Από τα στοιχεία παραγωγής ελαιολάδου φαίνεται ότι το 2005-2006 ήταν η τελευταία περίοδος που ολόκληρη η Χίος είχε μία ικανοποιητική παραγωγή (1830 τόνοι περίπου). Από τότε κατά τις επόμενες τρεις περιόδους, η συνολική παραγωγή του νομού ήταν μεταξύ 300 και 800 τόνων ενώ κατά τη φετινή περίοδο η προβλεπόμενη παραγωγή είναι πάλι κάτω των 800 τόνων. Φαίνεται ότι οι καύσωνες του 2007 και οι παρατεταμένες ξηρές περίοδοι του 2007 και 2008 έχουν επηρεάσει τα δένδρα που για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά δεν μπορούν να δώσουν ικανοποιητική καρποφορία σε όλο γενικά το νομό‚ ιδιαίτερα όμως στο νότιο τμήμα του όπου η παραγωγή σαν σύνολο φαίνεται ελάχιστη έως μηδενική.
Παρατηρείται δηλαδή στην αρχή σχετικά καλή ανθοφορία‚ στη συνέχεια δεν γίνεται καλή καρπόδεση αλλά τέλη Ιουνίου-Ιούλιο πέφτει το μεγαλύτερο ποσοστό του όποιου καρπού είχε «δέσει» με αποτέλεσμα, ενώ στην αρχή ξεκινούν ψεκασμοί σε όλες τις περιοχές, στη συνέχεια λόγω πολύ χαμηλού ποσοστού καρποφορίας, διακόπτονται οι ψεκασμοί και εξαιρούνται από το πρόγραμμα όλα σχεδόν τα νοτιόχωρα επί δύο συνεχόμενες περιόδους.
Όσον αφορά τις βρώσιμες ελιές όπως ήδη διαφαίνεται κατά τον τρέχοντα μήνα Οκτώβριο‚ οπότε διακινούνται οι μεγαλύτερες ποσότητες‚ η παραγωγή θα είναι επίσης αμελητέα‚ πέραν του γεγονότος ότι και οι ελάχιστες ποσότητες που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή είναι κακής ποιότητας (υδαρείς χωρίς τη χαρακτηριστική τους γεύση).
Επειδή η φετινή περίοδος προβλέπεται να είναι ίδια ως προς την ποσότητα και χειρότερη από πλευράς ποιότητας προϊόντων, έχει σταλεί από τη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Α. Χίου σχετική εισήγηση στον ΕΛΓΑ για την ένταξη του νομού μας αν υπάρχει δυνατότητα σε οποιοδήποτε πρόγραμμα οικονομικών αποζημιώσεων για την ελαιοκαλλιέργεια περιόδου 2009.