25 Μαΐου 2016

Ευρωβουλευτές: "Ανησυχητική η κατάσταση σε καταυλισμούς όπως η Μόρια"


Τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ελληνικές αρχές και ο ελληνικός λαός για να αντιμετωπίσουν «άνευ προηγουμένου μεταναστευτικές ροές σε μια στιγμή που η χώρα υποφέρει επίσης, από μια άνευ προηγουμένου οικονομική ύφεση» υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής Πέτερ Νιντερμίλερ, επικεφαλής της αποστολής των ευρωβουλευτών που επισκέπτονται την Ελλάδα για να εξετάσουν το προσφυγικό και την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα, καθώς οι συνθήκες σε κάποιες εγκαταστάσεις είναι ανησυχητικές.





Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βρίσκεται στην Ελλάδα από τις 18 Μαΐου και επισκέφθηκε κέντρα υποδοχής ανοιχτού και κλειστού τύπου στη βόρειο Ελλάδα και στη Λέσβο. «Η Ειδομένη, βεβαίως, δεν είναι μια επίσημη εγκατάσταση, αλλά σαφώς δεν είναι μια κατάσταση η οποία είναι βιώσιμη για τους πρόσφυγες, να μένουν εκεί χωρίς επαρκείς συνθήκες στήριξης. Οι συνθήκες στη Μόρια, επίσης, είναι πολύ ανησυχητικές, ιδιαίτερα για τους ασυνόδευτους ανηλίκους. Η κατάσταση στο Καρά Τεπέ είναι οπωσδήποτε καλύτερη, αλλά μπορούν να γίνουν περισσότερα», παρατήρησε ο κ. Νίντερμίλερ, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

«Όλοι συμφωνούμε ότι οι ελληνικές αρχές χρειάζονται περισσότερη βοήθεια και αλληλεγγύη από τους εταίρους της ΕΕ και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να ανταποκριθούν σε αυτές τις προκλήσεις», τόνισε ο Ούγγρος ευρωβουλευτής, από την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, συμπληρώνοντας πάντως πως «υπάρχουν διαφορετικές απόψεις εντός του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για το θέμα της μετανάστευσης».

Την αλληλεγγύη με τις ελληνικές αρχές, την ανάγκη τα κράτη μέλη να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους και τη δημιουργία μιας κοινής ευρωπαϊκής απάντησης σε αυτή την πρόκληση, τόνισε και η Μαρίγια Γκάμπριελ, από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Σημείωσε πως η Ειδομένη πρέπει να κλείσει, «η κατάσταση παρανομίας πρέπει να τερματιστεί αμέσως», ενώ σοβαρή πρόκληση για τους Ευρωπαίους και τους Έλληνες είναι να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις για παιδιά και ασυνόδευτους ανηλίκους. «Είναι σαφές πως οι ελληνικές αρχές πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να βελτιώσουν την ελληνική υπηρεσία ασύλου», είπε, και για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ανέφερε ότι έχει ενθαρρυντικά αποτελέσματα, αλλά οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν

Για την Μπίργκιτ Ζίπελ, από την πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, «η κατάσταση στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες δεν είναι η καλύτερη, αλλά οι ελληνικές αρχές έχουν ξεκινήσει να κάνουν πολλά πράγματα για να βελτιώσουν την κατάσταση των προσφύγων». Όπως άλλωστε παρατήρησε, «με όλη την κριτική που γίνεται στην Ελλάδα, τουλάχιστον η Ελλάδα αυξάνει και εντείνει τις προσπάθειές της, ενώ όλο και περισσότερα κράτη-μέλη αρνούνται να κάνουν οτιδήποτε στο προσφυγικό θέμα». «Πρέπει να ασκήσουμε πίεση ώστε όλα τα κράτη-μέλη να επιταχύνουν στο θέμα της μετεγκατάστασης και να κάνουν περισσότερα για τις τρίτες χώρες που δέχονται ήδη πρόσφυγες». Για τη συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ εξέφρασε το φόβο ότι μπορεί «ο αριθμός των προσφύγων που έρχονται στην Ευρώπη να μειώνονται και λιγότεροι άνθρωποι πνίγονται, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι αυτοί που φεύγουν από τον πόλεμο και δεν μπορούν να βρουν ασφάλεια στην Τουρκία θα μπορέσουν να συνεχίσουν στην Ευρώπη για να βρουν ασφάλεια».

