18 Μαΐου 2018

Απεβίωσε ο ιδρυτής της Aegean, Θεόδωρος Βασιλάκης


Απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών ο Θεόδωρος Βασιλάκης, ο αυτοδημιούργητος Κρητικός επιχειρηματίας και ιδρυτής του αεροπορικού ομίλου Aegean.

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης όπου ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές. Το 1958 πήγε με υποτροφία στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου σπούδασε Business Management. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1961 και ανέπτυξε επιχειρηματική δραστηριότητα, στον χώρο της διανομής καυσίμων, μαζί με τον πατέρα του Ευτύχη Βασιλάκη.


Διαβλέποντας προοπτικές στον τουρισμό ίδρυσε την Θ.Βασιλάκης Α.Ε. με την οποία δραστηριοποιήθηκε στον τομέα της ενοικίασης αυτοκινήτων. Το 1966, σε ηλικία 26 ετών, υπέγραψε το πρώτο συμβόλαιο αντιπροσώπευσης της Hertz στην Κρήτη, με ενοικιαζόμενο στόλο μόλις έξι οχημάτων.

Συν τω χρόνω η εταιρεία μεγεθυνόταν, γεγονός που επέτρεψε στον Θ. Βασιλάκη να προτείνει στο πρόεδρο της Hertz International να αποκτήσει την πανελλαδική αντιπροσώπευση της εταιρείας. Ο Θ. Βασιλάκης προχώρησε στην μετονομασία της Hertz σε Autohellas που αποτελεί την μεγαλύτερη εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτου (Rent a Car) στην Ελλάδα.

Το 1977 συνάπτει συμφωνία με την General Motors και αναλαμβάνει επισήμως την εισαγωγή των αυτοκινήτων Opel και Isuzu.

To 1984 αναλαμβάνει την αποκλειστική εισαγωγή και διανομή της αυτοκινητοβιομηχανίας Seat στην Ελλάδα. Λίγο αργότερα ακολουθεί και η Saab.

Το 1994 αγοράζει τη μικρή εταιρεία αεροταξί Aegean Aviation και τη μετατρέπει σε Business Aviation με Learjet αεροσκάφη – μία δυναμική κίνηση σε μία εσωτερική αγορά, που μόλις απελευθερωνόταν.

To 1997 βραβεύεται από το ΕΒΕΑ στον τομέα, «Αυτοδημιούργητος Επιχειρηματίας».

Το 1999 βραβεύεται από το Ισπανικό Κράτος για τη συμβολή του στην ανάπτυξη των Ελληνο-Ισπανικών εμπορικών σχέσεων.


Ο Θεόδωρος Βασιλάκης μαζί με μαθήτριες Λυκείου εγκαινιάζουν ένα από τα τρία πρώτα Airbus της Aegean Airlines σε τελετή στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» στις 22 Μαρτίου του 2007.

Λίγο πριν το 2000 μετέτρεψε την Aegean Aviation στην αεροπορική εταιρεία Aegean με στόλο έξι αεροσκαφών. To 1999 εξαγόρασε την Air Greece, η οποία συγχωνεύθηκε με την Cronus το 2001. Τον Οκτώβριο του 2013 πρωτοστάτησε σε ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά deals της Ελλάδας, την εξαγορά της Olympic από την Aegean.


O Θεόδωρος Βασιλάκης και ο κ. Christopher Buckley, Senior Vice President Europe, την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2005.

Τον Μάρτιο του 2018 η Aegean υπέγραψε μια συμφωνία για τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα, αξίας 5 δις. δολλαρίων. Μια παραγγελία που αφορά έως 42 αεροπλάνα της οικογένειας Airbus A320neo.


Ο πρόεδρος της Aegean Airlines Θεόδωρος Βασιλάκης  με τον αντιπρόεδρο της Lufthansa J.Steinbach κατά την υπογραφή συνεργασίας των δυο αεροπορικών εταιριών το 2005

Υπήρξε λάτρης του γκολφ, έχοντας ως όραμα την μετατροπή της Ελλάδας σε παγκόσμιο προορισμό γκολφέρ.

Ο Θεόδωρος Βασιλάκης υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και πρωτεργάτης της ώθησης του τουρισμού των γκόλφερ στην Ελλάδα, ως εμπνευστής και δημιουργός του 1ου διεθνούς τουρνουά «Aegean Airlines Pro – Am». Είχε δε κατασκευάσει ένα γήπεδο διεθνών προδιαγραφών για το άθλημα στη Χερσόνησο της Κρήτης, το «Crete Golf Club».

Επί σειρά ετών διετέλεσε Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ενοικιάσεων Αυτοκινήτων Ελλάδος. Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του ΣΕΑΑ (Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων), καθώς και Αντιπρόεδρος του ΕΟΤ (1992-1993).

Τα στοιχεία που τον διέκριναν ήταν η εργατικότητα, το πείσμα ενάντια στις δυσκολίες, η δικαιοσύνη, το ήθος, η προσφορά, οι χαμηλοί τόνοι, η ακεραιότητα και η αγάπη και ο σεβασμός στον άνθρωπο.

Το 2015 τιμήθηκε από την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας για την επιχειρηματική του δραστηριότητα, με την τιμητική διάκριση του «Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος».

Την ίδια χρονιά έλαβε τη μέγιστη τιμητική διάκριση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), που απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε ένα πρόσωπο το οποίο -με τη συνολική του δράση-έχει προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στην ελληνική οικονομία.

Τον Μάρτιο του 2016 αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιώς.


Τον Μάρτιο του 2017 τιμήθηκε με τo 4o Business unusual Award από το ALBA Graduate Business School at The American College of Greece.

Το πιο σημαντικό κομμάτι της ζωής του, όμως, ήταν πάντα η οικογένειά του. Η σύζυγός του και πολύτιμη συνεργάτης του Εμμανουέλλα, τα παιδιά του, Ευτύχιος και Γιώργος και τα 6 εγγόνια του.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί το Σάββατο, 19 Μαΐου 2018 στις 12:30, στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος, στην Κηφισιά.

Η οικογένεια αντί στεφάνων παρακαλεί να γίνουν δωρεές για το Παιδικό Χωριό SOS Κρήτης : ALPHA BANK IBAN: GR03 0140 1010 1010 0210 1161 787″

Πηγή: Καθημερινή