15 Ιουλίου 2015

Διεθνή δημοσιεύματα: Η αύξηση του ΦΠΑ θα πληγώσει τον ελληνικό τουρισμό- λιγότερο ανταγωνιστικά τα νησιά το 2016



Τα πρώτα δημοσιεύματα για πιο ακριβές διακοπές στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου το 2016, λόγω της επικείμενης κατάργησης του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ και της αύξησης του ΦΠΑ στη διαμονή και στην εστίαση, βλέπουν σήμερα το φως της δημοσιότητας σε μεγάλα ξένα μέσα ενημέρωσης (Associated Press, nbcnews, interfax.ru, κ.ά.).
Η ρύθμιση αυτή περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, για να ψηφιστεί μέχρι το βράδυ της Τετάρτης και προβλέπει αύξηση στο 13% για τον ΦΠΑ διαμονής, 23% στην εστίαση και σταδιακή κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά του Αιγαίου, με διατήρηση αρχικά μόνο στα απομακρυσμένα νησιά έως το τέλος του 2016 όποτε και θα γίνει η πλήρης κατάργηση. Αναφέρεται ότι θα υπάρξει εισοδηματική ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων κατοίκων των νησιών ως αντιστάθμισμα από την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος.

Εφόσον, όπως αναμένεται το νομοσχέδιο ψηφιστεί, από 1ης Οκτωβρίου 2015 τα λεγόμενα κοσμοπολίτικα νησιά, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Κως και πιθανόν η Πάρος θα δουν από την 1η Οκτωβρίου τους νέους συντελεστές ΦΠΑ, με τους επιχειρηματίες να καλούνται να βρουν τρόπους να διαχειριστούν αυτήν την αύξηση. 
Ο Σύνδεσμος Ρώσων Τουρ Οπερέιτορ (ATOR) έσπευσε να προεξοφλήσει ότι η αύξηση του ΦΠΑ από την 1η Οκτ 2015 θα κάνει το ελληνικό τουριστικό προϊόν ακριβότερα και λιγότερο ανταγωνιστικά σε σχέση με τα γειτονικά θέρετρα της Ισπανίας ή της Κύπρου. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, η αύξηση θα επηρεάσει περισσότερο τα καθιερωμένα τουριστικά νησιά του Αιγαίου, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ρόδος και η Κως, όπου η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος θα ισχύσει απο 1ης Οκτωβρίου.
Λαμβάνοντας υπόψη και το ακριβότερο κόστος των μεταφορών στην εφοδιαστική αλυσίδα των νησιών, τονίζει ο ATOR, θα κάνουν τα νησιά πιο ακριβά από τα θέρετρα της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Στο ρεπορτάζ των Associated Press και nbcnews επισημαίνεται επιπλέον ότι οι διακοπές και η εστίαση θα γίνουν ακριβές και για τους Έλληνες, φιλοξενώντας δηλώσεις απλών πολιτών ότι τελικά η αύξηση του ΦΠΑ θα οδηγήσει σε έξαρση της φοροδιαφυγής, αφού πολλοί θα είναι αυτοί που θα ζητούν να μη δοθεί απόδειξη για να πληρώσουν λιγότερα.
 
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο:
** Θέσπιση τριών συντελεστών ΦΠΑ (6%, 13% και 23%):
** Ο χαμηλός συντελεστής 6% θα περιλαμβάνει τα φάρμακα, τα βιβλία και τα εισιτήρια θεάτρων.
** Ο μεσαίος συντελεστής 13% θα περιλαμβάνει τα φρέσκα τρόφιμα, την ενέργεια (τιμολόγια ΔΕΗ, φυσικού αερίου), το νερό (εκτός τέλη αποχέτευσης), τη διαμονή σε ξενοδοχεία, που θα ισχύσει αμέσως με την ψήφιση του νομοσχεδίου.
** Στον υψηλό συντελεστής ΦΠΑ 23% θα υπάγονται όλα τα τυποποιημένα τρόφιμα, οι μεταφορές (ταξί, εισιτήρια λεωφορείων, πλοίων, κτλ), η εστίαση, οι επισκευαστικές υπηρεσίες, οι ιατρικές υπηρεσίες, τα εισιτήρια θεαμάτων.
Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η σταδιακή κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά του Αιγαίου, με διατήρηση αρχικά μόνο στα απομακρυσμένα νησιά έως το τέλος του 2016 όποτε και θα γίνει η πλήρης κατάργηση. Ωστόσο, θα υπάρξει εισοδηματική ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων κατοίκων των νησιών.
 
Σε ό,τι αφορά τη φορολογία φυσικών προσώπων, αγροτών και επιχειρήσεων θα προβλέπεται:
-Η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης από 1/1/2015 με νέους συντελεστές από 0,7% έως 8% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος
-Η αύξηση από το 10% στο 13% του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών, πισίνες, τα αεροσκάφη και σκάφη αναψυχής άνω των 5 μέτρων.
-Η αύξηση του φορολογικού συντελεστή των αγροτών από το 13% στο 26%
-Η κατάργηση της επιδότησης πετρελαίου για τις αγροτικές καλλιέργειες
-Αυστηρότερα κριτήρια για την προσδιορισμό των κατ' επάγγελμα αγροτών
-Αύξηση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 26% στο 28%
-Αύξηση της προκαταβολής του φόρου των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών στο 100%.