12 Μαρτίου 2009

Επιστολή του Νομάρχη Χίου στον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας


Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί

Πληροφορούμενοι την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την εξυπηρέτηση «άγονων γραμμών» που συνδέουν το νησί μας με τη Βόρεια Ελλάδα δεν μπορούμε να κρύψουμε την αγανάκτηση που διακατέχει την τοπική κοινωνία της Χίου. Οι προσφορές που υποβλήθηκαν αφορούν σε πλοία «υπέργηρα» του τύπου: «Θεόφιλος», «Μιλένα», «Σαμοθράκη», «Ροδάνθη», «Δημητρούλα» κ.ά.

Είναι φανερό ότι η ύπαρξη ανάλογων πλοίων στη ζωτική γραμμή σύνδεσης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου με τη Βόρεια Ελλάδα αποτελεί περαιτέρω υποβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών, δεν συντελεί στην τουριστική ανάπτυξη, δυσχεραίνει τη μετάβαση από και προς τα νησιά μας.

Το ζητούμενο από υπηρεσίες τις οποίες επιδοτεί η Πολιτεία, είναι αυτές να είναι ασφαλείς, σύγχρονες και λειτουργικές. Κάτι τέτοιο σε καμιά περίπτωση δεν εξασφαλίζεται από πλοία τα οποία έχουν καταστεί συνώνυμα με αφερεγγυότητα υπηρεσιών και ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού.

Κατά την άποψη μας δικαιώνεται η πάγια θέση μας, ότι η εξυπηρέτηση των «άγονων γραμμών» καθώς και η επιδότησή τους, πρέπει να συνδέεται με προδιαγραφές ποιότητας υπηρεσιών, ασφάλειας και λειτουργικότητας των πλοίων.

Σας καλούμε να μην κάνετε αποδεκτές αυτές τις απαράδεκτες προσφορές και να προχωρήσει το Υπουργείο σε διαπραγμάτευση με εταιρείες που διαθέτουν νεότευκτα πλοία που θα πληρούν τις προϋποθέσεις σύγχρονων και λειτουργικών ακτοπλοϊκών υπηρεσιών.



Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΧΙΟΥ

ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗΣ