27 Μαΐου 2012

Τουρκική έφοδος στον τουρισμό με αεροπλάνα και βαπόρια…


Μια πρωτοφανής τουρκική επιχειρηματική επέλαση από αέρος και θαλάσσης στη χώρα μας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Την ώρα που ο Τούρκος Κροίσος Ραχμί Κοτς αναλαμβάνει τη διαχείριση του λιμένα της Μυτιλήνης, κάνοντας πράξη την πρώτη ελληνοτουρκική συνεργασία στον τομέα του τουρισμού, μια συμφωνία μίσθωσης για την τουριστική εκμετάλλευση του λιμανιού στο νησί της Μυτιλήνης η αξία της οποίας ανέρχεται σε 10 εκ. ευρώ, μια ακόμη τουρκική επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον χώρο της ακτοπλοΐας εισέρχεται στα… ελληνικά χωρικά ύδατα για να συνδέσει τη Μυτιλήνη με τα τουρκικά παράλια και συγκεκριμένα το Αϊβαλί.
Παράλληλα, όμως, μια τουρκική εταιρεία, κρατικά ελεγχόμενη κατά 49% περνάει τον ελληνικό… εναέριο χώρο και εδραιώνει την παρουσία της στη χώρα μας. Ο λόγος για την Turkish Airlines, τον τουρκικό κρατικό αερομεταφορέα που κατέχοντας τον τίτλο της πλέον αναπτυσσόμενης εταιρείας στην Ευρώπη, κινείται με μέθοδο στην ελληνική επικράτεια. Σε αναλογία με την ιδιαίτερα δυναμική στρατηγική και πολιτική της διεθνώς, εδραιώνει σταδιακά την παρουσία της και ήδη αρχίζει να «κυριαρχεί» στη Β. Ελλάδα.
Τη στιγμή που η υπό πτώχευση ελληνική ακτοπλοΐα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να ξεμείνει από πλοία και πολλά νησιά του Αιγαίου να αποκοπούν από την ηπειρωτική Ελλάδα, εταιρείες της γειτονικής χώρας συνδέουν τα ελληνικά νησιά με την ηπειρωτική Τουρκία.
Μια τουρκική ναυτιλιακή επιχείρηση ξεκίνησε ήδη να δραστηριοποιείται φέτος στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Λέσβου με το Αϊβαλί. Πρόκειται για την εταιρεία TurYol, η οποία αγόρασε το πλοίο «Midili», το οποίο μετονόμασε σε «Lesvos». Παράλληλα με το πλοίο αυτό, θα δρομολογηθούν και τα πλοία της εταιρείας «Kaptan Sevket» και «Enabircan».
Και άλλα πλοία 
Ηδη από τις 10 Μαΐου ξεκίνησε το «Kaptan Sevket», ενώ είναι θέμα ημερών να ξεκινήσουν τα δρομολόγια και τα υπόλοιπα πλοία. Το νησί της Μυτιλήνης με τα τουρκικά παράλια συνδέουν δύο ακόμη πλοία που εκτελούν δρομολόγια από και προς Δικελί και Αϊβαλί.
Αλλωστε, η Μυτιλήνη είναι ένα από τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου που έχει βιώσει το έλλειμμα της ελληνικής ακτοπλοΐας, μένοντας κατά καιρούς χωρίς συγκοινωνία.
Με τη σύνδεση της Μυτιλήνης με τη Βόρεια Ελλάδα να γίνεται κάποιες εποχές μετ΄ εμποδίων, οι κάτοικοι του νησιού έφτασαν στο σημείο να ταξιδεύουν από το νησί για Αλεξανδρούπολη… μέσω Τουρκίας.
Πάντως, φορείς της Λέσβου επισημαίνουν ότι προσδοκούν αύξηση της τουριστικής κίνησης από Τουρκία με τα νέα ακτοπλοϊκά δρομολόγια που θα συνδέουν το νησί με τα τουρκικά παράλια.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, όπως επισημαίνουν, ότι σε πολλά καταστήματα στη Μυτιλήνη οι κατάλογοι με τα προϊόντα μεταφράζονται πλέον και στα τουρκικά.
Μετά την εδραίωση στη Βόρεια Ελλάδα
Η Turkish Airlines ανοίγει φτερά και για την Κρήτη
Δυναμική είσοδο στον ελληνικό εναέριο χώρο κάνει η Turkish Airlines, διευρύνοντας διαρκώς το δίκτυο πτήσεων, οι οποίες συνδέουν τις δύο χώρες.
