Η συζήτηση έγινε μετά από αίτημα του ευρωβουλευτή την Τετάρτη το απόγευμα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.
Στην ουσία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε στον ευρωβουλευτή ότι μπορούν να αξιοποιηθούν τα υπάρχοντα χρηματοδοτικά προγράμματα για τη στήριξη των νησιών με τροποποίηση του αρχικού τους σχεδιασμού. Παράλληλα, η Επιτροπή έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να δοθεί πρόσθετη χρηματοδότηση στη χώρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Περίμενε ευαισθησία
Μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Χουντής είπε: «Περίμενα να υπήρχε μεγαλύτερη ευαισθησία, γιατί όσο καθυστερεί η αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων, τόσο δίνουν το έδαφος για να εμφανιστούν ξενοφοβικές απόψεις. Αντί να υπάρξουν λοιπόν μέτρα, υπάρχει το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά, που επιδεινώνει τα ήδη μεγάλα οικονομικά τους προβλήματα.
Η ερώτηση που απευθύνω είναι: Έχει επεξεργαστεί η Κομισιόν, μαζί με την ελληνική κυβέρνηση, ένα πρόγραμμα περιφερειακής ανάπτυξης για τα νησιά, που να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις των προσφυγικών ροών;»
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν απάντησε: «Σας δώσαμε ορισμένες πληροφορίες για την οικονομική αρωγή, δυνάμει των εθνικών προγραμμάτων και με βάση την επείγουσα βοήθεια που δόθηκε και προβλέπεται, δυνάμει των εθνικών προγραμμάτων. Απ’ ό,τι βλέπετε από την απάντηση, φτάσαμε στα 150 εκατομμύρια ευρώ για τη βοήθεια κατεπείγουσας ανάγκης στην Ελλάδα».
Προσαρμογή των προγραμμάτων
Και συνεχίζει: «Ως προς άλλη αρωγή προς τα νησιά, για να αντιμετωπίσουν την αρνητική απόρροια των προσφυγικών ροών ως προς την οικονομική τους ανάπτυξη, θα πρέπει να συμπληρωθεί η απάντηση από τους συναδέλφους που ασχολούνται με τα διαρθρωτικά ταμεία... Υπάρχουν 13 περιφερειακά προγράμματα για τα νησιά και νομίζω ότι αυτά τα προγράμματα θα μπορούσαν να προσαρμοστούν στις τρέχουσες ανάγκες, για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανησυχίες, όπως εκφράστηκαν από τον ευρωβουλευτή.
Θα σταματήσω όμως εδώ, γιατί δεν έχω περαιτέρω πληροφορίες σε σχέση με τα περιφερειακά αυτά κονδύλια και ταμεία».
Η απάντηση της Κομισιόν ήταν αναμενόμενη από τη στιγμή που δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση από τα κράτη μέλη, που είτε να τροποποιεί τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε να προβλέπει πρόσθετη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού που θα κατευθυνθεί προς τα ελληνικά νησιά.
Γι’ αυτό και το μόνο που ειπώθηκε από την πλευρά της Επιτροπής είναι πως μπορούν να γίνουν τροποποιήσεις των υφιστάμενων προγραμμάτων για να ενισχυθούν τα νησιά στους τομείς που έχουν άμεση ανάγκη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε πολύ έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που οδήγησε σε μείωση των πόρων του κοινοτικού προϋπολογισμού.
Και κυβερνητικές ευθύνες
Επιπρόσθετα, ο κ. Χουντής είναι φανερό ότι θέτει θέμα και για το πώς έχει χειριστεί ως τώρα το ζήτημα η ελληνική κυβέρνηση, αφού προκύπτει ότι δεν έχει επιτευχθεί κάποια συμφωνία με τους κοινοτικούς θεσμούς για τη στήριξη των νησιών. Θέμα εξάλλου που μας ήταν γνωστό και από άλλες παρεμβάσεις ευρωβουλευτών, όπως και του κυβερνητικού Δ. Παπαδημούλη με παρόμοιο περιεχόμενο, όπου η απάντηση από τα όργανα της Ε.Ε. ήταν λίγο πολύ ότι δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πρόταση-αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση.
Θυμίζουμε ότι ακόμη βρίσκεται σε εκκρεμότητα το αίτημα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ελληνική κυβέρνηση για πρόγραμμα αντιμετώπισης των επιπτώσεων της προσφυγικής κρίσης, που καταρχάς είχε συζητηθεί στη συνάντηση των αυτοδιοικητικών παραγόντων με τη συμμετοχή των Μητροπολιτών των νησιών που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό και κλιμάκιο εμπλεκομένων υπουργών.
Έντυπη έκδοση της εφημερίδας Εμπρός