Νέα πολιτική ένταση προκαλεί στην Τουρκία ανώνυμη επιστολή που εστάλη σε εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης με συνημμένο πρωτότυπο στρατιωτικό έγγραφο στο οποίο παρουσιάζεται λεπτομερές σχέδιο «για την εξόντωση του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ».
Oι εφημερίδες της συμπολίτευσης καλούν τον αρχηγό του τουρκικού στρατού, στρατηγό Ιλκέρ Μπασμπούγ, να παραιτηθεί. «Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν τόσο πολλές υποψίες για τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Θα συζητήσω το θέμα με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, από το Ιράν όπου βρισκόταν μέχρι χθες το βράδυ.
Τη φερόμενη ως συνωμοσία του Στρατού για την εξόντωση του ΑΚΡ αποκάλυψε για πρώτη φορά τον περασμένο Ιούνιο η εφημερίδα «Ταράφ», παρουσιάζοντας φωτοτυπία του επίμαχου στρατιωτικού εγγράφου που φέρει την υπογραφή του Ντουρσούν Τσιτσέκ, αξιωματικού του Στρατού και υπόδικου στην υπόθεση Εργκένεκον. Έπειτα από έρευνα, ωστόσο, ο στρατιωτικός εισαγγελέας αποφάνθηκε πως το έγγραφο ήταν πλαστό, μέρος μιας «εκστρατείας λάσπης». Την επομένη ο Ιλκέρ Μπασμπούγ με σκληρό ύφος χαρακτήριζε το έγγραφο ως «ένα κομμάτι χαρτί»!
Ο αξιωματικός
Από τότε πέρασαν τέσσερις μήνες και ξαφνικά κάποιος αξιωματικός που δεν αποκαλύπτει την ταυτότητά του αποστέλλει μέσα σε φάκελο το πρωτότυπο στρατιωτικό έγγραφο στον εισαγγελέα της υπόθεσης Εργκένεκον. Στο έγγραφο παρουσιάζονται αναλυτικά σχέδια απαξίωσης του ΑΚΡ μέσω εκστρατείας στον Τύπο, υποδαύλισης των εσωκομματικών διαφωνιών καθώς και της εθνικιστικής αντιπολίτευσης και επιπλέον τοποθέτησης όπλων σε σπίτια που χρησιμοποιούνται από συνεργάτες του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ώστε να φανεί ότι το θρησκευτικό του κίνημα εμπλέκεται σε παράνομες δραστηριότητες.
Η υπόθεση πήρε νέες διαστάσεις και οι έρευνες άρχισαν εκ νέου. Τώρα το ερώτημα που τίθεται είναι τι γνώριζε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης, ο άγνωστος αξιωματούχος επισύναψε και μία επιστολή όπου κατηγορεί ανώτατους στρατιωτικούς διοικητές πως ήταν ενήμεροι για τη συνωμοσία, και μάλιστα διέταξαν την καταστροφή όλων των αποδεικτικών στοιχείων.
Όλα τα βλέμματα στρέφονται πλέον στον Ιλκέρ Μπασμπούγ, ο οποίος έχει δηλώσει πως οι εποχές των στρατιωτικών παρεμβάσεων στην τουρκική πολιτική έχουν παρέλθει και πως ο Στρατός είναι ταγμένος στην τήρηση της νομιμότητας- φράση που επαναλήφθηκαν την Τρίτη σε ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου. «Ή να παραιτηθεί ή να απολογηθεί», έγραψε ο διευθυντής της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Ζαμάν» Εκρέμ Ντουμανλί.
Η αντιπολίτευση, πάντως, θέτει ερωτηματικά για τον χρόνο που επελέγη να δοθεί αυτό το έγγραφο, υπονοώντας ότι πίσω από τη διαρροή βρίσκεται η κυβέρνηση με στόχο να ξεφύγει από τη δύσκολη θέση που την έφερε το άνοιγμα προς τους Κούρδους.
ΝΕΑ-ΑΝΝΑ ΑΝΔΡΕΟΥ