11 Ιανουαρίου 2009

Δεν έκανε διάβημα η Τουρκία




Κουμουτσάκος: «Δεν έγινε διάβημα από την Τουρκία»
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τόνισε πως δεν έγινε κανένα διάβημα από την Τουρκία για την επίσκεψη του Κ. Παπούλια στο Αγαθονήσι και συμπλήρωσε: «εμείς κάνουμε διαβήματα».
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό και ερωτηθείς σχετικά, διέψευσε τα δημοσιεύματα «περί τουρκικών διαβημάτων» για την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Αγαθονήσι.
«Αναφερθήκατε σε ορισμένα δημοσιεύματα. Κι εγώ διάβασα τα δημοσιεύματα αυτά περί τουρκικών διαβημάτων για την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Αγαθονήσι. Δεν έγινε τέτοιο διάβημα. Αυτή είναι η αλήθεια», απάντησε ο κ Κουμουτσάκος.
«Αυτό βεβαίως», πρόσθεσε, «δεν μειώνει τη σημασία του γεγονότος ότι εν συνεχεία υπήρξε προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Συμπεριφορά, η οποία απαντήθηκε από την Ελλάδα, όπως έπρεπε. Αλλά επαναλαμβάνω σε αυτή τη δύσκολη και σύνθετη εικόνα ας μην προσθέσουμε και πράγματα ανυπόστατα. Είμαι κατηγορηματικός σε αυτό». Και επανέλαβε «δεν έγινε τέτοιο διάβημα, εμείς κάνουμε διαβήματα».

«Στις όποιες απαράδεκτες ενέργειες, υπάρχουν άμεσες και συντεταγμένες ελληνικές απαντήσεις», είπε ο εκπρόσωπος.
Ερωτηθείς για τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία υπήρξε «ενόχληση» του υπουργείου Εξωτερικών για την επίσκεψη Παπούλια, φημολογία την οποία υιοθέτησε και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, σε χθεσινή συνέντευξή του, ο κ Κουμουτσάκος παρέπεμψε στην κατηγορηματική διάψευση της υπουργού Εξωτερικών Ν. Μπακογιάννη, η οποία τόνισε ότι πρόκειται «για ανύπαρκτο ζήτημα» και υπενθύμισε ότι «για σοβαρά θέματα χρειάζεται περισσότερη σοβαρότητα».
Ο κ Κουμουτσάκος είπε χαρακτηριστικά για το θέμα αυτό : «Δεν μπορεί αυτήν την στιγμή που χειριζόμαστε μια σύνθετη κατάσταση, εμείς να συζητάμε για μια - το λιγότερο - βιαστική υιοθέτηση ανυπόστατων φημών, όταν υπάρχει κατηγορηματική διάψευση από την υπουργό των Εξωτερικών χθες σε αναφορές του εκπροσώπου του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο οποίος άφησε να αιωρούνται διάφορες εντυπώσεις για θέματα ανύπαρκτα».
Ο εκπρόσωπος αναπτύσσοντας τις ελληνικές θέσεις για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις επανέλαβε ότι οι σχέσεις αυτές «δεν είναι ευθύγραμμες», είναι πολύπλοκες και «στον χειρισμό τους απαιτείται υπομονή, υπευθυνότητα, επιμονή και αποφασιστικότητα».

«Η Τουρκία έχει μια πολιτική. Υπάρχουν τα γνωστά χαρακτηριστικά, τα οποία τη συνθέτουν. Το ζητούμενο είναι αν αυτή η συμπεριφορά της έχει φέρει κάποια αποτελέσματα. Αν όλα αυτά τα χρόνια, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων που είχαν στα χέρια τους την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, η τουρκική αυτή πολιτική έχει αποδώσει. Σας λέω κατηγορηματικά λοιπόν ότι δεν υπάρχει καμία μετακίνηση ούτε στο παραμικρό από ελληνικής πλευράς, όσον αφορά στα ελληνικά δίκαια, όπως αυτά θεμελιώνονται στο Διεθνές Δίκαιο», υπογράμμισε.
«Ο σκοπός μας είναι διττός» συμπλήρωσε ο κ Κουμουτσάκος. «Αφενός να είμαστε αποτελεσματικοί στην απάντηση των τουρκικών ενεργειών όταν κινούνται εκτός Διεθνούς Δικαίου, και ταυτόχρονα να μην ξεχνάμε ποια είναι η στρατηγική μας επιδίωξη. Η επιδίωξη αυτή είναι η βελτίωση, η πλήρης εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, στο πλαίσιο του σεβασμού των διεθνών κανόνων, των διεθνών συνθηκών, του Διεθνούς Δικαίου και των θεμελιωδών αρχών του. Αυτό κάνει η Ελλάδα. Είναι μια αποφασιστική και ταυτόχρονα σώφρων πολιτική. Όταν υπάρχουν διεκδικήσεις βρίσκουν άμεσα την απάντησή τους σε όλα τα επίπεδα διπλωματικά, πολιτικά και επιχειρησιακά. Το επιβεβαιώνουν άλλωστε οι δημόσιες κρυστάλλινες θέσεις και της υπουργού των Εξωτερικών και του υπουργού Εθνικής Άμυνας».

www.kathimerini.gr