρη του 2015 η ΝΔ έχει τόση δύναμη να ερημώσει το νησί (μέχρι και τα περίπτερα έμειναν κλειστά), τόσο το χειρότερο για την κυβέρνηση. Σημαίνει αύξουσα επιρροή της ΝΔ σε μία φίλια περιοχή, μια περιοχή «λαϊκών, προοδευτικών αγώνων», που «την σημαία της πατρίδας μας την ξανασήκωσαν οι άνδρες και οι γυναίκες του ΕΑΜ», όπως είπε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα χωρίς συναίσθηση των αιτιών της παλλαϊκής διαμαρτίας (ή με συναίσθησή τους αλλά με πλήρη αδιαφορία γι αυτές), επιτέθηκε στους εκπροσώπους των απόντων φορέων, λέγοντας ότι θα ήταν μαζί τους στη διαμαρτυρία (δηλαδή ο κ. Τσίπρας κατά… του πρωθυπουργού), αλλά θα τους ζητούσε και να προτείνουν λύσεις. Αυτοί «επέλεξαν την αποχή γιατί δεν έχουν λύσεις»! Ετσι ερμήνευσε την πάνδημη αποχή. Λες και τόσο καιρό δεν τον βομβαρδίζουν με προτάσεις που δεν εφαρμόζονται. Εξ ου άλλωστε και η αποχή τους.

Για το προσφυγικό ξαναείπε τα γνωστά ότι οι νησιώτες έσωσαν την τιμή της Ευρώπης όταν οι βόρειοι έκλεισαν τα σύνορα. Με τόσα προβλήματα που έχουν υποστεί από το μεταναστευτικό αυτά τα τρία χρόνια, μάλλον ως δούλεμα ακούστηκε.

Νωρίτερα στη Λήμνο αναφέρθηκε στην οικονομία, υποστηρίζοντας σε λίγους μήνες «κανείς δεν μπορεί να μας επιβάλει τι θα κάνουμε γιατί μπορούμε μόνοι μας να σταθούμε στα πόδια μας».

Τα είπε την στιγμή που ο Τσακαλώτος μιλώντας για το μεταμνημονιακό καθεστώς, παραδέχτηκε εκ νέου ότι η επιτήρηση θα είναι αυξημένη. Την στιγμή που καθυστερούν πάνω από 200 χιλ. συντάξεις , θυσία στο βωμό το πλεονάσματος. Την στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποβάθμισε την αναπτυξιακή πορεία της Οικονομίας στο 1,9% από 2,5% στην προηγούμενη βελτίωση. Την στιγμή που το Γενικό Λογιστήριο κατέγραψε για δεύτερο μήνα αύξηση στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Τσίπρας δείχνει να μην έχει επίγνωση ή να μην ενδιαφέρεται για τα προβλήματα του συγκεκριμένου κόσμου. Αν για όσες δυσχέρειες δημιούργησε η κυβέρνησή του στο νησί ζητούσε συγνώμη (και δεν εκφωνούσε εκθέσεις ιδεών για την τιμή της Ευρώπης την οποία πληρώνουν ακριβά οι κάτοικοι), αν για τον αυξημένο ΦΠΑ (που είναι έργο της δικής του κυβέρνησης), ζητούσε συγνώμη, θα μπορούσε κανείς να αντιμετωπίσει με περισσότερη κατανόηση την επαναστατημένη «εφηβεία» του και τα προβλήματα που αυτή επέφερε.

Όμως παραμένει το ίδιο ανεπίγνωστος και εριστικός, ζητώντας και τα ρέστα σε αυτούς που δεινοπαθούν εξαιτίας της πολιτικής του.

.liberal.