Μετά την εδραίωσή της στη Βόρεια Ελλάδα με την αύξηση των απευθείας πτήσεων που συνδέουν τη Θεσσαλονίκη με την Κωνσταντινούπολη και τη συμφωνία με τον Οργανισμό Τουριστικής Προβολής της Χαλκιδικής να μεταφράσει στην τουρκική γλώσσα και να διανείμει στην Τουρκία το ενημερωτικό τουριστικό έντυπο της περιοχής, παρακινώντας τους επιβάτες να επισκεφθούν τη Χαλκιδική, η αεροπορική εταιρεία φέρεται να καλοβλέπει και την Κρήτη, χωρίς όμως να έχει εκδηλώσει επισήμως το ενδιαφέρον για επέκταση του δικτύου της. Ο τουρκικός αερομεταφορέας, ακολουθώντας μια άκρως επιθετική πολιτική πετάει από την Κωνσταντινούπολη σε περισσότερους από 200 προορισμούς σε όλο τον κόσμο, ενώ φιλοδοξεί έως το 2015 να μεταφέρει transit μέσω της Πόλης τουλάχιστον 10 εκατομμύρια άτομα κατ’ έτος, τα διπλάσια περίπου από το 2011.
Μάλιστα, η εταιρεία προσφέρει δωρεάν θεώρηση εισόδου, μεταφορά και ξενάγηση σε όσους επιβάτες βρίσκονται έστω και για λίγες ώρες transit στην Πόλη.
Είναι ένα σημαντικό δώρο για τους επιβάτες της εταιρείας, αλλά και για τον τουρισμό στην Κωνσταντινούπολη.
Λεωφορεία
Εξάγουν τεχνογνωσία σε Δύση και Ανατολή
Στα γερά χαρτιά της ανθηρής τουρκικής οικονομίας ανήκουν τα λεωφορεία, όσο ταπεινά και αν μοιάζουν. Η Τουρκία δεν απέκτησε ποτέ ένα πυκνό σιδηροδρομικό δίκτυο ευρωπαϊκού τύπου, ενώ μόνο μία στις πέντε οικογένειες διαθέτει ΙΧ.
Σε αυτό το περιβάλλον, η ανάπτυξη των τοπικών και υπεραστικών λεωφορειακών γραμμών ήταν αναγκαία. Σήμερα τα λεωφορεία εξυπηρετούν το μεγαλύτερο μέρος των εσωτερικών μετακινήσεων 70 εκατομμυρίων Τούρκων και 30 εκατομμυρίων τουριστών τον χρόνο, ενώ οι τουρκικές εταιρείες πραγματοποιούν δρομολόγια προς δεκάδες χώρες, τόσο της Δυτικής Ευρώπης (Γερμανία κυρίως) όσο και της Μέσης Ανατολής.
Στην Ελλάδα δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες (Metro και Varan) έχουν καθημερινά δρομολόγια από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και αρκετές άλλες πόλεις για την Κωνσταντινούπολη.
Φθηνά 
Οι τιμές των εισιτηρίων είναι φτηνές (Αγκυρα – Κωνσταντινούπολη 15 ευρώ), τα λεωφορεία άνετα και οι υπηρεσίες αντάξιες αεροπορικού ταξιδιού: συνήθως προσφέρονται στους επιβάτες σνακ, νερό, τσάι, καφές και κολώνια για τα χέρια. Οποιος έχει ταξιδέψει με λεωφορεία στη Δυτική Ευρώπη, στην Τουρκία αισθάνεται πασάς. Οι Τούρκοι πλέον εξάγουν τεχνογνωσία πάνω στο συγκεκριμένο μέσο μετακίνησης, αλλά και οχήματα. Για παράδειγμα, μια τουρκική εταιρεία ανέλαβε τη διαχείριση του καινούργιου συστήματος «μετρο-λεωφορείου» στη Λαχώρη του Πακιστάν, το οποίο το κατασκεύασαν Τούρκοι, ενώ η ανάπτυξη βιομηχανίας κατασκευής λεωφορείων κάθε τύπου (μικρών, αστικών και τουριστικών) είναι άλλο ένα μεγάλο κέρδος της Τουρκίας απ’ την άνθηση των λεωφορείων της. Μάλιστα φέτος παρουσιάστηκε από την εταιρεία Otocar, το Doruk Electra, ένα κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου στην γείτονα χώρα ηλεκτρικό λεωφορείο με αυτονομία τουλάχιστον 170 χιλιόμετρα σε αστική κίνηση. Με το μοντέλο αυτό η Otocar -της οποίας λεωφορεία κυκλοφορούν σε 60 χώρες- ελπίζει να κερδίσει μερίδιο 5% στην ευρωπαϊκή αγορά έως το 2016.
πηγη: ΕΘΝΟΣ