Ο κόσμος δέχθηκε με ενθουσιασμό το νέο τρόπο επιλογής υπαλλήλων, μέσω διαδικτύου, και μάθαμε ότι για τις 88 θέσεις γενικών και ειδικών γραμματέων υπουργείων και γραμματέων περιφέρειας η ιστοσελίδα του κ. πρωθυπουργού δέχθηκε 23.282 αιτήσεις υποψηφίων.
Μήπως όμως ο ενθουσιασμός του μέσου πολίτη θα αποδειχθεί ατελέσφορος και προβληματικός για τους παρακάτω δύο λόγους;
Πρώτον, φαντασθείτε ότι για τη θέση του γενικού ή ειδικού γραμματέως ενός υπουργείου να υποβάλει ένας που θα δηλώνει ότι ανήκει στο ΚΚΕ ή στη Χρυσή Αυγή, αλλά τα προσόντα του να είναι δεκαπλάσια των άλλων υποψηφίων. Τι θα γίνει; Θα προκριθεί και θα προσληφθεί; Τι συνεργασία θα έχει με τον υπουργό και με τα άλλα στελέχη του υπουργείου, όταν θα είναι υποχρεωμένος να εφαρμόζει μεν τις κατευθύνσεις του και του υπουργού και του κυβερνώντος κόμματος, αλλά αυτός θα πρεσβεύει άλλα και θα νομίζει ότι είναι στα σωστά και αποδοτικά για το κράτος μας; Πιστεύω δηλαδή ότι οι νέοι κ. γενικοί γραμματείς θα πρέπει να είναι του κόμματος και μάλιστα του σκληρού πυρήνος αυτού, για να εφαρμόζει πιστά τις θέσεις και τις φιλοσοφίες της κυβέρνησης, αλλιώς ή θα κάνει κάτι που δεν πιστεύει ή δεν θα το κάνει.
Δεύτερον, δεν θα λένε επακριβώς τη διαδικασία και τα κριτήρια της επιλογής, παρά μόνο ότι θα γίνει μια προεπιλογή (των 23.832 αιτήσεων) από συνεργάτες του κ. πρωθυπουργού και μετά θα αξιολογηθούν σε δεύτερη φάση αυτοί που πέρασαν, βάσει των βιογραφικών, την πρώτη φάση. Εννοείται ότι οι συνεργάτες θα έχουν κάποια εντολή για αξιοκρατία και ισοπολιτεία, αλλά στην Ελλάδα όλοι ξέρουν τι και πώς γίνεται και εφαρμόζεται η αξιοκρατία.
Επειδή έχω χρηματίσει αξιολογητής στην Ε.Ε. και είμαι εδώ μέλος του ΕΜΑ (Ενιαίο Μητρώο Αξιολόγησης) υπουργείων, σας πληροφορώ ότι στην Ε.Ε., τουλάχιστον, οι αξιολογήσεις γίνονται βάσει κριτηρίων και παραμέτρων γνωστών εκ των προτέρων και η βαθμολογία τελικά είναι πράγματι σωστή και αδιάβλητος. Εδώ φοβάμαι ότι πάλι θα παρεισφρήσει το κομματικό συστατικό και παράμετρος, και η όλη διαδικασία θα γίνει τελικά με όχι αξιοκρατικά κριτήρια.
Ας το καλοσκεφτούν λοιπόν μήπως μια αλλαγή θα έχει καλύτερο αποτέλεσμα και η καλή πρόθεση του κ. πρωθυπουργού να γίνει πραγματικότητα, αλλά όχι μέσω του διαδικτύου και επιτελών της κυβέρνησης. Μια λύση θα ήταν να μπουν αδιάβλητα κριτήρια και παράμετροι και να τα εφαρμόσουν νέοι ΕΜΑ που θα επιλεγούν από τους ίδιους μηχανισμούς με τους οποίους έγιναν τα ΕΜΑ των υπουργείων (βιογραφικό, συνέντευξη, μοριοδότηση κτλ.). Αυτά όλα προϋποθέτουν να γίνονται μακριά από κόμματα και τους κομματικούς συνεργάτες, και πέρα από τα συνηθισμένα κόλπα και συστήματα που ισχύουν μέχρι σήμερα.
Του Αναστάσιου Β. Κοβάτση, καθηγητή ΑΠΘ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-makthes.gr