7 Απριλίου 2016

Ερώτηση για τον αποκλεισμό νησιωτικών Δήμων από Κοινωφελή Εργασία


Ερώτηση προς τα Υπουργεία Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κατέθεσαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, κ.κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, Δημήτρης Κρεμαστινός και Γιώργος Αρβανιτίδης, σχετικά με τον αποκλεισμό όλων των νησιωτικών Δήμων από το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας 8μηνης απασχόλησης που συνεπάγεται και τον αποκλεισμό των ανέργων που κατοικούν σ αυτούς.Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:


ΕΡΩΤΗΣΗΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

1. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο

2.  Ναυτιλίας  και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Θεόδωρο Δρίτσα

ΘΕΜΑ: «Αποκλεισμός των ανέργων όλων των νησιωτικών Δήμων από το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας»Η ανακοίνωση από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης των 51 Δήμων της χώρας στους οποίους θα εφαρμοστεί το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας 8μηνης απασχόλησης, δυστυχώς επιβεβαιώνει την μεθόδευση να τεθούν εκτός Προγράμματος όλοι οι νησιωτικοί Δήμοι και οι άνεργοι που κατοικούν σ’ αυτούς.

 Στην Υποεπιτροπή Νησιωτικών Περιοχών της Επιτροπής Περιφερειών έχουμε ακροαστεί πολλούς Δημάρχους νησιών αλλά και τους Περιφερειάρχες που κατέθεσαν τα στοιχεία για την μεγάλη έλλειψη προσωπικού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Δήμαρχος Κάσου, που όπως μας πληροφόρησε, επιτελεί ουσιαστικά και τα καθήκοντα των υπαλλήλων.

Επειδή η μεθόδευση που αποκλείει τους ανέργους όλων των νησιωτικών Δήμων, αντιβαίνει ευθέως στη σχετική πρόνοια του Συντάγματος και ειδικότερα στο άρθρο 101 παρ. 4 σύμφωνα με το οποίο «Ο κοινός νομοθέτης και η Διοίκηση, όταν δρουν κανονιστικά, υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, μεριμνώντας για την ανάπτυξή  τους».  

Επειδή ο αποκλεισμός των ανέργων όλων των νησιωτικών Δήμων, αντίκειται στις διατάξεις του άρθρου 32 του ν. 4150/2013 (102 Α΄) με το οποίο προστέθηκε η ρήτρα νησιωτικότητας στις αρχές καλής νομοθέτησης του ν.4048/2012 (34 Α΄), του άρθρου 33 του ν. 4150/2013 με το οποίο συστάθηκε το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής με αρμοδιότητα μεταξύ άλλων να γνωμοδοτεί για τις βασικές αρχές χάραξης πολιτικών στους διάφορους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των νησιών, αλλά και του π.δ. 103/2014 (170 Α’) σύμφωνα με το οποίο η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής είναι αρμόδια για την εφαρμογή της ρήτρας νησιωτικότητας.

Επειδή οι πραγματικές ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό, ιδιαιτέρως των μικρών και ακριτικών νησιών είναι τεράστιεςΕρωτάστε κ. κ.  Υπουργοί:

Γιατί  δεν λάβατε μέριμνα για την εφαρμογή της ρήτρας νησιωτικότητας,  με αποτέλεσμα να αποκλειστούν από το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας 8μηνης απασχόλησης οι άνεργοι όλων των νησιωτικών Δήμων, παραβιάζοντας το Σύνταγμα και ειδικότερα το άρθρο 101 παρ.4 και τις σχετικές διατάξεις του ν. 4150/2013 και του π.δ. 103/2014;
Γιατί η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και  το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής, δεν μερίμνησαν ώστε να εφαρμοστεί η ρήτρα νησιωτικότητας στην συγκεκριμένη περίπτωση και σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους για την άρση αυτής τη απαράδεκτης κατάστασης;
Προτίθεται το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης  να εκπονήσει άμεσα ένα Πρόγραμμα για τους νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους,  προκειμένου να συμμορφωθεί στις επιταγές του Συντάγματος και του Νόμου αλλά και για να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες των νησιών;