14 Σεπτεμβρίου 2010

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μετάταξης του ΦΠΑ από 11% σε 13%

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μετάταξης του ΦΠΑ από 11% σε 13%

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μετάταξης του ΦΠΑ από 11% σε 13% για αγαθά πρώτης ανάγκης άφησε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης , μία ημέρα μετά το «πάγωμα» της εξίσωσης του φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης από τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ανέφερε ότι εξετάζεται «η αύξηση του ΦΠΑ στα προϊόντα, όχι κατ΄ ανάγκην αυτό που προβλέπεται μέσα στο μνημόνιο, δηλαδή ότι θα πάμε το 30% από το 11% στο 23%».

Το συγκεκριμένο σενάριο προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, την αύξηση του μεσαίου συντελεστή του ΦΠΑ κατά δύο μονάδες, δηλαδή στο 13%, και αυτό μόνο για ορισμένα προϊόντα.

Τα σενάρια αυτά ήρθαν στο φως την ώρα που έφθαναν στην Αθήνα χαμηλόβαθμα στελέχη της τρόικας για τη διαδικασία της ενδιάμεσης αξιολόγησης των ενεργειών της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία θα ολοκληρωθεί την επόμενη Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου.

Το πολυπληθές κλιμάκιο συναντήθηκε χθες με υπηρεσιακούς παράγοντες στο υπουργείο Οικονομικών, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στην Τράπεζα της Ελλάδος με βασικό αντικείμενο την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού 2010 και την ανάγκη διόρθωσης της πορείας για την ανάκαμψη των εσόδων. Τις επόμενες ημέρες το τεχνικό κλιμάκιο θα περάσει από «κόσκινο» το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2011, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή στις 4 Οκτωβρίου.