. Στα σχέδια της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος είναι να κλείσουν οι πετρελαιακές μονάδες της ΔΕΗ στις Κυκλάδες, οι οποίες ρυπαίνουν το περιβάλλον και έχουν μεγάλο κόστος λειτουργίας και να αντικατασταθούν από αιολική ενέργεια και άλλες φιλικές προς το περιβάλλον πηγές.
Τα νερά του Αιγαίου μπορεί να είναι καταγάλανα, ωστόσο, το νέο Υπουργείο περιβάλλοντος σχεδιάζει τη δημιουργία "πράσινων" νησιών. Στόχος είναι μέσα στα επόμενα 10 χρόνια οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να καταστήσουν ενεργειακά αυτόνομα τα νησιά. Έτσι εκτιμάται πως και λύση στο πρόβλημα επάρκειας στην ηλεκτροδότηση θα δοθεί αλλά και το περιβάλλον θα αναπνεύσει.
Πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου περιβάλλοντος είναι να κλείσουν άμεσα στις Κυκλάδες οι πετρελαιακές μονάδες της ΔΕΗ και να αντικατασταθούν με φιλικές προς το περιβάλλον πηγές. Θα προωθηθεί μάλιστα και η ενεργειακή διασύνδεση των νησιών με σκοπό το ένα να μπορεί να τροφοδοτήσει το άλλο. Κάτι που θα δώσει ανάσα στο σύστημα ηλεκτροδότησης ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες.
Ενδεικτικό είναι πως το 2008 στα ελληνικά νησιά καταναλώθηκαν από τη ΔΕΗ 863.791 τόνοι μαζούτ και 441.601 τόνοι ντίζελ. Το κόστος μάλιστα για την προμήθεια υγρών καυσίμων για τα νησιά σχεδόν ισοδυναμεί με αυτό για την προμήθεια λιγνίτη για την ηλεκτροδότηση της υπόλοιπης χώρας.
Η νέα ενεργειακή πολιτική εκτιμάται πως εκτός από το περιβάλλον θα αποβεί ευεργετική και για την οικονομία.
Η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη μιλώντας στα ΝΕΑ αναφέρει: "στις αρχές του επόμενου χρόνου θα παρουσιάσουμε το νομοσχέδιο που θα καλύπτει όλο το τοπίο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Οι Κυκλάδες είναι η άμεση προτεραιότητά μας. Ωστόσο, το δικό μου όραμα δεν αφορά μόνο στα νησιά, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα."
Έμφαση θα δοθεί στις επενδύσεις με την απλοποίηση τόσο των διαδικασιών αδειοδότησης, όσο και με την εξασφάλιση της απαραίτητης συναίνεσης από τις τοπικές κοινωνίες.