Στην ασφάλεια των συνόρων των ευρωπαϊκών χωρών στάθηκε η Χέλγκα Σίβενς από τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές: «Πρέπει να έχουμε ασφάλεια στα εθνικά σύνορα για να ξέρουμε ποιος τα διασχίζει και έρχεται στις χώρες μας. Ιδίως για όσους μπορεί να έχουν την πρόθεση να διαπράξουν τρομοκρατικές ενέργειες» είπε, υποστηρίζοντας ότι «οι πολιτικές ανοιχτών συνόρων απέτυχαν τα τελευταία χρόνια». «Η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει την ασφάλειά μας και πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να εξασφαλίσει τα σύνορά της προς την ΠΓΔΜ και την Τουρκία και να μετεγκαταστήσει όσους είναι πραγματικοί πρόσφυγες, να αναδιανεμηθούν στα κράτη μέλη. Και να γυρίσουν στις χώρες τους όσοι δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εδώ. Θα πρέπει επίσης να σχεδιάσουμε πώς θα βοηθήσουμε τους Σύρους να παραμείνουν στη χώρα τους», ανέφερε, επίσης. Έκανε λόγο για «φαινόμενα εμπορίας και πορνείας στους καταυλισμούς» και κάλεσε «όλους τους υπευθύνους για την ασφάλεια στην Ευρώπη να εξασφαλίσουν προστασία. Η αστυνομία στην Ειδομένη παραμένει στα πενήντα μέτρα από τα σιδηροδρομικά βαγόνια, όπου υπάρχει πορνεία γυναικών».

«Η έλλειψη αλληλεγγύης για την υποδοχή προσφύγων σε όλη την Ευρώπη μεταξύ των κρατών-μελών έχει δημιουργήσει πρόβλημα για την Ελλάδα, έχει καταστήσει την Ελλάδα υπεύθυνη για χιλιάδες επί χιλιάδων προσφύγων, κάτι που είναι απαράδεκτο», τόνισε από την πλευρά της η Μαλίν Μπγιορκ της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστεράς των Πρασίνων των Βορείων Χωρών. «Η κατάσταση έχει ευρωπαϊκές διαστάσεις, πρέπει να υπάρξει περισσότερη αλληλεγγύη και λύσεις για το κοινό μας μέλλον» ανέφερε. Επίσης, εξέφρασε τη διαφωνία της με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι επικίνδυνο να έχουμε συμφωνία με απολυταρχικά καθεστώτα».

«Η ΕΕ δεν μπορεί να επιτρέπει ένα τέτοιο τεράστιο καταυλισμό προσφύγων σε ένα κράτος-μέλος. Το άρθρο 80 της Συνθήκης ορίζει κάποιες συνθήκες για την αλληλεγγύη, για την ίση κατανομή, για την κατανομή ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών. Έχουμε εγκρίνει ένα σύστημα κατ’ επείγον στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη μετεγκατάσταση, αλλά βλέπουμε να μη λειτουργεί εύρυθμα. Χρειάζεται καλύτερη υλοποίηση του», είπε μεταξύ άλλων η Λάουρα Φεράρα από την Ομάδα Ευρώπη Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας. Αναφερόμενη στην επίσκεψη των ευρωβουλευτών στην Ειδομένη, είπε: «Στην Ειδομένη είδαμε το αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Είναι μια τραγωδία ο καταυλισμός της Ειδομένης».

«Το Σένγκεν έχει αποτύχει και η ευρωπαϊκή μας πολιτική έχει αποτύχει. Πρέπει να πούμε σε αυτούς που έρχονται στα σύνορά μας και θέλουν να ζήσουν στις χώρες μας ότι τα σύνορά μας είναι κλειστά», υποστήριξε η Τζανίς Ατκινσον από την Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας. «Είμαστε περίπου 30-40% της ΕΕ, που πιστεύουμε ότι πρέπει να πάρουμε πάλι στα χέρια μας τις τύχες των συνόρων μας και τα κράτη-μέλη πρέπει να είναι κυρίαρχα στην επικράτειά τους» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής, Πέτερ Νιντερμίλερ, στην έκθεση της αντιπροσωπείας των ευρωβουλευτών που θα συνταχθεί μετά την επίσκεψη στην Ελλάδα, αναμένεται να περιλαμβάνονται προτάσεις «για περισσότερους ειδικούς στα hot spots, περισσότερη οικονομική στήριξη για την Ελλάδα, βελτίωση της κατάστασης στα hot spots για να έχουν προοπτική και μέλλον όσοι πρόσφυγες έρχονται στην Ελλάδα και την ΕΕ».

Πηγή:ethnos.gr